Αναδρομικά: Τον Ιούνιο οι αυξήσεις στις συντάξεις

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 09:54 Αναδρομικά: Τον Ιούνιο οι αυξήσεις στις συντάξεις

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το ασφαλιστικό και σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει στο υπουργείο Εργασίας, θα κατατεθεί στην Βουλή μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου και θα έχει γίνει νόμος του κράτους έως και τις 21 Φεβρουαρίου. Οι ίδιες πηγές από το υπουργείο αναφέρουν ότι είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο.

Εκείνο βέβαια που απασχολεί τους συνταξιούχους είναι το πότε θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νόμου. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες αυτό θα συμβεί τον Ιούνιο και αφού προηγηθεί ο εκ νέου επανυπολογισμός του συνόλου των 2,8 εκατ. κύριων συντάξεων.

Οι εισφορές και τα μπλοκάκια

Ένα άλλο θέμα που έχει προκύψει, είναι τι θα συμβεί με τις εισφορές του Ιανουαρίου για τους μη μισθωτούς. Και αυτό διότι στο υπουργείο θέλουν να πληρωθούν οι εισφορές με ένα σύστημα και όχι με δύο. Έτσι φαίνεται να προκρίνεται η λύση, αν δεν προλάβουν στον ΕΦΚΑ να αναρτήσουν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των εισφορών Ιανουαρίου με το νέο σύστημα, να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση έως το αργότερο τις αρχές του Μαρτίου.

Στην πράξη, το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ αναμένεται να αποστείλουν τα ειδοποιητήρια σε έως το πρώτο 10ήμερο Μαρτίου, με τις εισφορές για όλους στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία. Στη συνέχεια, και έως το τέλος Απριλίου, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει οι ίδιοι αποφασίσουν και να δηλώσουν στον ΕΦΚΑ σε ποια ασφαλιστική κατηγορία επιθυμούν να ενταχθούν για το τρέχον έτος. Η διαδικασία επιλογής θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Θα πρέπει επίσης να υπάρξουν διευκρινίσεις και σε ότι αφορά τα δελτία παροχής υπηρεσιών, καθώς η απαλλαγή από την καταβολή εισφοράς στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος καταβάλλει εισφορές στο ύψος των 252 ευρώ τον μήνα (π.χ. από μισθό της τάξης των 932 ευρώ), θα πρέπει να ισχύσει αναδρομικά, από την αρχή του χρόνου, ήτοι 1/1/2020.

Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά κι αυξήσεις

Πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στις αυξήσεις και τα αναδρομικά τόνισε ότι αυτές θα αφορούν όλους εκείνους που εμπίπτουν στην κατηγορία εκείνων που έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, καθώς και εκείνους που θα λάβουν υψηλότερη επικουρική σύνταξη σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Αυξήσεις θα λάβουν τον Ιούνιο και οι νέοι συνταξιούχοι, αυτοί δηλαδή που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης (εκτιμώνται από τους ειδικούς σε περίπου 70.000).

Αυξήσεις επίσης θα λάβουν, αλλά σε δόσεις που θα καταβληθούν μέσα στην επόμενη 5ετία και όλοι εκείνοι, περίπου 200.000 παλαιοί συνταξιούχοι, που είχαν αρνητική προσωπική διαφορά (η παλαιά σύνταξή τους ήταν χαμηλότερη από το ποσό που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό με βάση τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου), ή μικρή θετική και μετά τον επανυπολογισμό θα περάσουν σε αρνητική.

Επικουρικές συντάξεις

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές, οι 251.000 συνταξιούχοι που τον Ιούνιο του 2016 υπέστησαν τις περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις, θα λάβουν αυξήσεις μεταξύ 5 και 196 ευρώ. Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας, μετά την ψήφιση του νόμου και τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ, θα ξεκινήσει η προετοιμασία του νέου e-ΕΦΚΑ, ο οποίος θα κάνει επανυπολογισμό των συντάξεων.

Ο υπουργός Εργασίας έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή. Ειδικά για το θέμα που έχει δημιουργηθεί στους ένστολους, που αδικούνται από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 40 έτη ασφάλισης (0,50% κατ’ έτος) καθώς ισχύει ποσοστό αναπλήρωσης μόλις 0,5% κατ’ έτος για πάνω από τα 40 χρόνια (συνταξιοδοτούνται μετά τα 40 έτη ασφάλισης λόγω της προσμέτρησης έως και μιας πλασματικής 5ετίας σε όσους υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις), ο Γ. Βρούτσης παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν αφορά πάρα πολλούς, ξεκαθάρισε ότι δεν καταργείται η αναγνώριση των πλασματικών και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της συγκεκριμένης περίπτωσης. Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα αδικηθούν οι ένστολοι έδωσε ο υπουργός σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στο ΑΠΕ.

Τέλος μικρές αλλαγές είναι πιθανό να υπάρξουν και την απασχόληση συνταξιούχων, στις περιπτώσεις όσων είχαν απασχόληση και πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, πιθανά με την πρόβλεψη μεταβατικής περιόδου. Επίσης  δεν αποκλείεται από παράγοντες του υπουργείου Εργασίας να υπάρξουν παρεμβάσεις και στην περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχων που δεν προέρχονται από τον ΟΓΑ, σε αγροτικές εργασίες. Το προηγούμενο καθεστώς εξαιρούσε εισοδήματα έως τις 5.500 ευρώ.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση