Ο Νετανιάχου διακόπτει την επίσκεψη του στην Αθήνα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2020 12:00 Ο Νετανιάχου διακόπτει την επίσκεψη του στην Αθήνα

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επρόκειτο να αναχωρήσει από την Αθήνα αύριο, Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020. Μετά τη σημερινή επίσκεψη του στο Αρχαιολογικό Μουσείο, επιστρέφει στο Τελ Αβίβ. Ραγδαίες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.

Εκτάκτως στο Ισραήλ, επιστρέφει ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί, ισχυρού απεσταλμένου της Τεχεράνης για τις ιρακινές υποθέσεις.
Ο Νετανιάχου, ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα με αφορμή τη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, επρόκειτο να αναχωρήσει αύριο, Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020.
Ωστόσο, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, έγινε γνωστό πως διακόπτει την επίσκεψη του και επιστρέφει εκτάκτως στο Ισραήλ. Να σημειωθεί πως στις 10.30 π.μ. επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, υπήρξε μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, καθώς αρχικά είχε προγραμματιστεί να επισκεφθούν το Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά -ύστερα από αίτημα του ίδιου του Νετανιάχου- πήγαν τελικά στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Ισραηλινού Στρατού μετέδωσε ότι οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένο συναγερμό φοβούμενες αντίποινα από το Ιράν ή από φιλικές προς αυτό δυνάμεις μετά τον φόνο του Σουλεϊμανί.
Από την πρώτη στιγμή, το Ισραήλ τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, λόγω πιθανής απειλής από την Τεχεράνη. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν στο κλείσιμο του Όρους Ερμών, στα σύνορα με τη Συρία και τον Λίβανο.
“Εξετάζοντας την κατάσταση, αποφασίστηκε το Όρος Ερμών να μην ανοίξει για τους επισκέπτες σήμερα. Δεν υπάρχουν πρόσθετες οδηγίες για τους κατοίκους των Υψιπέδων Γκολάν”, ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της χώρας είχε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των στρατιωτικών αρχών.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, αμερικανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε δύο ιρανικούς στόχους κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης στο Ιράκ. Από την επιδρομή σκοτώθηκαν συνολικά 10 άτομα, με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να επιβεβαιώνει τον θάνατο του Κασίμ Σολεϊμάνι, διοικητής της μονάδας Quds των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Η εξέλιξη αυτή, έχει πυροδοτήσει μια σειρά αντιδράσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής – και όχι μόνο – με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, να χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ ως “απολύτως υπεύθυνες για το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα”.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση