Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έφοδος της εφορίας στις καταθέσεις του εξωτερικού

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 20:31 Έφοδος της εφορίας στις καταθέσεις του εξωτερικού

Τα δεδομένα των φορολογικών κατοίκων Ελλάδας που έχουν καταθέσεις και επενδύσεις στο εξωτερικό ανασύρει από τα ηλεκτρονικά της συρτάρια η φορολογική διοίκηση

Τα δεδομένα των φορολογικών κατοίκων Ελλάδας που έχουν καταθέσεις και επενδύσεις στο εξωτερικό ανασύρει από τα ηλεκτρονικά της συρτάρια η φορολογική διοίκηση. Με δεδομένη την πολιτική βούληση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά σε δύο σημαντικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόκειται για δύο κινήσεις που έρχονται να διευρύνουν το παζλ των παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, πεδίο στο οποίο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για αύξηση των φορολογικών εσόδων, που, με τη σειρά τους θα επιτρέψουν επιθετικότερη μείωση των ονομαστικών φορολογικών συντελεστών.

Εντός του τρέχοντος έτους, και συγκεκριμένα έως το τέλος Σεπτεμβρίου, έρχεται η δημιουργία ηλεκτρονικής υποδομής καταχώρισης στοιχείων εισοδημάτων και καταθέσεων στο εξωτερικό από φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας. Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχουν παρασχεθεί σχετικά στοιχεία στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής πληροφοριών του ΟΟΣΑ. Στη συμφωνία συμμετέχουν περισσότερες από 100 χώρες και ο όγκος των δεδομένων που έχουν παραδοθεί στη φορολογική διοίκηση είναι τεράστιος. Με την ηλεκτρονική εφαρμογή οι σχετικές πληροφορίες πρόκειται να κωδικοποιηθούν ανά Aριθμό Φορολογικού Μητρώου, προκειμένου στη συνέχεια να αποτελέσουν τη βάση για τη διενέργεια ελέγχων.

Στα στοιχεία που έχουν δοθεί στην ΑΑΔΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή πληροφοριών περιλαμβάνονται:

1. Λογαριασμοί θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).
2. Καταθετικοί λογαριασμοί.
3. Ασφαλιστήρια συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.
4. Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον δηλωτέο λογαριασμό.
5. Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον δηλωτέο λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς. 

Η δεύτερη κίνηση που ετοιμάζει η φορολογική διοίκηση είναι η πραγματοποίηση ελέγχων στο 10% των Ελλήνων καταθετών και επενδυτών του εξωτερικού. Ουσιαστικά, αυτό που θα γίνει θα είναι η διασταύρωση των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλουν στην Ελλάδα με τα στοιχεία των εισοδημάτων και επενδύσεων που διαθέτουν στο εξωτερικό και έχουν έρθει σε γνώση των φορολογικών Αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ελληνική φορολογική νομοθεσία, οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στη χώρα μας το σύνολο του παγκόσμιου εισοδήματός τους, δηλαδή κάθε ευρώ εισοδήματος που αποκομίζουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από τη φορολόγηση εξαιρούνται μόνο εισοδήματα από χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης.

Οι χώρες

Στις χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή πληροφοριών, από τις οποίες έχουν σταλεί δεδομένα στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται:

Ανδόρα, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Μποναίρ - Άγιος Ευστάθιος και Σάμπα (Νησιά BES), Βουλγαρία, Κολομβία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Δανία, Νησιά Φερόε, Φινλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Γιβραλτάρ, Γροιλανδία, Γκέρνσεϊ, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ινδία, Ιρλανδία, Νήσος του Μαν, Ιταλία, Τζέρσεϊ, Κορέα, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαυρίκιος, Μεξικό, Μονακό, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σεϋχέλλες, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότιος Αφρική, Σουηδία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ανγκουίλα, Μπαρμπέιντος, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Κέιμαν, Κουρασάο, Δομινικανή Δημοκρατία, Κορέα, Μοτσεράτ, Νιούε, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Νήσοι Τερκς και Κέικος, Αλβανία, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Μπαχάμες, Μπελίζ, Βραζιλία, Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Νήσοι Κουκ, Κόστα Ρίκα, Γκάνα, Γρενάδα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Νήσοι Μάρσαλ, Μακάο, Μαλαισία, Μονακό, Νέα Ζηλανδία, Παναμάς, Κατάρ, Ρωσία, Σεντ Κιτς και Νέβις, Σαμόα, Σάντα Λουσία, Σεντ Βίνσεντ και Γρεναδίνες, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Σεν Μαρτέν, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουρουγουάη, Μπαχρέιν, Ναούρου, Βανουάτου.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Εκτός από τα παραπάνω, η φορολογική διοίκηση οργανώνει και την κίνηση-ματ για τους φορολογούμενους που έχουν εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, τύπου Airbnb, αλλά δεν το δηλώνουν. Στον σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2020 προβλέπεται η λήψη πληροφοριών εισοδημάτων από τις σχετικές διαδικτυακές πλατφόρμες. Πώς θα γίνει αυτό;

Στη φορολογική δήλωση (Ε1) και στην αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων (Ε2) σχεδιάζεται να αναρτηθούν και τα στοιχεία από το εισόδημα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από τη βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών. Για να γίνει αυτό, στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο πέρασε διάταξη με την οποία η φορολογική διοίκηση υποχρεώνει τις σχετικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες να της παραδώσουν τα στοιχεία των πληρωμών που έχουν κάνει σε φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας. Αν δεν συνεργαστούν, τότε η λειτουργία των σχετικών πλατφορμών θα διακοπεί στην Ελλάδα, με "μαύρο" που θα πέσει στο Internet κατόπιν εντολής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προς τους παρόχους υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Οι ιδιοκτήτες που θα εμφανιστούν να έχουν λάβει πληρωμές από τις πλατφόρμες και δεν δηλώσουν τα σχετικά ποσά θα είναι υποψήφιοι για φορολογικό έλεγχο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει για φέτος αύξηση των φορολογικών εσόδων άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ανάρτηση στη φορολογική δήλωση πρόσθετων δεδομένων, αλλά και η αύξηση στο 30% του εισοδήματος των ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών των φορολογουμένων με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

ΠΗΓΗ: capital.gr