Αθήνα σε πρέσβη Λιβύης: Δώσε μας τη συμφωνία αλλιώς απέλαση

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 20:14 Αθήνα σε πρέσβη Λιβύης: Δώσε μας τη συμφωνία αλλιώς απέλαση

Σκληρή και άμεση φαίνεται να είναι η αντίδραση της Αθήνας απέναντι στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα για να του εκφράσει την έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τις τελευταίες αυτές εξελίξεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στον πρέσβη της Λιβύης δόθησε περιθώριο έως την Πέμπτη για να κάνει γνωστό στην Ελλάδα το ακριβές περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη την περασμένη Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, ο Λίβυος πρέσβης θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητο πρόσωπο.  

Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ευθύς μόλις γνωστοποιήθηκε η υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες ήταν άμεση. Ειδικότερα, ο Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις, δεύτερον, υπήρξε δημόσια αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών και τρίτον, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα. Παράλληλα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Ε.Επιτροπή και συγκεκριμένα την ΥΕ/ΑΕ κα Μογκερίνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα, ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ομολόγους του σημαντικών χωρών με επιρροή στην περιοχή, στους οποίους θα θέσει το ζήτημα, στο περιθώριο συναντήσεων του ΝΑΤΟ όσο και του ΟΑΣΕ.

Yπενθυμίζεται ότι η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψαν την Τετάρτη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο καθώς και μια άλλη για την επέκταση της συνεργασίας τους στην ασφάλεια και τον στρατιωτικό τομέα, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τη συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις διενέξεις αναφορικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο. 

Οι νέες συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη υπεγράφησαν σε μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ, τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη την οποία υποστηρίζει η Άγκυρα.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση