Παραπομπή του ζεύγους Παπαντωνίου σε δίκη ζητά ο εισαγγελέας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020 23:16 Παραπομπή του ζεύγους Παπαντωνίου σε δίκη ζητά ο εισαγγελέας

Την παραπομπή σε δίκη του Γ. Παπαντωνίου και της συζύγου του, για παράνομες αμοιβές 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων, ζητά ο εισαγγελέας.

Την παραπομπή του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου, για την υπόθεση των χρημάτων που φέρονται να έλαβαν ως δώρο από την εταιρία που ανέλαβε το έργο της αναβάθμισης έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003, ζητά με πρόταση του ο εισαγγελέας εφετών, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, με την 1.300 σελίδων πρότασή του, ζητά από το Συμβούλιο Εφετών να παραπέμψει τον πρώην υπουργό Άμυνας και την σύζυγό του για την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, κατηγορία για την οποία ο κ. Παπαντωνίου παραμένει προσωρινά κρατούμενος επί σχεδόν 15 μήνες μετά την προφυλάκιση του τον Οκτώβριο του 2018.

Προφυλακιστέα για την υπόθεση είχε κριθεί και η σύζυγός του, η οποία βγήκε από την φυλακή με περιοριστικούς όρους τον Μάρτιο του 2019.

Η κατηγορία αφορά ποσό 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων, που σύμφωνα με την δικογραφία δόθηκαν στον κ. Παπαντωνίου για την επιλογή του αναδόχου και του υποκατασκευαστή του έργου της αναβάθμισης των έξι φρεγατών.

Η επίμαχη σύμβαση είναι η 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού, με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ, ως κύριο ανάδοχο, με υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND BV και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Κατά το κατηγορητήριο, ο κ. Παπαντωνίου έλαβε τα επίμαχα χρηματικά ποσά ως δώρο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του υποκατασκευαστή του έργου.

Ο κ. Σπυρόπουλος φαίνεται να αποδέχεται πλήρως τα στοιχεία της υπόθεσης που εμφανίζουν τον κ. Παπαντωνίου μέσω συγκεκριμένων κινήσεων, με τραπεζικούς λογαριασμούς και αλλεπάλληλες μεταφορές ποσών εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα να καθιστά «αδύνατο τον εντοπισμό των χρημάτων που αποκόμισε» .

Με βάση όσα καταλογίζονται στους δύο συζύγους, ο πρώην υπουργός ενήργησε από κοινού με την κ. Σταυρούλα Κουράκου, ενώ οι εκτιμήσεις των δικαστικών αρχών είναι πως το επίμαχο ποσό αποτελεί μέρος ενός συνολικού ποσού 4,5 εκατ. φράγκων που φέρεται να ήταν η συνολική «αμοιβή» του κ. Παπαπντωνίου.

Στην υπόθεση είναι κατηγορούμενος και επιχειρηματίας, φίλος του ζεύγους Παπαντωνίου, ο οποίος έχει παραδεχθεί πως εξυπηρέτησε τον πρώην υπουργό διακινώντας, το 2002-2003, συνολικά 2,5 εκατ. ευρώ εκτός Ελλάδας, πιστεύοντας, όπως έχει πει, πως επρόκειτο για νόμιμα έσοδα του τότε υπουργού.

Την τελική απόφαση για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων θα λάβει το αμέσως προσεχές διάστημα το Συμβούλιο Εφετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση