Γιάννα Αγγελοπούλου: Καλούμε την Μέρκελ να επισκεφθεί τον Έβρο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 23:30 Γιάννα Αγγελοπούλου: Καλούμε την Μέρκελ να επισκεφθεί τον Έβρο

Να επισκεφθεί τους ακριτικούς δήμους του Έβρου κάλεσε η Γιάννα Αγγελοπούλου την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η κ. Αγγελοπούλου απηύθυνε αυτή την πρόσκληση προκειμένου να σχηματίσει εικόνα για τις προσπάθειες που καταβάλει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που φέρνει η προσφυγική κρίση με αφορμή την υπογραφή του Κειμένου Συναντίληψης και Συνεργασίας που υπέγραψαν το απόγευμα της Τετάρτης η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Επιτροπή “Ελλάδα 2021”.

“Πληρώνουμε το χρέος μας προς την Ευρώπη και αντίστοιχα πρέπει η Ευρώπη να ρίξει την προσοχή της στην Ελλάδα”, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”.

Υποδεχόμενος την κα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στα γραφεία της ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε: “Με μικρές επαναστάσεις της καθημερινότητας μπορούμε να ξαναγράψουμε μια λαμπρή ιστορία και να ανοίξουμε ένα παράθυρο για ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας. Τα 200 χρόνια της σύγχρονης Ελλάδας σημαίνουν 200 χρόνια Αυτοδιοίκησης και όσα μάθαμε μπορούν να μας δείξουν τον δρόμο του μέλλοντος για τη νέα Ελλάδα που ονειρευόμαστε. Είναι σημαντική η συνεργασία με την Επιτροπή “Ελλάδα 2021″. Η Ελλάδα μας περιμένει. Έχουμε σπουδαία πράγματα να κάνουμε μαζί”.

photo intime

“Υπάρχει συναντίληψη για το νόημα του “Ελλάδα 2021″, δεν ξεκινάμε από πάνω προς τα κάτω, ξεκινάμε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί όλα ξεκινάνε από εκεί. Εκεί αλλάζουν οι νοοτροπίες, εκεί γίνονται οι έξυπνες πόλεις και εκεί αντιμετωπίζονται σημαντικά προβλήματα, όπως η διαχείριση των φυσικών πόρων, η υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων, η χρήση των νέων τεχνολογιών προς όφελος των πολιτών” επισήμανε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στάθηκε ιδιαίτερα στην αναφορά της Άνγκελας Μέρκελ στο Δήμο Τρικκαίων, καλώντας τη Γερμανίδα Καγκελάριο να μην αρκεστεί στα καλά της λόγια για τον συγκεκριμένο Δήμο, αλλά να επισκεφθεί την Ορεστιάδα, τις Καστανιές, το Διδυμότειχο, προκειμένου να σχηματίσει εικόνα για τις προσπάθειες που καταβάλει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που φέρνει η προσφυγική κρίση. “Πληρώνουμε το χρέος μας προς την Ευρώπη και αντίστοιχα πρέπει η Ευρώπη να ρίξει την προσοχή της στην Ελλάδα”, είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επίσης ότι “Δεν επιβάλλουμε δράσεις σε κανέναν. Ζητάμε προτάσεις από όλους και ειδικά από τους νέους ανθρώπους. Το 2021 δεν αφορά μόνο τη διαδρομή των 200 ετών που έχουμε διανύσει, αλλά είναι και η ευκαιρία μας για το μέλλον. Είναι η ευκαιρία να πάρουμε αποφάσεις για το 2025, το 2030, το 2050. Με δράσεις που θα αφήσουν παρακαταθήκη. Όχι μόνο κτίρια και υλικές υποδομές, αλλά και αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να αφήσει η κάθε πόλη, το κάθε μέρος το αποτύπωμά του. Με τη γνώση πως αυτή η χώρα δε είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, η καρδιά της χτυπάει παντού” κατέληξε η Πρόεδρος της Επιτροπής, “Ελλάδα 2021”.

Υπογράφοντας το κείμενο Συναντίληψης η Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη και ο Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισαν πως “το μεταξύ μας σύμφωνο είναι η φροντίδα μας για τη χώρα μας, τους ανθρώπους μας, για το αύριο”. Τέλος η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι το πρόγραμμα των επισκέψεων της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” στις διάφορες πόλεις, θα ξαναρχίσει μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

photo intime

Στην τελετή παραβρέθηκαν τα μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Κωστής Μαραβέγιας και Δέσποινα Μουζάκη, τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου Κώστας Κοντογιάννης, Γιώργος Μυλωνάκης και Θεόδωρος Παπαπετρόπουλος και ο γενικός διευθυντής της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, Θανάσης Καταρτζής.

Από την πλευρά της ΚΕΔΕ παραβρέθηκαν ο πρώτος αντιπρόεδρος Λάζαρος Κυρίζογλου, τα μέλη του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου, Δ. Τσιαντής, Γ. Λυμπέρης, Η. Αποστολόπουλος και Ν. Χιωτάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Γαλατσίου, Γ. Μαρκόπουλος και ο δήμαρχος Λυκόβρυσης- Πεύκης, Τ. Μαυρίδης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο Συνεργασίας ΚΕΔΕ-Επιτροπής “Ελλάδα 2021”

Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας- Επιτροπή “Ελλάδα 2021”

Κείμενο Συναντίληψης και Συνεργασίας

Εισαγωγή

Η επέτειος των 200 ετών από στην Επανάσταση του 1821 είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να θυμηθούμε από που ξεκινήσαμε, να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμαστε και να αποφασίσουμε πού θέλουμε να πάμε.

Το 2021 είναι η μεγάλη μας ευκαιρία για αναστοχασμό, έμπνευση και συμμετοχή στη διαμόρφωση του δικού μας αποτυπώματος, της δικής μας κληρονομιάς για τις γενιές που θα ακολουθήσουν.

Οι επετειακές δράσεις μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν την απόδειξη του τι μπορούμε να πετύχουμε με τη δύναμη της σύνθεσης και της συνεργασίας, με οικονομίες κλίμακας και ταχύτητα.

Η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη από κάθε άλλο θεσμό. Έχει τη γνώση να προτείνει και τη δύναμη να εγγυηθεί την υλοποίηση των δράσεων που έχει ανάγκη ο κάθε τόπος, ώστε να αναδειχθεί ο πολιτισμός και η ιστορία του.

Οι Δήμοι μπορούν να θέσουν σε κίνηση τις απαραίτητες διεργασίες για να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, να αναδειχθούν οι άνθρωποι και η κοινωνία μας, οι πόλεις και το περιβάλλον μας.

Στο πλαίσιο αυτό:

Η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με δεδομένο το ευρύ πεδίο θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και τιμώντας τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της πατρίδας μας με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, προχωρούν στην υπογραφή του παρόντος Κειμένου Συναντίληψης και Συνεργασίας.

Προοίμιο

Η Επιτροπή “Ελλάδα 2021”, συνεστήθη με απόφαση του Πρωθυπουργού για να συντονίσει ένα συνολικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, αφιερωμένο στην πορεία των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας αποτελεί το ανώτατο συλλογικό όργανο εκπροσώπησης της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης- των 332 Δήμων όλης της χώρας- και κατέχει έτσι κρίσιμο και αποφασιστικό ρόλο στο μεγάλο έργο της απόδοσης τιμής για τα 200 χρόνια σύγχρονης Ελλάδας.

Πλαίσιο Συνεργασίας

Η Επανάσταση του 1821 οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους και για διακόσια χρόνια γιορτάζεται στην πατρίδα μας ως γενέθλια και ιδρυτική πράξη. Την ίδια στιγμή, όμως, το ορόσημο του 2021 είναι κάτι πολύ ευρύτερο από μία απλή επετειακή γιορτή. Είναι η ευκαιρία να διατυπώσουμε την επιθυμία μας για το αύριο, να ανοίξουμε ένα παράθυρο για το μέλλον, τιμώντας την ιστορία, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους που περπάτησαν σε αυτούς τους δρόμους πριν από εμάς.

Η συνεργασία των δύο φορέων επικεντρώνεται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων που με βάση την πολύτιμη εμπειρία του παρελθόντος δίνουν προτεραιότητα στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη συνεργατική επιχειρηματικότητα και την παιδεία – εκπαίδευση για το μέλλον.

Για να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα, τη δική μας κληρονομιά στις επόμενες γενιές. Στο πλαίσιο αυτό:

• Επιδιώκονται συνεργασίες για την ανάδειξη των δυναμικών στοιχείων της σημερινής ελληνικής κοινωνίας μέσα από τη δημιουργικότητα, τις συνέργειες και τις δράσεις ομάδων, ατόμων, φορέων, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΑΕΙ, ερευνητικών κέντρων, πολιτιστικών ιδρυμάτων κ.τ.λ., καθώς και τη μέγιστη προβολή της σύγχρονης Ελλάδας στο εξωτερικό, με παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις και διεθνείς οργανισμούς.

• Υλοποιούνται προτάσεις για επιστημονικά συνέδρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις, επαγγελματικές και εμπορικές εκθέσεις και κυρίως δράσεις που θα αφήνουν παρακαταθήκη για το μέλλον, όπως περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, επιχειρηματικότητα, ψηφιακή τεχνολογία, καινοτομία, βιώσιμη απασχόληση με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Ειδικότερα

Η Επιτροπή “Ελλάδα 2021”, ως φορέας συντονισμού και διαμόρφωσης προγράμματος εκδηλώσεων και δράσεων, δύναται να λειτουργήσει υποστηρικτικά με κάθε μορφή που είναι εφικτή:

• με τη διάθεση ανθρώπινων πόρων και τεχνογνωσίας, αξιοποιώντας τις γνώσεις των μελών της Ολομέλειας,

• με την υποστήριξη για την οικοδόμηση συνεργιών,

• με τη διασφάλιση της αναγκαίας προβολής κεντρικών και τοπικών δράσεων και εκδηλώσεων.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ως συλλογικό όργανο εκπροσώπησης της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, συμμετέχει με:

• το σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση δράσεων σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο,

• την προβολή, την προώθηση προτάσεων και την υποστήριξη δράσεων που θα προκριθούν και θα υλοποιηθούν από Δήμους, ενώσεις πολιτών, φορείς κ.τ.λ. σε τοπικό επίπεδο.

Συγχρόνως, καλεί όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας να ενδυναμώσουν με τη συμμετοχή τους τον κοινό βηματισμό και το ενωτικό μήνυμα της επετείου, παίρνοντας πρωτοβουλίες, σχεδιάζοντας προτάσεις και υλοποιώντας δράσεις, αναδεικνύοντας το ρόλο της Αυτοδιοίκησης για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Επιτροπή “Ελλάδα 2021” – Η Πρόεδρος Γιάννα Αγγελοπούλου

Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας – Ο Πρόεδρος Δημήτρης Παπαστεργίου

Προσαρμοσμένη αναζήτηση