Συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν: Γιατί θεωρούν στην κυβέρνηση πως η Ελλάδα ενισχύεται

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 09:49 Συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν: Γιατί θεωρούν στην κυβέρνηση πως η Ελλάδα ενισχύεται

Το παρασκήνιο της χθεσινής συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο. Θετικό το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Πώς η ελληνική κυβέρνηση είναι ωφελημένη. Σήμερα, η ευρεία σύσκεψη για το μεταναστευτικό με Σχοινά και Γιόχανσον.

Δύσκολα θα συμφωνούσαν εξ’ αρχής, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα θέματα που έβαλαν για μιάμιση ώρα στο ίδιο τραπέζι. Αντιστρόφως, όμως, δεν διαφώνησαν ως προς την προοπτική να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Σε αυτό βοήθησε και το γενικότερο κλίμα της συνάντησης, το οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν ήταν δα και… κυριακάτικη εκδρομή, αλλά δεν ήταν και πόλεμος.
Χαρακτηριστικός ήταν ο τρόπος, με τον οποίο επιχείρησε ο Τούρκος πρόεδρος να σπάσει τον πάγο, ρωτώντας τον πρωθυπουργό για τον… ανιψιό του, Κώστα Μπακογιάννη, που υπήρξε -όπως είπε- συμφοιτητής του γιου του. Στη συνέχεια, όμως, φάνηκε για μία ακόμη φορά αδιάλλακτος, εμμένοντας στις γνωστές θέσεις του για όλα τα θέματα.

“Ήταν μία ανοικτή, αναγκαία και δύσκολη συζήτηση”, έλεγαν, αμέσως μετά τη συνάντηση οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. Με τον πρωθυπουργό να μην κρύβεται και στην on camera δήλωσή του να τονίζει αφενός πως καταγράφηκαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες και αφετέρου ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ήταν, είναι, και θα συνεχίσουν να είναι δύσκολες.
“Ωφελημένη η ελληνική κυβέρνηση”
Στην κυβέρνηση, πάντως, θεωρούν πως βγαίνουν ωφελημένοι όχι μόνο από τη συνάντηση, αλλά από το γενικότερο κλίμα που επικράτησε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και την παρέμβαση Μακρόν. Όλα όσα συνέβησαν στο Λονδίνο καταδεικνύουν, όπως λένε, ότι η Τουρκία βαδίζει ολοταχώς προς τη διπλωματική της απομόνωση. «Η πίεση είναι τώρα στη δική τους πλευρά», λένε χαρακτηριστικά, την ώρα που και το Ισραήλ, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, τάχθηκε στο πλευρό της Ελλάδας για τις θαλάσσιες ζώνες και το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.
 
Το εν λόγω μνημόνιο ήταν, άλλωστε, ένα από τα βασικά θέματα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι δεν δεσμεύει την Ελλάδα από τη στιγμή που θεωρείται άκυρο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ενώ προσθέτει πολυπλοκότητα, όπως είπε, σε μια ήδη ταραγμένη «γειτονιά».
 
Ενδιαφέρον έχει πως το κείμενο του μνημονίου, αν και ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά, δεν παρουσιάστηκε ποτέ στη συνάντηση από την τουρκική. Το ίδιο συμβαίνει και με τη λιβυκή, με την πίεση να στρέφεται τώρα έτσι και προς εκείνη, με τον πρεσβευτή της Λιβύης στην Ελλάδα να κινδυνεύει με απέλαση μετά το τελεσίγραφο του ΥΠΕΞ. Επίσης, το μνημόνιο δεν πέρασε από το Κοινοβούλιο της χώρας, με αποτέλεσμα να εκτίθεται ακόμη περισσότερο με αυτόν τον τρόπο ο Ερντογάν και η Τουρκία ν’ απομονώνεται πλήρως από τη στιγμή που εμμένει στις δικές της θέσεις για τις θαλάσσιες ζώνες και στο μνημόνιο – “φάντασμα”.
Το μεταναστευτικό
Ένα ακόμη από τα βασικά θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν το μεταναστευτικό, για το οποίο σήμερα το πρωί θα υπάρξει ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά και της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, ενώ ο κ. Σχοινάς θα μεταβεί στη συνέχεια στην Τουρκία.
 
Όπως έγραψε αμέσως μετά τη συνάντηση το newsit.gr, ο πρωθυπουργός ρώτησε τον Τούρκο πρόεδρο για ποιο λόγο δεν εφαρμόζεται η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας κι αν ο λόγος αυτός είναι γεωπολιτικός ή οικονομικός. Εάν, δηλαδή, η Τουρκία χρησιμοποιεί τις ροές για να πιέσει προκειμένου να πετύχει τις επιδιώξεις της ή εάν θέλει ν’ αποσπάσει περισσότερα κεφάλαια για το μεταναστευτικό από την ΕΕ. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται, μάλιστα, να πρόσθεσε πως αν ο λόγος είναι πράγματι γεωπολιτικός, τότε η Ελλάδα θα αλλάξει στάση, ενώ αν είναι οικονομικός, τότε υπάρχει περιθώριο συζήτησης. Ξεκαθάρισε δε για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, αλλά ζήτησε την πλήρη εφαρμογή της και από τους γείτονες, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα, εκτός από τις αυξημένες ροές, παρατηρούνται φαινόμενα απροθυμίας του τουρκικού Λιμενικού να περισυλλέξει ως οφείλει τους μετανάστες που ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια.
 
Η συμφωνία των δύο ηγετών αφορά, πάντως, τη συνέχιση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, έθεσε επιτακτικά την ανάγκη άμεσου τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας, ενώ η Αθήνα έχει κάθε λόγο να παρακολουθεί επιφυλακτικά και με ιδιαίτερη προσοχή τη στάση της Άγκυρας, η οποία επανειλημμένα έχει επιδείξει εντελώς διαφορετική συμπεριφορά από αυτή που συμφωνεί να τηρήσει στα τραπέζια των συζητήσεων και τα διεθνή fora…
 
πηγή: newsit.gr
Προσαρμοσμένη αναζήτηση