Το «ταμείο» της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Οικονομία και ελληνοτουρκικά σε πρώτο πλάνο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2020 09:51 Το «ταμείο» της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Οικονομία και ελληνοτουρκικά σε πρώτο πλάνο
Σχεδόν τρία 24ωρα στην Ουάσιγκτον και άλλη μία μέρα στη Φλόριντα σφράγισαν το σημαντικότερο έως τώρα ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού
Ένα ταξίδι που πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και ευρύτερα στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και το οποίο ασφαλώς μεν χαρακτηρίζεται από τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, αλλά τούτη η συνάντηση δεν μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επαφών του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
Τόσο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης όσο και συνεργάτες του κρατούν ως ιδιαίτερα σημαντικό το θετικό κλίμα που συνάντησε η ελληνική αποστολή σε ό,τι αφορά την οικονομία και την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί ν’ αποτελέσει μια ευχάριστη έκπληξη ως προς τις επιδόσεις της. Το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον, άλλωστε, δείχνει να είναι συγκεκριμένο όσο και πολύπλευρο κι εκτείνεται από τον τομέα της ενέργειας, της υψηλής τεχνολογίας και των δικτύων 5G, της καινοτομίας και των startup επιχειρήσεων έως τον τουρισμό, την αγορά ακινήτων, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα ναυπηγεία και τα logistics.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, η εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι πως οι αρχικές προσδοκίες εκπληρώθηκαν. Ο κ. Μητσοτάκης είπε αυτά που έπρεπε να πει στον κ. Τραμπ και μάλιστα με το σωστό τρόπο, ξεκαθαρίζοντας πως η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να καταλήξει σε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Έχει ενδιαφέρον δε πως παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο παρέμβασης τινί τρόπω του Αμερικανού προέδρου προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς από το κυβερνητικό στρατόπεδο ούτε επιβεβαιώνουν, αλλά και ούτε διαψεύδουν μια τέτοια πληροφορία, καθώς στέκονται στη διαπίστωση ότι ο κ. Τραμπ τουλάχιστον κατανόησε τις ελληνικές θέσεις, αλλά και τον ιδιαίτερο γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η συμφωνία για τα αεροσκάφη F-35, η οποία σφραγίζει την αμυντική και στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ. Στο ραντεβού Μητσοτάκη-Τραμπ επισημοποιήθηκε το ελληνικό ενδιαφέρον και θα ξεκινήσουν έτσι άμεσα οι σχετικές διαπραγματεύσεις.

Επίσης, σχετικά με την οικονομία, επιστέγασμα του καλού κλίματος που υπάρχει ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και το ΔΝΤ είναι η απόφαση για κλείσιμο του γραφείου του Ταμείου στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσαν μετά τη συνάντησή τους ο πρωθυπουργός και η νέα διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλλίνα Γκεοργκίεβα. Απόφαση συμβολική όσο και ουσιαστική, δεδομένου πως σηματοδοτείται μια νέα εποχή για την Ελλάδα, η οποία επιδιώκει κατ’ αυτόν τον τρόπο να ξεφύγει από το «στενό κορσέ» της διαρκούς επιτήρησης του ΔΝΤ.

Το θετικό για την Ελλάδα κλίμα επιβεβαίωσαν και οι διθύραμβοι που επιφύλαξαν στη δεξίωση του State Department τόσο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικλ Πένς όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που «ευθύνεται» για το γεγονός ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο σημείο τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ: ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ
πηγή: newsit.gr
Προσαρμοσμένη αναζήτηση