Σχοινάς: Η οικονομία πάει καλά - Ανησυχώ πολύ για τα γεωπολιτικά

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020 20:56 Σχοινάς: Η οικονομία πάει καλά - Ανησυχώ πολύ για τα γεωπολιτικά

«Η γειτονιά της Ευρώπης δεν είναι πιο ασφαλής σήμερα σε σχέση με λίγα χρόνια πριν» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συζήτηση που διοργάνωσε το περιοδικό Economist

Στους στόχους και τις προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρός της, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συζήτηση που διοργάνωσε το περιοδικό Economist με τίτλο «Ο κόσμος το 2020», χαρακτηρίζοντάς την «επιτροπή της μετάβασης», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τους γεωπολιτικούς κινδύνους στην ευρύτερη περιοχή.

«Είμαι βέβαιος ότι το 2020 θα είναι ένα έτος που η οικονομία θα συνεχίσει να αποδίδει, όμως ανησυχώ ιδιαίτερα για το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η γειτονιά της Ευρώπης δεν είναι πιο ασφαλής σήμερα σε σχέση με λίγα χρόνια πριν».

«Μετά τα χρόνια της προεδρίας του Γιούνκερ, τα οποία κανείς θα μπορούσε να ονομάσει χρόνια των πολλαπλών κρίσεων, όταν η ΕΕ είχε 'χτυπηθεί' από μια σειρά από συνεχόμενες κρίσεις, τις οποίες, λίγο έως πολύ καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε, τώρα ξεκινά ένας νέος πολιτικός κύκλος», σημείωσε ο κ. Σχοινάς. «Αυτή θα είναι η Επιτροπή που θα προτετοιμάσει τη μετάβαση» εκτίμησε.

Οι τρεις βασικές κατηγορίες για τη μετάβαση στις οποίες θα εστιάσει η επιτροπή, είναι κατά τον κ. Σχοινά, η μετάβαση στην πράσινη εποχή, η μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή, καθώς και η μετάβαση της κοινωνίας σε μια πιο ανθεκτική και συνεκτική μορφή, που όχι μόνο θα προστατεύει τους Ευρωπαίους, αλλά θα τους ανοίγει και περισσότερες ευκαιρίες.

«Αυτή η Επιτροπή θα προετοιμάσει την Ευρώπη για τη μετάβαση για το αύριο», τόνισε ο αντιπρόεδρός της.

Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε πως ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου, η Επιτροπή έχει παρουσιάσει την «Πράσινη Συμφωνία», έναν οδικό άξονα που προορίζεται να γίνει η νέα στρατηγική ανάπτυξης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής της ΕΕ, ενώ έχει θέσει ως στόχο το 2050 η Ευρώπη να γίνει η πρώτη ήπειρος ουδέτερη σε εκπομπές άνθρακα.

Όπως τόνισε, «η μετάβαση στη νέα πράσινη Ευρώπη συμβαίνει ήδη», και σε πολλές περιπτώσεις, η πραγματικότητα στις επενδύσεις είναι πολύ πιο γρήγορη από τις πολιτικές.

«Η αγορά και η κοινωνία θα προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα» σημείωσε και εξέφρασε τη σιγουριά πως ο στόχος που έχει θέσει η Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί. Το πλαίσιο της επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη θα παρουσιαστεί φέτος, το αργότερο κοντά στο καλοκαίρι, ενώ θα πρέπει να αναμένεται και το νέο πλαίσιο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής έθεσε ως κεντρικό στόχο της θητείας του το να υπάρξει μια συστημική βελτίωση της πολιτικής για το άσυλο, σε ένα σύστημα με μεγαλύτερη ευθύνη και αλληλεγγύη, που θα περιλαμβάνει καλύτερη διαχείριση του προβλήματος και καλύτερο μηχανισμό επιμερισμού.

«Είμαι πιο αισιόδοξος από ό,τι ήμουν το 2016», σημείωσε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Υπάρχει αλλαγή στη συνολική πολιτική ατμόσφαιρα στην Ε.Ε., υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία από ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, υπάρχει περισσότερη κατανόηση στην Ανατολική Ευρώπη, και ναι, αισθάνομαι πιο σίγουρος».

Αναφερόμενος στην αλλαγή του ονόματος του χαροφυλακίου του, ο κ. Σχοινάς επεσήμανε πως ορισμένοι «προσπάθησαν να ερμηνεύσουν το όνομα ως 'εμείς εναντίον των άλλων'», παρόλο που όπως τόνισε, ο ίδιος εξήγησε από την πρώτη στιγμή, ότι τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής τον βλέπει σαν έναν καθρέφτη που αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία, τον πλούτο και τις ιδιαιτερότητες του πολιτισμού της Ευρώπης.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε ακόμη και στις νέας μορφής απειλές που δέχεται η Ευρώπη, με το κύμα των κυβερνοεπιθέσεων - όπως αυτή που δέχθηκε χθες η Ελλάδα - και τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να καταβάλει τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για να προετοιμαστεί και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις απειλές αυτές.

πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com