Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης από Βερολίνο: Ελλάδα και Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 15:54 Μητσοτάκης από Βερολίνο: Ελλάδα και Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν

Πράγματι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια τροχιά ανάπτυξης, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ, στο Βερολίνο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα νέα προβλήματα την οδηγούν να επιταχύνει και όχι να επιβραδύνει τις αλλαγές και πρόσθεσε:

«Η ασύμμετρη απειλή εξ ανατολών αναδιατάσσει τις προτεραιότητες και η υγειονομική κρίση κάνει πιο πολύπλοκο το έργο μας. Δείξαμε τις τελευταίες 10 ημέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν».

Η βοήθεια που μας παρείχαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί και έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Όταν χρειαστήκαμε αγαπητή Άνγκελα τους φίλους μας αυτοί μας στήριξαν. Όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά, ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:

«Στο μεταναστευτικό εισερχόμαστε σε νέα φάση. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα βρεθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Θεωρώ θετική αυτή την εξέλιξη. Ελπίζω να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης της κρίσης».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως αν ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό «που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη», τότε να προβεί σε κινήσεις:

 «Να αποσύρει τους απελπισμένους στον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα.

 Να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις, όπως πχ κοινές περιπολίες για τον έλεγχο των ροών, και στα τουρκικά σύνορα. Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα να γίνονται όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα. Η Ελλάδα πάντοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: newsit.gr