Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πλήρης αποτροπή» και σφράγισμα σε κάθε «παράνομη είσοδο» – Σε επιφυλακή στα σύνορα στρατός και ΕΛΑΣ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 16:16 «Πλήρης αποτροπή» και σφράγισμα σε κάθε «παράνομη είσοδο» – Σε επιφυλακή στα σύνορα στρατός και ΕΛΑΣ

Οι κινήσεις της κυβέρνησης μετά την υλοποίηση των απειλών της Τουρκίας πως δεν θα εμποδίσει τη διέλευση προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρώπη.

Για «πλήρη αποτροπή» και σφράγισμα σε κάθε «παράνομη είσοδο» στα σύνορα κάνουν λόγο από την κυβέρνηση, ως απάντηση στις τελευταίες εξελίξεις στο Προσφυγικό, μετά την υλοποίηση των απειλών της Τουρκίας πως δεν θα εμποδίσει τη διέλευση προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνεται σειρά μέτρων και πραγματοποιείται σειρά κινήσεων:

  • Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα μεταβεί εντός της ημέρας στον Έβρο όπου βρίσκεται ήδη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος.
  • Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής θα μεταβούν στη Λέσβο όπου και θα παραμείνουν όλο το τριήμερο.
  • Τα χερσαία σύνορα στον Έβρο θα ενισχυθούν με δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας.
  • Επιπλέον σκάφη και προσωπικό θα περιπολούν στα θαλάσσια σύνορα.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι από τα σύνορα δε θα περνάει κανείς χωρίς να διαθέτει τα νόμιμα χαρτιά, αλλά μόνο Τούρκοι υπήκοοι με βίζα, Έλληνες πολίτες και φυσικά πολίτες τρίτων κρατών όπως πχ ΗΠΑ με διαβατήριο.

Το τελωνείο στις Καστανιές κλείνει και όπως χαρακτηριστικά λένε κυβερνητικά στελέχη, θα γίνεται όπου χρειάζεται ειδική διαχείριση, δηλαδή εάν πλήθος ατόμων χωρίς χαρτιά επιχειρήσει να περάσει τα σύνορα θα απωθείται και στη συνέχεια θα περνούν όσοι διαθέτουν νόμιμα χαρτιά.

Με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση κλείνει το δρόμο στους πρόσφυγες, την ώρα που η Άγκυρα παραβιάζει πλέον ανοιχτά τη συμφωνία της με την ΕΕ για το προσφυγικό- μεταναστευτικό και την ώρα που εκκρεμεί ακόμη λύση στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου για τις ελεγχόμενες κλειστές δομές.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία προέβη σε αυτή την κίνηση ως ένα μέσο πίεσης προς την Ευρώπη, καθώς βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου με τη Ρωσία λόγω των συγκρούσεων στη Συρία και μετά την επίθεση δυνάμεων του Άσαντ που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες Τούρκους στρατιώτες.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν νωρίτερα ότι: «Η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Μετά τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται όπως είχε αποφασιστεί κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους δημάρχους των νησιών να επισκεφθεί τη Σάμο, ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, και νωρίτερα σήμερα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία συζητήθηκε η κατάσταση στην Τουρκία, οι κινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα και ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Καγκελάριο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Βίκυ Σαμαρά

Πηγή: newsbeast.gr