Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι κρυφές «παγίδες» στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020 09:21 Οι κρυφές «παγίδες» στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε όλες τις λεπτομέρειες των ετήσιων βεβαιώσεων αποδοχών από τους εργοδότες. Όσες επιχειρήσεις πρέπει να αποστείλουν στοιχεία οφείλουν να το πράξουν έως την Παρασκευή 13 Μαρτίου καθώς ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει την ενεργοποίηση της πλατφόρμας πριν από το Πάσχα και ιδανικά μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Η φετινή χρονιά δεν έχει μεγάλες αλλαγές. Έχει όμως «παγίδες». Η ξεχωριστή δήλωση από τους παντρεμένους μπορεί να προκαλέσει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση από τεκμήρια ή ηλεκτρονικές πληρωμές. Η δήλωση πολλών κερδών από τους αυτοαπασχολούμενους θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό των ασφαλιστικών εισφορών καθώς είναι η τελευταία χρονιά που οι εισφορές θα είναι συνδεδεμένες με το εισόδημα.

Οι συνταξιούχοι πρέπει να δηλώσουν αναδρομικά που εισέπραξαν μέσα στο 2019 για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με έξτρα εκκαθαριστικά φόρων (όπως συνέβη προ εβδομάδων) ενώ προσοχή χρειάζεται στους τόκους που θα δηλώσουν όσοι διεκδικούν κοινωνικά δικαιώματα.

· Φέτος δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη φορολογική κλίμακα οπότε ο φόρος θα είναι ίδιος με πέρυσι. Η νέα φορολογική κλίμακα με τους ευνοϊκότερους συντελεστές για μισθωτούς και επαγγελματίες, αφορά στα εισοδήματα του 2020.

· Για τη φετινή φορολογική δήλωση, ισχύει ο παλαιός τρόπος υπολογισμού των απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών. Δηλαδή, φέτος εφαρμόζεται η ακόλουθη κλίμακα:

Η κλίμακα υπολογισμού των ηλεκτρονικών πληρωμών…

Για εισόδημα 15.000 ευρώ θα χρειαστούν πληρωμές 1750 ευρώ φέτος και 4500 ευρώ του χρόνου ενώ για εισόδημα 30.000 ευρώ, φέτος απαιτούνται 4000 ευρώ οι οποίες και θα γίνουν 9000 ευρώ.

· Προσοχή από τους εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Φέτος, είναι η τελευταία χρονιά που τα δηλωθέντα εισοδήματα θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό και των ασφαλιστικών τους εισφορών. Προσοχή λοιπόν, όσο περισσότερα είναι τα κέρδη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιβάρυνση από τον ΕΦΚΑ στο εκκαθαριστικό των εισφορών του 2019 που θα έρθει μετά το καλοκαίρι.

· Χιλιάδες συνταξιούχοι εισέπραξαν μέσα στο 2019 αναδρομικά τα οποία αφορούσαν σε παλαιότερες χρήσεις. Αυτά τα αναδρομικά θα πρέπει να δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση του έτους στο οποίο αφορούν ενώ ο φόρος που θα προκύψει θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου του 2021. Προσοχή να γίνει σωστά η διαδικασία για να μην βρεθεί ο συνταξιούχος προ εκπλήξεως όπως συνέβη πρόσφατα με δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που κλήθηκαν να πληρώσουν μαζεμένους φόρους για τα αναδρομικά του μακρινού 2013.

· Το δικαίωμα υποβολής αίτησης ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης από τον ή την σύζυγο, χάνεται στο τέλος Φεβρουαρίου. Προσοχή: όσοι το ασκήσουν, δεν θα έχουν δικαίωμα να επικαλεστούν τα εισοδήματα του συζύγου για να καλύψουν τεκμήρια ούτε να «μοιραστούν» τις ηλεκτρονικές πληρωμές που έχει κάνει με τις κάρτες του ο σύζυγος.

· Τα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα χρησιμοποιηθούν για την καταβολή μιας σειράς επιδομάτων. Επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο ανακατατάξεων όσο αφορά στην κοινωνική πολιτική (σ.σ καταρχήν σχεδιάζεται ο τρόπος με τον οποίο θα βοηθηθούν όσοι κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους) καλό θα είναι να υπάρξει μεγάλη προσοχή στο τι θα δηλωθεί φέτος στη δήλωση. Δηλαδή, σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό, επιμερίζουμε τους τόκους στα δύο ονόματα με βάση το πραγματικό γεγονός.

Δεν φορτωνόμαστε όλο το ποσό για να ξεμπερδεύουμε. Αποφασίζουμε προσεκτικά για το αν θα εμφανίσουμε φιλοξενούμενο ή όχι στο σπίτι καθώς τα περισσότερα επιδόματα, στηρίζονται πλέον στις αποδοχές του νοικοκυριού δηλαδή όλων των μελών που ζουν κάτω από την ίδια στέγη. 

του Άρη Παπαθανασίου

Πηγή: thetoc.gr