Σχοινάς: Η ΕΕ απέτυχε στον τομέα της αλληλεγγύης των κρατών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 12:53 Σχοινάς: Η ΕΕ απέτυχε στον τομέα της αλληλεγγύης των κρατών

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαικού Τρόπου Ζωής, παραδέχθηκε τις αστοχίες της ΕΕ

Τους κεντρικούς άξονες του νέου Ευρωπαικού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο περιέγραψε στις επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαικού Τρόπου Ζωής, παραδέχθηκε ότι ΕΕ απέτυχε στον τομέα αλληλεγγύης που θα έπρεπε να δείξουν τα κράτη μέλη στις χώρες της πρώτης υποδοχής. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε ξεπερασμένη τη Συνθήκη του  «Δουβλίνο» σε ότι αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Ο κ. Σχοινάς αναγνώρισε ότι τις συνέπειες της αποτυχίας αυτής την υπέστησαν χώρες όπως η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ιταλία που κατέβαλαν υπέρμετρες προσπάθειες για να σταθούν όρθιες και για αυτό ο στόχος είναι η ασυμμετρία και η αδικία  να αποκατασταθούν.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπακής Επιτροπής ενημέρωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε το νέο Σύμφωνο να είναι έτοιμο το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Εξήγησε ότι τρείς είναι οι βασικοί του άξονες:

  • Ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος. Όλα συνδέονται με όλα. Πρέπει να ξεκινήσουμε κατ΄ ρχην από τις χώρες προέλευσης και διακίνησης καθώς παρά τις σημαντικές κοινοτικές επιδοτήσεις η Ευρώπη δεν κατάφερε να κρατήσει τους νέους ανθρώπους στις χώρες αυτές. Ο στόχος είναι να ξεκινήσουμε έξω από τα σύνορα μας.
  • Εξασφάλιση κοινής διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων. Η διαχείριση περνά από την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Η νέα Φρόντεξ θα λέγεται Ευρωπαική Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή, θα διαθέτει ίδια μέσα, μόνιμο προσωπικό που θα φτάνει τα 10.000 άτομα και θα μπορεί να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα. Ο κ. Σχοινάς είπε ότι τα μέλη της νέας Φρόντεξ θα πρέπει να εκπαιδεύονται όχι κάπου στην κεντρική Ευρώπη, αλλά στις συνοριακές περιοχές της ΕΕ ώστε οι τοπικές κοινωνίες να δούν ότι η Ευρωπαική Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή είναι κοντά τους
  • Πρόγραμμα επιστροφών. Η ΕΕ πρέπει να προσφέρει την προστασία της, αλλά όσοι δεν τυγχάνουν ευρωπαικού ασύλου πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες. Ο κ. Σχοινάς παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ακόμα μια αποτυχία διότι οι επιστροφές διαρκώς μειώνονται.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής υπογράμμισε εξάλλου ότι πρέπει εξάλλου να υπάρχει ένα σχέδιο Β λόγω των γεγονότων στο Ιράν και στην Λιβύη, ένα σχέδιο πυρόσβεσης ώστε να μην υπάρξουν εκ νέου καταστάσεις όπως εκείνες το 2015.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση