Κυβέρνηση: Με αντίμετρα προσπαθεί να μετριάσει τις αντιδράσεις για το μεταναστευτικό

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020 10:53 Κυβέρνηση: Με αντίμετρα προσπαθεί να μετριάσει τις αντιδράσεις για το μεταναστευτικό

Να προσπεράσει τις αντιδράσεις και να προχωρήσει κανονικά στο σχεδιασμό της για το προσφυγικό εμφανίζεται αποφασισμένη η κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ήδη προωθήθηκαν οι πρώτες υπουργικές αποφάσεις που ορίζουν τα «αντίδωρα» που θα πάρουν οι δήμοι τόσο για τις επιτάξεις σε Λέσβο, Χίο και Σάμο προκειμένου να δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα όσο και για την οικονομική ενίσχυση των δήμων που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες (150 ευρώ ανά άτομο που διαμένει σε δομές).

Το χάσμα, ωστόσο, της κυβέρνησης με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών μεγαλώνει. Το έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία με την κυβέρνηση, ενώ η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση των τοπικών φορέων στην Αθήνα με τους υπουργούς Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη ματαιώθηκε, αφού ουδείς εκ των νησιωτών δήλωσε πρόθυμος να προσέλθει σε αυτή.

Από την πλευρά της πάντως, η κυβέρνηση διαμηνύει πως ο διάλογος δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να μην προχωρήσει η κατασκευή των κλειστών κέντρων και πως ήδη έχει γίνει εδώ κι ένα δίμηνο σε εξαντλητικό βαθμό, συνεπώς δεν ευσταθεί το επιχείρημα περί αιφνιδιασμού των τοπικών κοινωνιών. Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας άφησε αιχμές κατά των δημάρχων στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ότι ο διάλογος περιλαμβάνει ένα πλέγμα θεμάτων που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες κι όχι μόνο το μεταναστευτικό και την κατασκευή των κλειστών κέντρων.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν, εξάλλου, ότι η επίταξη ισοδυναμεί επί της ουσίας με ενοίκιο για τρία χρόνια – όσο και θα διαρκέσει η επίταξη, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου – και πως οι χώροι που επελέγησαν είτε είναι απομακρυσμένοι είτε ανήκουν απευθείας στο Δημόσιο, συνεπώς προξενείται η λιγότερη δυνατή αναστάτωση στους πολίτες και την περιουσία τους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις ότι επελέγη η μέθοδος των επιτάξεων και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για να γίνει bypass στις αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ, από την κυβέρνηση δηλώνουν κατηγορηματικοί πως ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Όμως, επειδή… ο φόβος φυλάει τα έρμα, όπως λέει και η λαϊκή θυμοσοφία, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης  θα βρεθεί την Κυριακή στα… γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς.

Εκεί, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα ενημερώσει τους υποψήφιους βουλευτές και ευρωβουλευτές της ΝΔ μαζί με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. Όπως έγραψε χθες το newsit.gr, πρόκειται για μία σειρά από εκδηλώσεις που έχουν στόχο να παραμείνει το κόμμα κοντά στην κυβέρνηση κι αντίστροφα, αλλά η επιλογή του μεταναστευτικού ως του πρώτου θέματος που θα τεθεί στις εκδηλώσεις αυτές μόνο τυχαία δεν είναι, αφού στόχος είναι ν’ αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τους φαινόμενα αρρυθμίας και έλλειψης συντονισμού. Ανάλογο «μασάζ» αναμένεται έτσι και στην κοινοβουλευτική ομάδα.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση