Εκλογικός νόμος: Ενταση στη Βουλή για το μπόνους εδρών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020 14:33 Εκλογικός νόμος: Ενταση στη Βουλή για το μπόνους εδρών

Οι αιτιάσεις των κομμάτων εστιάστηκαν στο μπόνους βουλευτών όταν πρόκειται για συνασπισμό.

Με ένταση και αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο.

Οι αιτιάσεις των κομμάτων εστιάστηκαν στο μπόνους βουλευτών όταν πρόκειται για συνασπισμό. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο το μπόνους των 50 εδρών δίδεται όταν ο μέσος όρων των κομμάτων που έχουν συνασπιστεί είναι μεγαλύτερος από το μέσο όρο του δεύτερου κόμματος. Σε διαφορετική περίπτωση το μπόνους πάει στο δεύτερο κόμμα.

Η ρύθμιση υπήρχε στο νόμο Παυλόπουλου.Καταργήθηκε με την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα το επαναφέρει ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής αναφέρει στην έκθεση της ότι επί της συνταγματικότητας της διαφορετικής μεταχείρισης συνασπισμών και αυτοτελών κομμάτων έχουν εκφραστεί πολλές και αντικρουόμενες απόψεις . Παρά μάλιστα το γεγονός ότι δεν έχει κριθεί αντισυνταγματική έχει ήδη καταστεί ανενεργή από τον Άρειο Πάγο.

Η αντιπολίτευση έθεσε πάντως ζήτημα αντισυνταγματικότητας με τον Ανδρέα Λοβέρδο να τονίζει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποκλείσει τις συνεργασίας μεταξύ των κόμματων.

«Θέλετε να αποκλείσετε μια συνεργασία μας με εσάς» δήλωσε απευθυνόμενος προς τον παρόντα υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και συνέχισε «θέλετε να αποκλείσετε μια συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ και φοβάστε ότι εμείς που είμαστε κόμμα συνεργασίας θα σας ξεπεράσουμε στις επόμενες εκλογές. Αυτά που κάνετε είναι για γέλια» ανέφερε.

Σε ανάλογους τόνους ήταν και το πνεύμα της τοποθέτησης του Κώστα Σκανδαλίδη που χαρακτήρισε βαθιά αντιδημοκρατική την πρόθεση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την συνεργασία κόμματων.

Ο Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ) είπε ότι η ρύθμιση ξυπνά τους χειρότερους εφιάλτες και έκανε λόγο για σκανδαλώδη και απαράδεκτη διάταξη, ενώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η διάταξη αντιβαίνει το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης. Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι οραματίζεται συνασπισμούς κομμάτων για να κόψει την αυτοδυναμία των κυβερνήσεων.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση