Πρύτανης ΕΚΠΑ για κοροναϊό: Έκπληξη ότι έχουμε μόνο τόσα λίγα κρούσματα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 03 Μαρτίου 2020 13:17 Πρύτανης ΕΚΠΑ για κοροναϊό: Έκπληξη ότι έχουμε μόνο τόσα λίγα κρούσματα

Στις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού αναφέρθηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Δημόπουλος.

Ο Θανάσης Δημόπουλος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είναι θετική είδηση το γεγονός ότι εστάλη η πρώτη παρτίδα εμβολίων για τον κορονοϊό σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ για κλινικές δοκιμές.

Ο καθηγητής και πρύτανης του Πανεπιστημίου ΑΘηνών ανέφερε επίσης πως στις θετικές ειδήσεις περιλαμβάνεται αφενός η ανακοίνωση των Αμερικανών ότι μπορεί να βοηθήσει στον κορωνοϊό φάρμακο για τον Έμπολα που δεν απέδωσε, αφετέρου η ανακοίνωση εταιρείας στον τομέα των εμβολίων για την αποστολή της πρώτης παρτίδας στις ΗΠΑ.

"Έχει παραχθεί εμβόλιο και και τώρα θα αναλάβει το πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα να κάνει την κλινική μελέτη. Δυστυχώς αυτό θα πάρει ένα χρονικό διάστημα για να κυκλοφορήσει ευρέως. Η φάση των δοκιμών εωσότου να υπάρξει επαρκής παραγωγή και να πάρει έγκριση από τις αμερικανικές αρχές μπορεί να πάρει και ένα έτος" διευκρίνισε ο κ. Δημόπουλος.

Επιπλέον ο ίδιος χαρακτήρισε "εντυπωσιακό ότι μέσα σε δύο μήνες από τη στιγμή που εμφανίστηκε κάτι άγνωστο, εμφανίστηκε εμβόλιο. Αυτό δείχνει ότι σε σχέση με τον SARS και τον MERS η τεχνολογία έχει προχωρήσει".

Αναφερόμενος στα επτά κρούσματα στην Ελλάδα ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι "η έκπληξη είναι ότι δεν έχουμε παραπάνω κρούσματα", εξηγώντας συγχρόνως ότι "ο μικρός αριθμός μας δίνει χρόνο για να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας και δίνει χρόνο για να γίνει ιχνηλάτηση στενών επαφών των κρουσμάτων. Φαίνεται ότι δεν έχουμε σχέση με αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία ή χώρες αντιστοίχου μεγέθους με την Ελλάδα όπως η Νορβηγία. Και να υπάρξει αύξηση μας βρίσκει σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι άλλα κράτη".

Ερωτηθείς για την επιλογή καρναβαλιστών να γιορτάσουν στην Πάτρα και αλλού παρά την απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών απάντησε ότι "ήταν πολύ κακό αυτό με το καρναβάλι γιατί έρχονται άνθρωποι από διάφορα μέρη και επιστρέφουν σε αυτά άρα δεν μπορείς να κάνεις ιχνηλάτηση".

Όπως διευκρίνισε "ανησυχούμε για τις εκδηλώσεις όταν αφορούν σε πάνω από 2.000 άτομα σε κλειστό χώρο σύμφωνα και με τις οδηγίες των ειδικών του ΕΟΔΥ".

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση