Μεταναστευτικό: «Λουκέτο» στις άναρχες δομές βάζει η κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 09:26 Μεταναστευτικό: «Λουκέτο» στις άναρχες δομές βάζει η κυβέρνηση

Αποφασισμένη να προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις είναι η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει τα μέτρα που έχει λάβει προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά του βορειοανατολικού αιγαίου, έτσι ώστε να μπει μία τάξη στην απονομή ασύλου αλλά και να υπάρξει ασφάλεια στις συγκεκριμένες περιοχές. Άλλωστε τα πρόσφατα επεισόδια στην Μόρια και η εκρηκτική κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί στην Λέσβο έκαναν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίταξη εκτάσεων και κτηρίων για να δημιουργηθούν οι κλειστές δομές. Μάλιστα τα συγκεκριμένα κέντρα θα παραμείνουν «δεσμευμένα» για τρία χρόνια ενώ οι ιδιοκτήτες θα λάβουν αποζημιώσεις ενοικίου.

Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει πως ο διάλογος μεταξύ των περιφερειαρχών και των δημάρχων με την ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης δεν θα συνεχιστεί, καθώς αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει οι τοπικές κοινωνίες λόγω του μεταναστευτικού. Ωστόσο όπως τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οι κλειστές δομές θα πάρουν την θέση των άναρχων ανοιχτών κέντρων και σε καμιά περίπτωση δεν θα λειτουργήσουν παράλληλα.

Μηταράκης: Η επίταξη μέτρο έκτακτης ανάγκης 

Ιδιαιτέρως κρίσιμη είναι η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Νότη Μηταράκη με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους των νησιών του βορειοανατολικού αιγαίου. Το κλίμα μετά την ανακοίνωση της επίταξης, είναι ιδιαιτέρως βαρύ από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης, μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών και κυρίως της Λέσβου απειλούν με κινητοποιήσεις την ώρα της συνάντησης. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του δήμαρχου δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου κάλεσε τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου να μην συμμετάσχουν στη σύσκεψη με τον υπουργό Μετανάστευσης.

Ωστόσο γίνονται προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι καθώς εκείνο που τονίζεται προς κάθε κατεύθυνση είναι πως οι κλειστές δομές θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, οι έλεγχοι με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο αποτελεσματικοί τόσο στο ζήτημα της ασφάλειας όσο και της υγείας. «Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό από τις 40.000 θέσεις που υπάρχουν, σήμερα, στα νησιά προβλέπει τις μισές και, μάλιστα, κλειστές, ενώ τα κέντρα αποκτούν αυστηρούς κανόνες εσωτερικής τάξης και ιατρική αυτονομία» είπε ο Νότης Μηταράκης στον «Alpha»

Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα συζήτησε πολλές φορές με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους αναζητώντας κοινά αποδεκτή λύση, αλλά η χρυσή τομή δεν βρέθηκε. «Υπήρχε μια δυσκολία στις τοπικές αρχές να υποδείξουν κατάλληλους χώρους, λόγω των διαφορών που υπήρχαν ανάμεσα σε περιοχές» είπε χαρακτηριστικά ο Νότης Μηταράκης, προσθέτοντας ότι «κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να κάνουμε αυτό που μας ζητάει κόσμος. Να δώσουμε λύσεις. Η επίταξη ήταν ένα μέσο έκτακτης ανάγκης».

Έντονες αντιδράσεις στα νησιά

Οι ανακοινώσεις για τις κλειστές δομές σε πέντε νησιά δεν ήχησαν καλά στους κατοίκους των νησιών που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. Τα δημοτικά συμβούλια συνεδριάζουν εκτάκτως με το κλίμα να είναι ιδιαιτέρως αρνητικό απέναντι στην επίταξη εκτάσεων και κτηρίων. «Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων. Τούτο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Η κοινωνία θα αντιδράσει. Εμείς σεβόμαστε την βούληση της τοπικής κοινωνίας και ως μηχανικός έχω διδαχθεί ότι όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν γίνεται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας θα κάνουμε αυτό που πρέπει», τόνισε ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Του Σωτήρη Σταθόπουλου

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση