ΠOY για κορονoϊό: Η απειλή μιας πανδημίας είναι πολύ πραγματική

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 20:20 ΠOY για κορονoϊό: Η απειλή μιας πανδημίας είναι πολύ πραγματική

Η προειδοποίηση του Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη - Έχει προσβάλει περισσότερους από 110.000 ανθρώπους παγκοσμίως

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε σήμερα ότι "η απειλή μιας πανδημίας" του νέου κοροναϊού, που έχει προσβάλει περισσότερους από 110.000 ανθρώπους παγκοσμίως, είναι πλέον "πολύ αληθινή".

"Τώρα που ο κοροναϊός έχει εξαπλωθεί σε τόσες πολλές χώρες, η απειλή μιας πανδημίας είναι πλέον πολύ πραγματική. Όμως, αυτή θα είναι η πρώτη πανδημία στην ιστορία που θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο. Αυτό που μετράει είναι ότι δεν βρισκόμαστε στο έλεος του ιού", είπε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Τέσσερις χώρες έχουν καταγράψει το 93% των σχεδόν 110.000 κρουσμάτων παγκοσμίως, σημείωσε ο Τέντρος.

"Είμαστε ενθαρρυμένοι που η Ιταλία λαμβάνει επιθετικά μέτρα για να περιορίσει την επιδημία και ελπίζουμε ότι αυτά τα μέτρα θα αποδειχθούν αποτελεσματικά τις επόμενες ημέρες" υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 70% και πλέον των ανθρώπων που μολύνθηκε από τον νέο κοροναϊό στην Κίνα έχει θεραπευτεί, την ώρα που ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι η Κίνα "θέτει υπό έλεγχο την επιδημία".

"Εκ των 80.000 κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Κίνα, το 70% και πλέον έχει θεραπευτεί" επισήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Εφιαλτικό σενάριο για τον κορονοϊό στην Ιταλία: Μπορεί να νοσήσει το 60% και να πεθάνουν 1 εκατ. άνθρωποι

Οι ιταλοί επιστήμονες τονίζουν ότι οι επόμενες οκτώ ημέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της διάδοσης του κοροναϊου.

Ο επιδημιολόγος Βάλτερ Ριτσάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας, μέσω της εφημερίδας La Stampa ζητά από τους Ιταλούς "να μείνουν μέσα στο σπίτι όσο περισσότερο μπορούν". Ο επιστήμονας εξηγεί επίσης ότι, αν ο ιός συνεχίσει να μεταδίδεται με τόσο ταχείς ρυθμούς, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στα νοσοκομεία, αφού μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ασθένειας ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς και τη μόλυνση μέχρι και του 60% του πληθυσμού.

Ο Ριτσάρντι εκτιμά ωστόσο ότι "το σενάριο αυτό θα παραμείνει υποθετικό και μόνον, αν επικρατήσει η ατομική ευθύνη και οι νέοι περιορίσουν την κοινωνική τους ζωή αποκλειστικά σε εξόδους σε ανοικτούς χώρους, με ιδιαίτερη προσοχή στην συμπεριφορά τους και στους κανόνες υγιεινής".

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα La Stampa, αυτό που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί είναι η περαιτέρω αύξηση της πίεσης επί των ιταλικών μονάδων εντατικής θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να θεραπεύονται τόσο οι ασθενείς του κοροναϊού, όσο και εκείνοι οι οποίοι υποφέρουν από άλλες σοβαρές παθήσεις.

Τσιόδρας: Στα 84 τα κρούσματα με κορονοϊό - Κικίλιας: Οι ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι τους

Στην ανακοίνωση 11 νέων κρουσμάτων κορονοϊου προχώρησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγειας για το θέμα, κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Από τα 11 νέα κρούσματα στην χώρα μας, τα τέσσερα δεν έχουν ιστορικό.

Πλέον, το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον στα 84, 81 εκ των οποίων είναι ελληνικής καταγωγής και 3 ξένης υπηκοοότητας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτροπή εισηγήθηκε αναστολή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω 1.000 άτομα, αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής σε εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 50 ατόμων.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων στην πατρίδα, ενώ ο στοχος μας είναι η μείωση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, σημείωσε.

Ειδικότερα, στα πλαίσια δέσμης μέτρων πρόληψης, ανακοίνωσε:

-Αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων πάνω από 1000 άτομα και του Ημιμαραθωνίου.

-Αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής στις συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων. Όπως χαρακτηριστικά είπε, εξετάζεται ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης, παράδειγμα τα δημοτικά συμβούλια.

-Εργαστηριακός έλεγχος με αυστηρά κριτήρια.

"Στόχος μας είναι να καθυστερήσουμε το κύμα της νόσου όσο περισσότερο μπορούμε και να έχουμε την κορύφωση αργότερα" είπε ο κ. Τσιόδρας.

Κικίλιας: Οι ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι τους

Από τη μεριά του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι 56 από τα κρούσματα είναι από το γκρουπ ταξιδιωτών στους Άγιους Τόπους, ενώ ζήτησε ακόμη από τις ευπαθείς ομάδες να "μείνουν σπίτι τους". Όπως είπε οι επόμενοι 2 μήνες είναι κρίσιμοι.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, 27 νοσηλεύονται, ο ένας σε σοβαρή κατάσταση και οι υπόλοιποι 57 βρίσκονται σε κατ' οίκον απομόνωση, καλά στην υγεία τους. Επίσης για 4 κρούσματα δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικό έκθεσης.

Πώς οι επιστήμονες αναζητούν εμβόλιο σε video game

Ο κοροναϊός έχει εξαπλωθεί πλέον σε περισσότερες από 100 χώρες, μέχρι στιγμής, έχουν νοσήσει πάνω από 110.000 άνθρωποι και έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 3.800 θάνατοι.

Ωστόσο υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στον τερματισμό εξάπλωσης της νόσου, χωρίς να χρειάζονται ιατρικές γνώσεις – παρά μόνο ένας υπολογιστής και το ταλέντο για την επίλυση παζλ.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν το τμήμα του κορoναϊού ή COVID-19 - το οποίο του επιτρέπει να μολύνει τους ανθρώπους και τώρα οι επιστήμονες ζητούν από τους video gamers να βοηθήσουν στην εξεύρεση ενός τρόπου εξάλειψης του ιού, είτε παίζοντας ένα online βιντεοπαιχνίδι είτε δωρίζοντας υπολογιστική ισχύ.

Σε μια σειρά παιχνιδιών που ονομάζεται Foldit και δημιουργήθηκε από το Folding@home - οι παίκτες ενθαρρύνονται να αναμετρηθούν ή να συνεργαστούν για την κατασκευή πρωτεϊνών και αμινοξέων. Στο παζλ κοροναϊών - ο σκοπός είναι να βρεθεί ένα αντίσωμα που μπορεί να καταπολεμήσει τον COVID-19.

Το παιχνίδι δημιουργήθηκε στο τμήμα Επιστήμης και Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και είναι βασισμένο στη διαδικασία της αναδίπλωσης πρωτεϊνών σε ορισμένες ασθένειες.

Οι παίκτες κάνουν ψηφιακές προσομοιώσεις των μορίων σε παραδόξως ικανοποιητικές συνθέσεις με στόχο τη διάσωση εκατομμυρίων ζωών. Καλούνται να εντοπίσουν πρωτεΐνες οι οποίες εμποδίζουν τη μετάδοση του κοροναϊού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Υπάρχουν δύο διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας στο παζλ. Στο πιο εύκολο από τα δύο, οι παίκτες αναδιπλώνουν μια υπάρχουσα πρωτεΐνη που αποτρέπει τη μόλυνση από τον κοροναϊό. Στο πιο δύσκολο επίπεδο σχεδιάζουν την πρωτεΐνη από το μηδέν.

Επιπλέον το Folding@home ερευνά επίσης νέες πρωτεϊνικές δομές και καλεί όσους έχουν "αχρησιμοποίητους υπολογιστικούς πόρους" να τους διαθέσουν στην ερευνητική προσπάθεια, με την ισχύ τους να χρησιμοποιείται για να παράγει περισσότερα δεδομένα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα εμβόλιο.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση