Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΦΚΑ: Εκπνέει αύριο η προθεσμία για επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας στην πλατφόρμα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 14:28 ΕΦΚΑ: Εκπνέει αύριο η προθεσμία για επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας στην πλατφόρμα
Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για την υποβολή αίτηση υπαγωγής των μη μισθωτών σε μία από τις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ - Δεν προβλέπεται παράταση

Δεν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία για την υποβολή αίτηση υπαγωγής των μη μισθωτών σε μία από τις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, που λήγει αύριο Παρασκευή 13 Μαρτίου.

Οσοι δεν επιλέξουν κατηγορία κατατάσσονται υποχρεωτικά στην κατώτατη κατηγορία που αντιστοιχεί σε 220 ευρώ για ασφάλιση, υγεία και εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ.

Προς το παρόν στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έχει υποβάλλει αίτηση υπαγωγής σε κάποια από τις 6 ασφαλιστικές κατηγορίες μόνο το 3% των ελεύθερων επαγγελματιών , αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και αγροτών . Αυτή η αρνητική και κατά πολλούς αναμενόμενη εικόνα οδηγεί τα στελέχη της ασφάλισης στην εκτίμηση ότι τελικά το 95% των επαγγελματιών και αγροτών θα υπαχθεί στην κατώτερη κατηγορία. Πάντως η πρόσφατη αναλογιστική μελέτη ,λαμβάνοντας υπόψη της αυτό το ενδεχόμενο εκτιμά ότι η μείωση εσόδων από τις εισφορές των μη μισθωτών δε θα επηρεάσει την πορεία του συστήματος.

Σε γενικές γραμμές οι συντάξεις των μη μισθωτών θα διαμορφωθούν ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που θα επιλέξουν από 772 έως 1634 ευρώ μετά από 40 έτη ασφάλισης.

Ετσι για παράδειγμα ένας αυτοαπασχολούμενος επιστήμονας που ασφαλίστηκε στην τέταρτη κατηγορία θα πληρώνει 373 ευρώ το μήνα ( για σύνταξη, υγεία και ΟΑΕΔ) + 61 ευρώ για επικούρηση και 37 ευρώ για εφάπαξ. Μετά από 40 χρόνια θα λάβει σύνταξη 1127 ευρώ.

πηγή: protothema.gr