Κορονοϊός: Άδειες γονέων με παιδιά έως 15 ετών - Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 21:50 Κορονοϊός: Άδειες γονέων με παιδιά έως 15 ετών - Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών ανάμεσα σε υπουργούς για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν

Μετά την ανακοίνωση από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ότι τα σχολεία θα κλείσουν για 14 ημέρες λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, έγινε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών ανάμεσα σε υπουργούς για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν περαιτέρω.

Στη σύσκεψη μετείχε εκτός από το οικονομικό επιτελείο και τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα και οι υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου
Κορονοϊός: Άδειες γονέων με παιδιά έως 15 ετών - Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

"Ανακοίνωση – Σύσκεψη για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της πρόληψης και αντιμετώπισης της διάδοσης του κορωνοϊού

Στο πλαίσιο της πρόληψης και αντιμετώπισης της διάδοσης του κορονοϊού, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκαν σήμερα και αφού εξέτασαν ενδελεχώς την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Οικονομία και στην κοινωνία, συμφώνησαν στα εξής:

1. Το Κράτος θα συνδράμει και θα στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και θέσεις εργασίας. Σύντομα θα ανακοινωθούν σχετικά μέτρα, επιπροσθέτως εκείνων που έχουν ανακοινωθεί για συγκεκριμένες περιοχές.

2. Θα διευκολυνθούν εργαζόμενοι στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο, Τετάρτη.

Το σύνολο του παραγωγικού ιστού – Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι – θα χρειαστεί να συμβάλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης των σοβαρών και πρωτοφανών επιπτώσεων του κορονοϊού. Απαιτείται, απ’ όλους μας, ενότητα, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη".

Αυτή την ώρα οριστικοποιούνται και οι λεπτομέρειες για τις νομοθετικές διατάξεις.

Το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα πραγματοποιήσει συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και στη συνέχεια με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ακολούθως με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, για θέματα που σχετίζονται με τη ρευστότητα επιχειρήσεων και τρόπους στήριξής τους.

Τα μέτρα πρόληψης και στήριξης αναμένεται να ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Κλειστά σχολεία: Τι ισχύει με τις άδειες των γονιών των μαθητών
κορονοϊός

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθούν 15 μέρες άδεια στον κάθε γονέα εναλλάξ, προκειμένου να διευκολυνθούν σε σχέση με την παραμονή στο σπίτι των παιδιών τους.

Δύο σενάρια είναι τα επικρατέστερα: Το πρώτο είναι να δοθεί άδεια ειδικού σκοπού, η οποία θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος και τους εργοδότες και το δεύτερο να αφαιρείται ένα μέρος από την κανονική άδεια των γονέων και το υπόλοιπο να επιβαρύνει τον εργοδότη και ένα το κράτος. Φυσικά αυτό προϋποθέτει και άλλα διαδικαστικά, όπως την έκδοση ΠΝΠ.

Ωστόσο, ακόμα δεν είναι τίποτα σίγουρο, δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση και το θέμα θα ξεκαθαρίσει όταν γίνει επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς.

Κοροναϊός: Στο τραπέζι επίδομα 718 ευρώ για εργαζόμενους σε εταιρείες που κλείνουν

Πρωτοβουλία με μία σειρά παρεμβάσεων έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ως αρμόδιος φορέας προάσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων, στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής κυβερνητικής προσπάθειας για την ανάσχεση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων του κορονoϊού στην Ελλάδα.

Σχετικά με την οριστικοποίηση και εξειδίκευση των μέτρων συνάντηση θα έχει ο υπουργός Εργασίας με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ενώ θα υπάρξει και σύσκεψη το πρωί της Τετάρτης με τη συμμετοχή εργοδοτικών φορέων και της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η ενεργοποίηση της πάγιας ρύθμισης του ΟΑΕΔ για την κάλυψη με το ποσό των 718,65 ευρώ και για χρονικό διάστημα έως 45 ημερών όλων όσοι υποχρεωθούν χωρίς δική τους υπαιτιότητα να απουσιάσουν από την εργασία τους.

Ο επιμερισμός του κόστους της άδειας ανάμεσα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους εάν απαιτηθεί να απουσιάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα μέρος ή το σύνολο του προσωπικού.

Η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρίζονται οι εργαζόμενοι γονείς που είναι σε υποχρεωτική άδεια

Ενεργοποίηση και των εποχικών υπαλλήλων για την κάλυψη θέσεων που ενδέχεται να μείνουν κενές λόγω παρατεταμένης άδειας μόνιμου προσωπικού

Πρόβλεψη για μονομερή δυνατότητα στον εργοδότη για τηλεεργασία, εφόσον είναι τεχνικά εφικτό.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι:

- Αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να οργανώνουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το χρόνο εργασίας στις επιχειρήσεις τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες, που θέτει το φαινόμενο της διάδοσης του κοροναϊού και στη χώρα μας.

"Ενδεικτικά, με τον τρόπο αυτό, διευκολύνουμε εργαζόμενους και εργοδότες να προκρίνουν σχήματα σταδιακής πρόσβασης και προσέλευσης στους χώρους εργασίας για την αποφυγή συνωστισμού και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας, υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν την ενδεχόμενη απουσία εργαζομένων, λόγω προληπτικών μέτρων ή για λόγους φροντίδας παιδιών σε περιπτώσεις διακοπής λειτουργίας εκπαιδευτικών μονάδων, κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, δεν θίγονται οι υφιστάμενες προστατευτικές διατάξεις για τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης υπερεργασίας, υπερωριών, εργασίας κατά βάρδιες, ο προβλεπόμενος ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης, κ.λπ." διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα, σημειώνει ότι, για όσο χρόνο εφαρμόζεται το ανωτέρω μέτρο, ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιήσει στο πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συγκεντρωτικά κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπερωριακή απασχόληση, που πραγματοποιήθηκε εντός του προηγούμενου μήνα κατά το πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα της παρασχεθείσας εργασίας.

- Με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορονoϊού στους εργασιακούς χώρους, αλλά και στο πλαίσιο της ούτως ή άλλως θεσμοθετημένης υποχρέωσης των εργοδοτών να εξασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους, παρέχεται η δυνατότητα να προχωρούν σε σχήματα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας (τηλεργασίας), στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι οργανωτικά και τεχνικά εφικτό (π.χ. με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, κ.λπ.). Και σε αυτήν την περίπτωση διευκολύνονται οι εργαζόμενοι με παράλληλα καθήκοντα φροντίδας παιδιών.

- Αναστέλλεται για τρεις μήνες, έως την 30ή Ιουνίου του 2020, η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες, έως την 31η Μαρτίου 2020, στους κλάδους και περιοχές (ανά Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και περιφερειακή ενότητα), για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με κρατική εντολή για περισσότερο από 10 ημέρες.

Eγκύκλιος για προστασία υπαλλήλων Δημοσίου - ΟΤΑ

Εγκύκλιο που αφορά τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών με μέριμνα για προληπτική προστασία των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΟΤΑ από τον κοροναϊό, έχει έτοιμη το υπουργείο Εσωτερικών και αναμένει τη διευκρίνιση των λεπτομερειών για την έκταση των προληπτικών μέτρων στη χώρα, ώστε να την αποστείλει στις υπηρεσίες.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου. Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι πλέον τηρείται με απόλυτη αυστηρότητα το μέτρο για κλείσιμο των ΚΑΠΗ για ένα μήνα.

πηγή: thetoc.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση