Οι πέντε κινήσεις που εξασφαλίζουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 12:51 Οι πέντε κινήσεις που εξασφαλίζουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ

Οι πέντε κινήσεις που συμβάλλουν ακριβώς στο να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο επίπεδο συντάξιμων αποδοχών.

Με τον μέσο μισθό στην Ελλάδα να διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή λίγο πάνω από τα 1000 ευρώ, το μέλλον όσον αφορά στο ύψος της σύνταξης είναι δυσοίωνο. Με 1000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, το σύστημα βγάζει σύνταξη 880 ευρώ ακόμη και ύστερα από 40 χρόνια ασφάλισης, ενώ ακόμη και αν προστεθεί η επικουρική, μετα βίας θα πιάνει κάποιος το 1000άρικο. Όσοι το συνειδητοποιήσουν εγκαίρως, θα έχουν περιθώρια αντίδρασης. Οι πέντε κινήσεις που ακολουθούν, συμβάλλουν ακριβώς στο να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο επίπεδο συντάξιμων αποδοχών

1. Αν είστε αυτοαπασχολούμενος, επιλέγετε από την 3η ασφαλιστική κατηγορία και πάνω πληρώνοντας ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον 302 ευρώ τον μήνα (εκ των οποίων τα 236 ευρώ θα πηγαίνουν για τη σύνταξη). Η 3η ασφαλιστική κατηγορία βγάζει σύνταξη 1000 ευρώ με τα 40 έτη ασφάλισης, η 4η κατηγορία με 35 έτη ασφάλισης και η 5η κατηγορία με 31-32 χρόνια ασφάλισης.

2. Αν δεν σας γίνονται κρατήσεις για επικουρική σύνταξη, εξετάζετε το ενδεχόμενο να πληρώνετε από μόνοι σας οικειοθελώς. Το νέο νομοσχέδιο σας δίνει τη δυνατότητα και προαιρετικά να πληρώνετε μια από τις τρεις κλίμακες που προβλέπονται (42 ευρώ, 51 ευρώ ή 61 ευρώ ανά μήνα) και να εξασφαλίσετε ένα συμπλήρωμα στις συντάξιμες αποδοχές σας.

3. Οι μισθωτοί, έχουν ένα ουσιαστικό όπλο. Να παρατείνουν την παραμονή τους στην αγορά εργασίας ώστε να αυξήσουν αισθητά τον συντελεστή αναπλήρωσης. Ειδικά μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου, το κίνητρο για να παραμείνει κάποιος στην αγορά εργασίας για περισσότερα από 30 χρόνια γίνεται ακόμη πιο ισχυρό. Με συντάξιμες αποδοχές 1500 ευρώ, απαιτούνται 36-37 χρόνια ασφάλισης για να εξασφαλιστεί το 1000άρικο ενώ με συντάξιμες αποδοχές 2000 ευρώ αρκούν και τα 33 έτη ασφάλισης.

4. Η αναγνώριση πλασματικών ετών είναι επίσης μια λύση για όσους θέλουν να εξασφαλίσουν τη σύνταξη των 1000 ευρώ. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης έως και 7 ετών. Αν κάποιος έχει λοιπόν 33-34 έτη πραγματικής ασφάλισης, μπορεί να σκεφτεί το ενδεχόμενο να τα κάνει 40 πιάνοντας και τον ανώτατο συντελεστή αναπλήρωσης.

5. Η 5η λύση περνάει από τον ιδιωτικό τομέα. Όποιος δεν θέλει να εμπιστευτεί το σύνολό του εισόδηματός του κατά την περίοδο συνταξιοδότησης στο δημόσιο, μπορεί να συνάψει ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα με μια ιδιωτική εταιρεία για να διασφαλίσει ένα μηνιαίο ποσό μετά την συνταξιοδότησή του. Απαιτείται προσεκτική μελέτη των όρων καθώς οι «συντάξεις» των ιδιωτικών συμβολαίων συνήθως καταβάλλονται συγκεκριμένο αριθμό ετών και όχι εφ’ όρου ζωής.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση