Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Ξεκάθαρη θέση για τις Εκκλησίες! «Οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 07:50 Μητσοτάκης: Ξεκάθαρη θέση για τις Εκκλησίες! «Οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του για τον κορονοϊό, ξεκίνησε κάνοντας αναφορά στα μέτρα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση αναφορικά με τον ιό, ο οποίος πλέον χαρακτηρίζεται επίσημα από τον ΠΟΥ ως πανδημία.

Στο τέλος του μηνύματός του όμως, ο πρωθυπουργός πήρε ξεκάθαρη σχέση σε ό, τι αφορά την Εκκλησία. Ένα ζήτημα που έχει πάρει μεγάλη έκταση τις τελευταίες ημέρες, καθώς από την μία ο κλήρος τονίζει πως η Θεία Κοινωνία δεν μεταδίδει ιούς, από την άλλη η επιστημονική κοινότητα “χτυπά” καμπανάκι για τα ενδεχόμενα εξάπλωσης του κορονοϊού μέσα από την διαδικασία της Θείας Λειτουργίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, τόνισε ξεκάθαρα πως παρά το ότι ένιωσε την ανάγκη να επικαλεστεί την πίστη του για να αντλήσει δύναμη, οφείλει να ακούσει τους ειδικούς επιστήμονες.

Και έστειλε σαφές μήνυμα πως “ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας”, λέγοντας ουσιαστικά στους πολίτες να μην πηγαίνουν στις εκκλησίες όσο η κατάσταση με τον κορονοϊό είναι κρίσιμη.

Αναλυτικά όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ζήτημα (σ.σ. μετά το έκτο λεπτό του βίντεο)

“Συμπολίτες μου,

Κλείνω με μια αναφορά σε ένα θέμα που απασχολεί πολύ τον δημόσιο διάλογο. Προσωπικά, τις τελευταίες μέρες ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων. Είμαι σίγουρος ότι και πολλοί από εσάς αισθανθήκατε το ίδιο.

Ως Πρωθυπουργός, όμως, οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας.

Σήμερα, δεν δοκιμάζονται τα «πιστεύω» μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου. Η αγάπη προς τον «πλησίον» στην οποία ομνύει και η ίδια η Ορθοδοξία.

Γι’ αυτό και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις. Η Εκκλησία των πιστών, άλλωστε, είναι μεγάλη.

Προσβλέπω στη στήριξη της ηγεσίας της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό. Αλλά ο θεσμικός μου ρόλος μού επιβάλλει να τοποθετηθώ με σαφήνεια στο θέμα.

Ξέρω ότι η πίστη αρχίζει, συχνά, εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Όμως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αρκεί όλοι να ακολουθήσουμε συντεταγμένα τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών.

Και αναλογιζόμενοι πάντα ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες δίπλα μας”.

Δείτε το βίντεο

 

 

Φωτογραφίες αρχείου: Intime

πηγή: newsit.gr