Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποδαρικό στο 2020 με υπογραφές για τον αγωγό EastMed

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2019 10:40 Ποδαρικό στο 2020 με υπογραφές για τον αγωγό EastMed

Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ θα υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, στις αρχές του 2020, σύμφωνα με το κυπριακό κανάλι SigmaLive. Κωστής Χατζηδάκης: "Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά με βάση το διεθνές δίκαιο". Νόμος των ΗΠΑ το EastMed Act - Αντίθετος ο Τραμπ στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας σε Ελλάδα και Κύπρο.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα σταθούν εμπόδιο στη συμφωνία για τον αγωγό EastMed, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε πως η συμφωνία “θα προχωρήσει ο,τι κι αν λέει ο Ερντογάν”. “Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά με βάση το διεθνές δίκαιο”, πρόσθεσε. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει όλα τα ενεργειακά σχέδια που ενισχύουν τη χώρα.
“Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα, ωστόσο θα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να συμβιώσουμε και όπως είπε και ο πρωθυπουργός υπάρχουν όρια”, τόνισε ο κύριος Χατζηδάκης.

Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ θα κάνουν… ποδαρικό στο 2020, με την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, όπως μετέδωσε χθες το SigmaLive.
Σύμφωνα με το κυπριακό κανάλι, οι υπογραφές στη διακρατική συμφωνία θα μπουν αρχές του χρόνου. “Πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει την συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην τουρκική βουλιμία και τις παράνομες συμφωνίες της με τη Λιβύη”. Κι αυτό, γιατί “με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, που θα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στέλνουν το μνημόνιο Ερντογάν στον κάλαθο των αχρήστων”.

Στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ εξασφαλίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

Νόμος των ΗΠΑ το EastMed Act

Νόμος των ΗΠΑ είναι πλέον και επίσημα το «EastMed Act», καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης (appropriations bill). Παρόλα όμως αυτά, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση που καταγράφει τις ενστάσεις του Πρόεδρου Τραμπ για πολλές πτυχές του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων και διατάξεων που αφορούν τον «Νόμο για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι προεδρικές ενστάσεις για το «EastMed Act» αμφισβητούν κυρίως την εξουσία του Κογκρέσου σε θέματα στρατιωτικής βοήθειας και συμμετοχής σε διεθνή φόρα. Ωστόσο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν επηρεάζεται από αυτό το γεγονός, καθώς το νομοσχέδιο είναι μέρος του προϋπολογισμού.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίζεται αντίθετος: Στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, στην παροχή διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο και στη συμμετοχή των ΗΠΑ στο Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου και πιθανόν στις τριμερείς (3+1).

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, πηγή του Κογκρέσου διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ ότι οι προεδρικές ενστάσεις έχουν να κάνουν περισσότερο με θέματα δικαιοδοσίας και διάκρισης των εξουσιών μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι το Κογκρέσο προσπαθεί να επιβάλλει πολιτικές σε ζητήματα που αποτελούν αποκλειστικό δικαίωμα του αξιώματός του.

πηγή: newsit.gr