Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020 14:30 Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ

Τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν είμαστε εδώ για να αποστρατεύουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά για να αποστρατεύσουμε τα προβλήματα της χώρας. Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να περιμένει πολύ μέχρι να ηττηθεί ξανά», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «εμείς πιστεύουμε στο πρόγραμμά μας και η εφαρμογή του θα πείσει ακόμη περισσότερους Έλληνες ότι αξίζουμε να κυβερνήσουμε ξανά. Αλλά αυτό θα γίνει στο τέλος της τετραετίας, γιατί οι πολίτες δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε τακτικισμούς. Μας εξέλεξαν για να φέρουμε αποτέλεσμα και θα το φέρουμε», κατέληξε.

Αναφερόμενος δε στη δήλωση Τσίπρα περί «αρμών της εξουσίας», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «οι δικοί μας αρμοί είναι η ελευθερία, ο κοινοβουλευτισμός και το κράτος Δικαίου», προσθέτοντας ότι αυτά είναι που αφορούν τους πολίτες. Μίλησε έτσι για θεσμικές παρεμβάσεις εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και προσπάθεια να πριονίσει τη δημοκρατία και τους θεσμούς. «Ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι θα επιδιώξει μια ‘δεύτερη φορά Αριστερά’ για να ελέγξει όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τους άλλους αρμούς της εξουσίας. Δεν δίστασε να πει ότι θα καταργήσει τη διάκριση των εξουσιών, το θεμέλιο της Δημοκρατίας. Επιμένει να κοιτά πίσω, ενώ η κοινωνία επιμένει να κοιτά μπροστά», πρόσθεσε και προχώρησε σε μια σύγκριση όσων έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο επτάμηνο του 2015 και η ΝΔ στο πρώτο επτάμηνο της δικής της διακυβέρνησης.

Σχολιάζοντας δε τη χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα στο Φάληρο, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «φιέστα που θύμισε πανάκριβη διαφήμιση χωρίς προϊόν να προσφέρει. Χωρίς γραβάτα και χωρίς επιχειρήματα. Καμία σοβαρή κριτική, καμία θέση, καμία σοβαρή πρόταση. Φαίνεται να μη διδάχθηκε ούτε από το ‘μαύρο’ των πολιτών ούτε από το πολύχρωμο των καιρών. Ένα σκηνικό εντυπωσιακό, αλλά ο πρωταγωνιστής απέτυχε. Παρουσίασε μια δική του εικόνα για τη χώρα που μόνο εκείνος βλέπει μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς του», είπε ο κ. Μητσοτάκης, για να καταλήξει χαρακτηριστικά: «Για να απολογηθεί στα εθνικά, κατέφυγε στα λόγια των Τούρκων. Ενώ υποδύεται τον οικολόγο, υπερασπίζεται το λιγνίτη, Ε, όχι άλλο κάρβουνο, θα μπορούσε να του πει κανείς».

Προχωρώντας, εξάλλου, σε έναν εκτενή απολογισμό του κυβερνητικού έργου στους πρώτους επτά μήνες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «μέσα σε επτά μήνες η χώρα πέτυχε όσα δεν μπορούσαν να συμβούν επί εννέα χρόνια, διότι η κυβέρνηση έδειξε ότι θέλει και μπορεί να βάλει την Ελλάδα μπροστά». Προχώρησε και σε αυτοκριτική, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «οι προσδοκίες του λαού είναι μεγάλες και άμεσες και ο συνδυασμός αυτών μπορεί να προκαλεί και πρόσκαιρες απογοητεύσεις. Να φαίνεται ότι η παραγωγή έργου υστερεί σε κάποιους τομείς σε σχέση με άλλους. Σε μια μάχη συνολικής ανάταξης δεν αποκλείονται και λάθη», είπε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας τα στελέχη του να μη διστάσουν να προχωρήσουν και σε αυτοκριτική.

Σε ό,τι αφορά τις άμεσες προτεραιότητες του επόμενους διαστήματος, ο κ. Μητσοτάκης τις συνόψισε σε τέσσερα σημεία:
1. Περαιτέρω μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών για τη μεσαία τάξη.
2. Ασφαλιστική μεταρρύθμιση που καταργεί τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου.
3. Ψήφιση του νομοσχεδίου για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες.
4. Αλλαγές στην Παιδεία, με έμφαση σε νέο και δίκαιο σύστημα μετεγγραφών στα Πανεπιστήμια.

«Κάναμε πράξη το σύνθημά μας: ανάπτυξη για όλους. Το είπαμε, το κάνουμε. Κάνουμε πράξη και θα συνεχίσουμε να κάνουμε πράξη τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Εκτενή αναφορά με δόσεις αυτοκριτικής έκανε ο πρωθυπουργός για το μεταναστευτικό. «Αιφνιδιαστήκαμε από την έκταση και την πολυμορφία του θέματος, αλλά αντιδράσαμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στον εξαντλητικό διάλογο που προηγήθηκε με τις τοπικές κοινωνίες.

Άφησε δε αιχμές για τη στάση αυτοδιοικητικών στελεχών που αντιδρούν στην κατασκευή των κλειστών κέντρων στα νησιά, φωτογραφίζοντας μεταξύ άλλων τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνο Μουντζούρη: «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικάντηδων που αρνούνται ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε.

Αναφερόμενος, τέλος, στις σχέσεις κυβέρνησης – κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ δεν αλλάζει το κόμμα και τα στελέχη της και τα απλά μέλη θα είναι τα μάτια και τα αυτιά της κυβέρνησης στην κοινωνία, βοηθώντας να ενισχυθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο και η αποτελεσματικότητα του κόμματος, αλλά και να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες που δεν ανήκουν καν παραδοσιακά στο χώρο της ΝΔ. «Είμαι ο πρωθυπουργός της χώρας, αλλά νιώθω πάντα απλό μέλος της ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας πως «καθένας στο ρόλο του: η ΝΔ στη μάχη της δημιουργίας και ο ΣΥΡΙΖΑ στο περιθώριο».

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση