Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό! Γιατί ο Μητσοτάκης διεθνοποιεί το θέμα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020 09:18 Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό! Γιατί ο Μητσοτάκης διεθνοποιεί το θέμα

Η αυστηροποίηση των μέτρων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα αντικείμενο της σύσκεψης. Οι επαφές που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ποια είναι η εκτίμηση για τις κινήσεις Ερντογάν.

Εξαιρετικά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στα σύνορα, με την Τουρκία να ωθεί πρόσφυγες και μετανάστες από την Συρία προς την ελληνική πλευρά και την κυβέρνηση να έχει τεθεί σε συναγερμό. Το πρωί θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και στην οποία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, οι υφυπουργοί Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος.

Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η αυστηροποίηση των μέτρων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων υποστήριξης τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά του Αιγαίου, ούτως ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι. Αντίστοιχα, σε επιφυλακή βρίσκονται η Αστυνομία και το Λιμενικό. Από την κυβέρνηση τονίζεται πως τα σύνορα παραμένουν ανοικτά για όσους θέλουν να εισέλθουν νόμιμα στη χώρα, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για παράνομες εισόδους. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η Τουρκία επιδιώκει για μία ακόμη φορά να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα προκειμένου να πιέσει την Ευρώπη.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να διεθνοποιήσει το ζήτημα και συγκεκριμένα να ξεκαθαρίσει στους Ευρωπαίους εταίρους ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και Βουλγαρίας (Μακρόν, Μέρκελ, Μπορίσοφ). Ειδικά δε για την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Βούλγαρο ομόλογό του, τονίζεται πως η Βουλγαρία αντιμετωπίζει ανάλογες πιέσεις με την Ελλάδα στα σύνορά της από την πλευρά της Τουρκίας, ενώ ο πρωθυπουργός σε όλες τις επικοινωνίες του τόνισε τα μέτρα που λαμβάνει από την πλευρά της η Ελλάδα, ζητώντας παράλληλα στήριξη.

Το όλο ζήτημα πάντως αποκτά ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιχειρεί εδώ και μία εβδομάδα περίπου να βάλει μπροστά το σχέδιό της για τη διαχείριση του μεταναστευτικού με τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά. Μετά τις επαφές του, άλλωστε, με τους δημάρχους των νησιών και σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι ύστερα από τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών, ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο να ξεκινήσει τις επισκέψεις του στο Αιγαίο και συγκεκριμένα από τη Σάμο. Οι εξελίξεις, ωστόσο, παγώνουν προσώρας την πρωτοβουλία του, παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες για την κατασκευή των κλειστών κέντρων συνεχίζονται.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση