Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι μπορούν να σώσουν το σπίτι τους μέχρι τις 30 Απριλίου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 12:11 Ποιοι μπορούν να σώσουν το σπίτι τους μέχρι τις 30 Απριλίου

Από την 1η Μαΐου, δύο θα είναι οι επιλογές των δανειοληπτών με τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια.

Μόνο όσοι ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της 1ης κατοικίας μέχρι τις 30 Απριλίου θα έχουν δικαίωμα να ελπίζουν στην διάσωση του σπιτιού τους. Από την 1η Μαίου, δύο θα είναι οι επιλογές των δανειοληπτών με τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια.

Ή να έρχονται σε συμφωνία με την τράπεζα (ή με το fund που θα έχει αγοράσει το δάνειο) για ρύθμιση του δανείου τους –όπου ο καθορισμός των όρων της ρύθμισης θα είναι στα χέρια των τραπεζών- ή να βλέπουν το σπίτι τους να βγαίνει στον πλειστηριασμό. Μετά την ρευστοποίηση, ο δανειολήπτης το μόνο δικαίωμα που θα έχει θα είναι η εξασφάλιση ενός επιδόματος ενοικίου το ύψος του οποίου θα μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 210 ευρώ τον μήνα ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση.

Το θέμα των κόκκινων στεγαστικών δανείων είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα βρει μπροστά της η κυβέρνηση μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ένα «χρόνιο» πρόβλημα το οποίο καλύφθηκε κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου λόγω της αναστολής των πλειστηριασμών (κυρίως μέσω των προσφυγών στον νόμο Κατσέλη) θα έρθει στην επιφάνεια από την 1η Μαίου.

Τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, ανέρχονται αυτή τη στιγμή στα 24 δις. ευρώ από ένα σύνολο 56 δις. ευρώ δηλαδή αντιστοιχούν στο 43% του συνόλου. Κάποια από αυτά τα κόκκινα δάνεια έχουν προσωρινή προστασία λόγω των προσφυγών στον νόμο Κατσέλη. Κάποια επίσης –πολύ λίγα όμως- έχουν τακτοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Μέχρι και την 31η Ιανουαρίου, είχαν υποβληθεί 1928 αιτήσεις αλλά από αυτές έχουν ολοκληρωθεί μόλις 273. Τι θα γίνει λοιπόν μετά την 1η Μαίου:

1.       Όσοι καταθέσουν αίτηση στην πλατφόρμα θα εξακολουθήσουν να έχουν προστασία μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αν καταλήξουν σε συμφωνία με την τράπεζα και εξυπηρετήσουν τη ρύθμιση, θα μπορέσουν να κρατήσουν το σπίτι. Αν όχι, αυτό θα βγει στον πλειστηριασμό.

2.       Μετά την 1η Μαίου, όσοι έχουν κάνει αίτηση στον νόμο Κατσέλη θα περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους και το θέμα θα κριθεί από τα δικαστήρια. Μάλιστα, επειδή οι υποθέσεις φτάνουν να εκδικάζονται ακόμη και ύστερα από 10 χρόνια, υπάρχει ήδη επιτροπή που εξετάζει την επίσπευση της διαδικασίας εκδίκασης αυτών των υποθέσεων. Οι προτάσεις θα κατατεθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

3.       Όσοι από την 1η Μαίου βρεθούν είτε εκτός πλατφόρμας είτε εκτός νόμου Κατσέλη, θα έρθουν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό. Εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη 2ετία, θα πραγματοποιηθούν συνολικά πάνω από 20.000 διαδικασίες. Όσοι χάσουν την ιδιοκτησία του σπιτιού τους μέσω του πλειστηριασμού, θα μπορούν να διαπραγματευτούν τη δυνατότητα του να μείνουν στο σπίτι τους με ενοίκιο (σ.σ ο νέος ιδιοκτήτης του σπιτιού δεν θα δεσμεύεται για την ενοικίασή του) ή να μείνουν σε ένα άλλο ακίνητο εισπράττοντας το επίδομα ενοικίου (εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια). 

πηγή: thetoc.gr