Το «μνημόνιο» για το ποδόσφαιρο και η απειλή Μητσοτάκη για Grexit

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020 09:16 Το «μνημόνιο» για το ποδόσφαιρο και η απειλή Μητσοτάκη για Grexit

Τι είναι, όμως, το «μνημόνιο» για το ποδόσφαιρο; Είναι το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που, όπως έγραψε έγκαιρα το newsit.gr, ήταν εξαρχής πιο ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Το «μνημόνιο» αυτό, όμως, δεν θα είναι… ελληνικής κατασκευής: την ερχόμενη εβδομάδα, ένα προπαρασκευαστικό κλιμάκιο θα μεταβεί στα γραφεία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας (UEFA) και στις συζητήσεις θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της παγκόσμιας (FIFA).

Ο δε πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο θα επισκεφθεί αμέσως μετά την Αθήνα και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες για το «μνημόνιο» ανάταξης κι επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί πως ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης δεν θα συμμετάσχει σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις, δεδομένου πως το κλιμάκιο που θα επισκεφθεί τα γραφεία της FIFA θ’ αποτελείται, πιθανότατα, από τεχνικά και όχι πολιτικά στελέχη. Το κλίμα για τον κ. Αυγενάκη εξακολουθεί να είναι βαρύ και πιθανότατα θα είχαν υπάρξει εξελίξεις εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο… ΠΑΟΚ δεν ζητούσαν με τόσο επίμονο τρόπο την αποπομπή ή παραίτησή του. Συνεπώς, η «έξοδος» Αυγενάκη από τη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού υπό αυτές τις συνθήκες θα εμφάνιζε τον ο κ. Μητσοτάκη ότι υποκύπτει στις πιέσεις προκειμένου να κρατήσει ισορροπίες εντός κι εκτός ΝΔ.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πως όποιος από τους παράγοντες των ομάδων δεν συμφωνήσει και δεν ενθαρρύνει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, τότε θα φέρει το βάρος της ευθύνης για το Grexit του ελληνικού ποδοσφαίρου. Την αποβολή, δηλαδή, των ελληνικών συλλόγων και της εθνικής ομάδας από τις διεθνείς διοργανώσεις ή, νωρίτερα απ’ αυτό, τη διακοπή του πρωταθλήματος με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ληφθεί άλλη μια δέσμη άμεσων μέτρων, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περισσότερους ξένους διαιτητές  στα παιχνίδια του πρωταθλήματος και τον εκσυγχρονισμό του VAR, ούτως ώστε να μην υπάρχουν «σκιές» στις διαιτητικές αποφάσεις.

Για την επίμαχη τροπολογία, τέλος, που αφορά την πολυιδιοκτησία και την αποτροπή του υποβιβασμού του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την επιλογή της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας τα περί ανάγκης διατήρησης της κοινωνικής συνοχής μέσα από την εν λόγω απόφαση.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση