MKO με ονοματεπώνυμα! Αλλάζουν όλα με τροπολογία στη Βουλή

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 17:41 MKO με ονοματεπώνυμα! Αλλάζουν όλα με τροπολογία στη Βουλή

Με τη σχετική τροπολογία που ψηφίζεται το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή συστήνεται για πρώτη φορά Μητρώο Μελών ΜΚΟ που πολύ απλά αυτό σημαίνει ότι οι χωρίς όνομα οργανώσεις θα υπόκεινται σε έλεγχο, αποκτούν ονοματεπώνυμο και θα πρέπει να περνούν από πιστοποίηση. Το Μητρώο Μελών  Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)  θα αφορά και τα μέλη, τους υπαλλήλους αλλά και τους συνεργάτες τους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Εγγραφή με ονοματεπώνυμο

Η ρύθμιση προβλέπει για πρώτη φορά ως προϋπόθεση εγγραφής των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές με ονοματεπώνυμο. Μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες έχουν υποχρέωση να δηλώσουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών.

Ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι ενδελεχέστερος. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές, ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/ πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται.

Ειδικός γραμματέας ΜΚΟ

Θα οριστεί Ειδικός Γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητρώου, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το Μητρώο.

Τι ίσχυε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες (2016, 2018) που αφορούσαν τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν σε δράσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τη λειτουργία τους, δεν προέβλεπαν κανόνες διαπίστευσης/ πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση