Η Ελλάδα έκανε την κίνησή της και… περιμένει! Η εμμονή της Γερμανίας και ο ρόλος του Χάφταρ στη Διάσκεψη του Βερολίνου

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020 09:38 Η Ελλάδα έκανε την κίνησή της και… περιμένει! Η εμμονή της Γερμανίας και ο ρόλος του Χάφταρ στη Διάσκεψη του Βερολίνου

Οι κινήσεις της κυβέρνησης μετά το αποκλεισμό της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου. Με όλους τους τόνους διακήρυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ενόχληση της Αθήνας. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο βέτο σε όποια απόφαση για τη Λιβύη που δεν ακυρώνει το μνημόνιο με Τουρκία. Οι ισχυροί συμβολισμοί και τα μηνύματα από την επίσκεψη του στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα.

Στις κινήσεις που ήταν επιβεβλημένες εκ μέρους της προχώρησε η ελληνική πλευρά, από τη στιγμή που η συμμετοχή της στη διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης αποκλείστηκε οριστικά. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η μία από τις δύο κινήσεις, ήτοι η τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ, δεν οδήγησε σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η Καγκελάριος επέμεινε στις απόψεις της, αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο να συζητηθεί το ζήτημα που «καίει» την Αθήνα, δηλαδή το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες. Με αποτέλεσμα έτσι ο πρωθυπουργός να διακηρύξει σε όλους τους τόνους την ενόχληση της Αθήνας και να ξεκαθαρίσει τις ελληνικές θέσεις, ζητώντας από την κυρία Μέρκελ την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που, μεταξύ άλλων, καταδικάζουν την Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά, στις επαφές και συναντήσεις του στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια κατέστη σαφές πως το μνημόνιο αυτό δεν αναγνωρίζεται από εκείνον. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι, όπως έγραψε το newsit.gr, να εξασφαλιστεί πως εάν ο Χάφταρ είναι μέρος της λύσης για την επόμενη μέρα της Λιβύης – σύμφωνα με όσα αναμένεται να δείξει η αυριανή σύνοδος του Βερολίνου – τότε θα προχωρήσει εκείνος τις διαδικασίες για την ακύρωση του μνημονίου.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, η Ελλάδα στηρίζει ξεκάθαρα την εξεύρεση πολιτικής λύσης και την κατάπαυση του πυρός, ενώ ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις ξεκαθαρίζεται πως θα σταλούν μόνο στο πλαίσιο τυχόν συμμετοχής σε αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε καμία άλλη περίπτωση, αφού η Αθήνα υποστηρίζει την άμεση αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα είχε ισχυρούς συμβολισμούς που… φτάνουν ως το Βερολίνο, αλλά και ουσία. Για πολλούς, άλλωστε, δεν είναι τυχαίος ο εκνευρισμός που προκλήθηκε από την επίσκεψη στην τουρκική πλευρά, ενώ οι δεσμεύσεις Χάφταρ για το μνημόνιο και η γενικότερη ταύτιση απόψεων που φαίνεται να υπήρξε στις συζητήσεις δημιουργεί αισιοδοξία ότι έστω και κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα είναι παρούσα στη διάσκεψη του Βερολίνου και θα ληφθούν υπόψιν οι θέσεις της.

«Η Γερμανία έκανε λάθος που δεν μας δέχθηκε», δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι «ο στρατάρχης Χάφταρ απαιτεί και ο ίδιος την κατάργηση του μνημονίου, διότι θεωρεί ότι είναι εις βλάβη του λιβυκού λαού». Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να πει εάν ο Χάφταρ δεσμεύτηκε ρητώς πως θα θέσει το ζήτημα στη διάσκεψη του Βερολίνου ως απαραίτητο όρο για τη σύναψη συμφωνίας ανακωχής.

Στο τραπέζι παραμένει βέβαια και το ενδεχόμενο βέτο της ελληνικής πλευράς σε όποια απόφαση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αφορά την επόμενη μέρα στη Λιβύη και δεν λαμβάνει υπόψιν της το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και την ελληνική θέση περί ακύρωσής του. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση