Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση Μητσοτάκη με Μακρόν, Μέρκελ, Κόντε και Σάντσεθ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 17:46 Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση Μητσοτάκη με Μακρόν, Μέρκελ, Κόντε και Σάντσεθ

Η Σύνοδος Κορυφής για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. (ύψους πάνω από 1 τρισ. ευρώ) εξελίσσεται σε σταυρόλεξο για γερούς λύτες. Η πρώτη μέρα της Συνόδου κύλησε με τσακωμούς και… γερά παζάρια, κατέληξε σε αδιέξοδο μετά από έναν μαραθώνιο επαφών και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει συνάντηση… κορυφής για να αρθεί το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός συναντάται, στα γραφεία της ισπανικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας, με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Πέδρο Σάντσεθ, τον Τζουζέπε Κόντε, τον Αντόνιο Κόστα, τον Χαβιέ Μπετέλ και τη Σόφι Βίλμες. 

Στόχος της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρόεδρο της Γαλλίας και τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, του Λουξεμβούργου και του Βελγίου είναι να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική πρόταση για να μην οδηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής σε ένα… μεγαλοπρεπές ναυάγιο!

“Σε συζητήσεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.. Χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες και να στηρίζει τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέση για το μέλλον και την ευημερία των πολιτών μας” έγραψε στο twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της 

Οι παραδοσιακές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κοινή Αγροτική Πολιτική και Πολιτική Σύγκλισης (βοήθεια προς τις μειονεκτούσες περιοχές της Ένωσης) απορροφούν περί το 60% του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την πρώτη συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ, προβλέπεται μείωση κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ των πόρων που προορίζονται για τους δύο αυτούς φακέλους της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Περίπου 15 χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους η Ισπανία, η Πολωνία, η Ελλάδα, που ανήκουν στην ομάδα των «φίλων της σύγκλισης» αρνούνται μείωση των πόρων που προορίζονται για την πολιτική σύγκλισης.

Οι επιστροφές που απολαμβάνουν σήμερα πέντε χώρες (Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία) αποτελεί άλλο σημείο τριβής. Οι επιστροφές αυτές ανέρχονται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά οι χώρες που τις λαμβάνουν τελούν υπό την πίεση των εθνικών τους κοινοβουλίων, όπου οι κυβερνητικές πλειοψηφίες είναι εύθραυστες.

Άλλες χώρες, με επικεφαλής την Γαλλία, θα ήθελαν την κατάργηση των επιστροφών με την ευκαιρία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία και επέβαλε την πρακτική αυτή το 1984.

Ποιοι βάζουν εμπόδια 

«Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού δέχθηκε επίθεση από τις βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κοινή Αγροτική Πολιτική ιδιαίτερα». Αυτή η ανακοίνωση από τη γαλλική προεδρία, λίγο έως πολύ, αποτυπώνει τα όσα έγιναν χθες.

Μεταξύ των χωρών που αντιδρούν είναι η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Αυστρία, οι επονομαζόμενες «σφικτοχέρες», που δεν δέχονται το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού να ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Μαζί με την Γερμανία, επιδιώκουν μία κατανομή των πόρων ευνοϊκότερη για τις νέες προτεραιότητες (έρευνα, άμυνα, προστασία των εξωτερικών συνόρων…).

Οι 27 καλούνται να καταλήξουν σε συμβιβασμό επί του συνολικού ύψους του προϋπολογισμού 2021-2027, που ξεπερνά τα 1.000 δισεκατομμύρια ευρώ, και για την κατανομή των πόρων μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ: Κοινή Αγροτική Πολιτική, βοήθεια προς τις πλέον μειονεκτικές περιοχές, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ψηφιακή πολιτική…

Η συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ είναι το 1,074% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Brexit περιπλέκει την διαπραγμάτευση, που πραγματοποιείται κάθε επτά χρόνια. Εξαιτίας του διαζυγίου, από τον προϋπολογισμό 2021-2027 θα απουσιάζει η βρετανική συμβολή (60-70 δισεκατομμύρια ευρώ σε 7 χρόνια), που ήταν ο δεύτερος χρηματοδότης μετά την Γερμανία.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση