Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενταση και χημικά στην επίσκεψη Άδωνι - Χατζηδάκη στην Πτολεμαΐδα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 19:07 Ενταση και χημικά στην επίσκεψη Άδωνι - Χατζηδάκη στην Πτολεμαΐδα

Επεισοδιακή υποδοχή επιφύλαξαν συνδικαλιστές και κάτοικοι της Πτολεμαΐδας στους υπουργούς Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Επεισοδιακή υποδοχή επιφύλαξαν συνδικαλιστές και κάτοικοι της Πτολεμαΐδας στους υπουργούς Περιβάλλοντος-Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ ένταση επικράτησε έξω από κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης όπου πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την απολιγνιτοποίηση.

Μερίδα διαδηλωτών παραβίασε την αυλόπορτα του ξενοδοχείου και η αστυνομία τους απώθησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Έξω από το χώρο παρέμεινε ισχυρή αστυνομική δύναμη και δυνάμεις των ΜΑΤ.

Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η Καλλιόπη Βέττα από την Κοζάνη και η Πέτη Πέρκα από την Φλώρινα εισήλθαν στην αίθουσα και κατήγγειλαν το γεγονός. Τέλος δήλωσαν ότι αποχωρούν από το συνέδριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο Θόδωρος Καρυπίδης, η περιφερειακή σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης ΕΛΠΙΔΑ Γεωργία Ζεμπιλιάδου και ο πρόεδρος του δικτύου Ενεργειακών δήμων της χώρας, δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης.

Τι υποσχέθηκε ο Χατζηδάκης

Ο υπουργός Ενέργειας από την Πτολεμαΐδα εξήγγειλε επενδύσεις στο χώρο των ΑΠΕ, φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στην περιοχή, ειδικά φορολογικά κίνητρα για τους κατοίκους που θα χάσουν την δουλειά τους και ειδικά κίνητρα για όσους θα συνδεθούν με τα δίκτυα του φυσικού αερίου που θα γίνουν στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε ότι: «με την τεράστια επένδυση στην εγκατάσταση των νέων φωτοβολταικών συστημάτων θα ξεκινήσουν το ταχύτερο όλες οι αναγκαίες χωματουργικές εργασίες και τα συναφή τεχνικά έργα έτσι ώστε εργαζόμενοι που δουλεύουν σήμερα σε υπεργολάβους να μπορέσουν να βρουν δουλειά χωρίς να δημιουργηθεί κενό μετάβασης στην ευρύτερη περιοχή».

Ανακοίνωσε ότι στις 17 Φεβρουαρίου στην Αθήνα «υπογράφεται συμφωνία μεταξύ των ΕΛΠΕ στην οποία το Δημόσιο έχει συμμετοχή, και μιας μεγάλης γερμανικής εταιρείας για την εγκατάσταση στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 205ΜW».

Δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή σε σχέση με το εκπτωτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ (ΠΟΤ) για τις λιγνιτικές περιοχές διότι «αποτελεί σημαντική ενίσχυση για τους κατοίκους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης».

Διαβεβαίωσε ότι οι λιγνιτικές περιοχές «θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω του Πράσινου Ταμείου και ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες για να αξιοποιηθούν τα κονδύλια αυτά με το βέλτιστο τρόπο».

Τόνισε ότι η ΔΕΗ «θα προχωρήσει με ταχύτητα στην αποκατάσταση των ορυχείων». Επεσήμανε ότι δεν είναι μόνο συμβατική υποχρέωση της ΔΕΗ αλλά είναι κυρίως υποχρέωση απέναντι στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Πρόσθεσε ακόμη ότι η αποκατάσταση των ορυχείων θα αποτελέσει μια δραστηριότητα γέφυρα που θα βοηθήσει στην άμεση απορρόφηση θέσεων εργασίας. «Αυτοί που μέχρι τώρα σκάβουν, τώρα θα σκεπάζουν για την αποκατάσταση, ανοίγοντας τον δρόμο για την αξιοποίηση των εδαφών με νέους τρόπους» κατέληξε ο υπουργός.

«Πυρά» Γεωργιάδη κατά δημάρχων

Επίθεση στους δημάρχους που αποχώρησαν από την ημερίδα για την απολιγνιτοποίηση, εξαπέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Να συγχαρώ τους δημάρχους που έμειναν μέσα (σ.σ. οι δήμαρχοι Ελευθερίου και Ζευκλής). Μιλάω ως απόγονος αυτής της περιοχής. Είμαστε σε μια μεγάλη αλλαγή της ζωής τους. Είναι λογικό να αισθάνονται και αγωνία και φόβο γι” αυτό που έρχεται. Η βασική κατηγορία είναι γιατί αποφάσισε ο Μητσοτάκης να κάνει γρηγορότερα την απολιγνιτιποίηση. Πρέπει να επαινείται το Μητσοτάκη για την απόφαση αυτή, αν δεν την λαμβάναμε θα χάναμε τη ΔΕΗ και στη συνέχεια θα χάναμε την περιοχή», τόνισε.

Αναφερόμενους σε όσους αποχώρησαν είπε: «Ντροπή των δημάρχων που αποχώρησαν, φανταστείτε να τους πω εγώ αύριο να μην έρθουν στο υπουργείο, ντρέπομαι για λογαριασμό τους. Δεν κάνουν για εκπρόσωποι της περιοχής αυτοί».

Μιλώντας για τον λιγνίτη και τη ΔΕΗ, ο υπουργός τόνισε πως: «Ο λιγνίτης πέθανε ως καύσιμο. Ο λιγνίτης καταστρέφει το περιβάλλον των παιδιών μας. Ήταν μια ευλογία και μία κατάρα για τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και κατάρα γιατί την κράτησε πίσω, έγινε μονοκαλλιέργεια».

«Η μεταμόρφωση της Δυτικής Μακεδονίας είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της Ελλάδας, ούτε Ελληνικό ούτε τίποτα. Θα αφοσιωθούμε εδώ, θα παραδώσουμε στην περιοχή το μέλλον που της αξίζει. Κατά προτεραιότητα χρήματα από την επόμενη προγραμματική περίοδο, από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία», υποστήριξε.

Φωτο και Video από e-ptolemeos.gr

πηγή: thetoc.gr