Επιστολή Πομπέο σε Μητσοτάκη: Μήνυμα στήριξης από τις ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 13:41 Επιστολή Πομπέο σε Μητσοτάκη: Μήνυμα στήριξης από τις ΗΠΑ

«Οι ΗΠΑ δεν μιλούν μόνο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και για την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων», είπε ο κ. Πέτσας.

Επιστολή στήριξης προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. 

Στην επιστολή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει, στον Έλληνα πρωθυπουργό:« Η υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας αποτελεί σημείο καμπής σε μια διευρυμένη σύμπραξη ασφαλείας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ», σημειώνει πως οι δύο χώρες «σφυρηλαρούν μια πολύ στενότερη στρατηγική σχέση» μέσω της συμφωνίας αυτής και υπογραμμίζει την «εξαιρετική» σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ όπως αυτή έχει χαρακτηριστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο κ. Πομπέο αναφέρει ακόμη ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτέλεσε «σαφή επαναβεβαίωση των στενών δεσμών και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» ενώ υπογράμμισε «την ανάδυση της Ελλάδας έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία κρίσης ως ένα success story οικονομικής ανάκαμψης» στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα «επέδειξε αξιοσημείωτη κοινωνική συνοχή και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς».

«Θεωρούμε την Αθήνα σύμμαχο-κλειδί και κρίσιμο παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και στα Βαλκάνια» υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Πομπέο προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δεσμευμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας» .

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ακόμα πως «οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και πιστεύουν σταθερά πως αυτοί που έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να επιδιώξουν λύσεις με ειρηνικά μέσα (...) και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη που θα μπορούσε να είναι προσβλητική».

Τέλος ο Μάικ Πομπέο στην επιστολή του στο Έλληνα Πρωθυπουργό σημειώνει: «Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή αλλά μάλλον ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο».

Οι δηλώσεις Πέτσα για την επιστολή Πομπέο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε πως με την επιστολή επιβεβαιώνονται οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Ταυτόχρονα είναι μια αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον», είπε. 

Παράλληλα ο Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για "τουρκικές προκλήσεις και λεονταρισμούς», στους οποίους η Ελλάδα απαντά «με εθνική αυτοπεποίθηση. Στηριζόμαστε στη δυνατότητά μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, στο Διεθνές Δίκαιο και στις συμμαχίες μας». 

Μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας τόνισε: «Οι ΗΠΑ δεν μιλούν μόνο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και για την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων. Κυρίως τονίζουν, και μάλιστα δύο φορές  στην ίδια επιστολή, ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και την Δημοκρατία της Ελλάδας. Επιπλέον σημειώνουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ως ηγέτης στην Ευρώπη, ως σύμμαχο «κλειδί» και ως κρίσιμο «παίκτη» στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

Την προαναγγελία έκανε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επιτροπή της Βουλής. Όπως είπε ο κ. Δένδιας, ο κ. Πομπέο επαναλαμβάνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι στηρίζει τις ελληνικές θέσεις και αναφέρεται μεταξύ άλλων και στη σημαντική κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ. 

"Είναι η πρώτη φορά που έρχεται επιστολή μετά απο εκείνη του Κίσιγκερ. Λέει ότι - όπως είπε ο Τράμπ - η σχέση μας είναι εξαιρετική και πως διατηρούν την προσήλωσή τους στην διατήρηση της ευημερίας και της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας. Στην συνέχεια λέει ότι όποιος έχει διαφορές οφείλει να τις επιλύει με ειρηνικά μέσα”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι  “Η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ δεν στρέφεται κάτα της Τουρκίας αλλά υπερ της σταθερότητας και της ειρήνης. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι οι σχέσεις με ΗΠΑ είναι μια απο τις ακρογωνιαίες λίθους. Στο πλαίσιο της σημερινής μας συζήτησης που καταγράφεται να σας πω ότι η συμφωνία αυτή και η υπερψήφισή της είναι απολύτως απαραίτητη για το δικό μας αμυντικό σχεδιασμό και την εξωτερική πολιτική. Θα ήθελα να παρακαλέσω να μην επιτραπεί σε οποιοδήποτε κομματικό τρόπο θεώρησης των πραγμάτων να επηρεάσει την κρίση σας για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσετε την συμφωνία. Δυστυχώς οι καιροί δεν είναι οι πιο ήρεμοι καιομαλοί. Αυτό που είναι τεράστιο κεφάλαιο είναι η αρραγής εθνική της ενότητα και η ικανότητατου πολιτικού συστήματος να προσλαμβάνει την υπαρκτή απειλή για την χώρα μας και να την αντιμετωπίζει με όπλο την αδιατάρακτη εθνική μας ομόνοια”.

Οι δηλώσεις Πέτσα:

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση