Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες εισφορές οδηγούν σε υψηλότερες συντάξεις

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2020 20:44 Ποιες εισφορές οδηγούν σε υψηλότερες συντάξεις

Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, χιλιάδες επαγγελματίες που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση θα πιάσουν το κομπιουτεράκι προκειμένου να αποφασίσουν ποια ασφαλιστική κατηγορία θα επιλέξουν για να «χτίσουν» τη σύνταξή τους.

Το δίλημμα αναμένεται να τεθεί άμεσα, καθώς οι 900.000 επαγγελματίες θα πρέπει να επιλέξουν για πρώτη φορά την κατηγορία εισφορών που θα πληρώνουν έως τα τέλη Απριλίου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, καθοριστικό ρόλο για τις νέες συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών διαδραματίζει στο νέο σύστημα που θα ισχύσει από 1/1/2020, η 3η ασφαλιστική κατηγορία των 312 ευρώ (236 για κύρια σύνταξη).

Και αυτό, επειδή η πλειονότητα των επαγγελματιών που ασφαλίζονταν στο παρελθόν με τις ασφαλιστικές κλάσεις του πρώην ΟΑΕΕ και είχαν υποχρέωση να αλλάζουν κλάση ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, εκτιμάται ότι μεταξύ 2002 – 2019 έχουν κατά μέσον όρο καταβάλλει εισφορά 240 ευρώ που οδηγεί σε συντάξεις κατά μέσον όρο κοντά στα 1.200 ευρώ.

Εκτιμάται μάλιστα ότι οι περισσότεροι έχουν ήδη μεταξύ 20 και 30 έτη ασφάλισης. Τους απομένουν δηλαδή τουλάχιστον 5 με 20 έτη προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.

Εάν λοιπόν ενταχθούν εντός του 2020 στην 3η ασφαλιστική κατηγορία διατηρούν τις συντάξιμες αποδοχές τους στο ύψος των παλαιών και δεν εγγράφουν απώλειες στη μελλοντική τους σύνταξη. Εάν επιθυμούν να την αυξήσουν τότε θα πρέπει να επιλέξουν μια μεγαλύτερη κατηγορία από τις τρεις που απομένουν.

Όπως εξηγεί στην Καθημερινή, ο δικηγόρος-εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, ένας ελεύθερος επαγγελματίες με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης που επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί σε δέκα χρόνια (με 30ετία) μπορεί να κερδίσει στη μελλοντική του σύνταξη έως και 64 ευρώ μηνιαίως, εάν επιλέξει την 3η ασφαλιστική κατηγορία αντί της 2ης.

Εάν πληρώσει για την επιπλέον 10ετία εισφορές που αντιστοιχούν στην 4η κατηγορία, θα κερδίσει 93 ευρώ τον μήνα, ενώ η υψηλότερη κατηγορία εισφορών (6η) για 10 χρόνια οδηγεί σε σύνταξη αυξημένη κατά περίπου 190 ευρώ (σε σύγκριση με τη 2η κατηγορία) .

Στο αντίστοιχο παράδειγμα ενός ασφαλισμένου με ήδη 30 έτη ασφάλισης που του απομένουν 5για τη συνταξιοδότηση με 35ετία, το κέρδος για την επιλογή της 3ης και όχι της 2ης κατηγορίας ανέρχεται σε 22 ευρώ τον μήνα. Εάν επιλέξει την 4η κατηγορία, θα κερδίσει 28 ευρώ κι αν επιλέξει την 6η , 136 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο, εάν κάποιος με 30ετή ασφάλιση σήμερα, επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί στα 40 έτη ασφάλισης, κερδίζει 122 ευρώ τον μήνα επιπλέον αν ασφαλιστεί στην 3η κατηγορία και όχι στη 2η , 178 ευρώ αν ασφαλιστεί στην 4η και 365 ευρώ αν ενταχθεί μια 10ετία στην 6η κατηγορία αντί της 2ης.

πηγή: enikos.gr