Ραντεβού Μητσοτάκη- Τσίπρα μέσω Skype στις 18:00 - Η αντιπολίτευση αναβάλλεται για μετά την κρίση

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020 10:55 Ραντεβού Μητσοτάκη- Τσίπρα μέσω Skype στις 18:00 - Η αντιπολίτευση αναβάλλεται για μετά την κρίση

Ένα τετ α τετ αλλιώτικο από τα άλλα και υπό συνθήκες "συναγερμού" θα πραγματοποιήσουν σήμερα μέσω βιντεοκλήσης ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μητσοτάκης και Τσίπρας στις 6 μμ θα συνομιλήσουν με φόντο την πανδημία του κορονοϊού που σοβεί και έχει οδηγήσει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι επιπτώσεις σε Δημόσια Υγεία και Οικονομία είναι τέτοιας κρισιμότητας που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει κύκλο ¨βιντεοεπαφών" και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας "βάζει πλάτη" στην κυβέρνηση αναβάλλοντας το ραντεβού του με την "μαχητική αντιπολίτευση" για μετά την κρίση.

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, το απόγευμα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και νυν διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα , επικοινώνησε με τον γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, διατυπώνοντάς του το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup.

Tο Μαξίμου ανταποκρίθηκε άμεσα και ενώ στην αρχή το ραντεβού Μητσοτάκη - Τσίπρα προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί δια ζώσης στο πρωθυπουργικό γραφείο στην Βουλή, τελικώς κρίθηκε συνεπέστερο και προς το μήνυμα "μένουμε σπίτι" να γίνει μέσω βιντεοκλήσης, την ίδια ώρα.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα, τηλεδιάσκεψη του κ. Τσίπρα με συνεργάτες του και τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, για τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και αφορούν τρία επίπεδα:

- Την ενισχύση της δημόσιας υγείας με ιατρικό προσωπικό

- Τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

- Τα άμεσα μέτρα χαλαρωσης των δημοσιονομικών περιορισμών και ένα γενναίο προγραμμα δημοσιας χρηματοδοτησης που πρέπει να επιδιωξει η κυβέρνηση από το αυριανό Eurogroup για την συνολικη θωράκιση της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η ώρα του Eurogroup

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως υποστέλλει την σημαία του αντιπολιτευτικού αγώνα και ανακοινώνει επισήμως ότι "αυτή τη δύσκολη ώρα "βάζει πλάτη" ώστε όλοι μαζί να νικήσουμε την επιδημία και τις επιπτώσεις της", και πως είναι έτοιμος να συνεισφέρει με τα στελέχη του όπου χρειαστεί.

Ο κ. Τσίπρας πάντως προσέρχεται στο "ραντεβού" του με τον πρωθυπουργό με τρεις προτάσεις που κρίνει απαραίτητο να διεκδικήσει η χώρα από το Eurogroup:

1. Όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες για τον κορονοϊό να μην μετράνε στους στόχους του προγράμματος. Αυτό δεν είναι πρωτοφανές, υπάρχουν και άλλες δαπάνες που εξαιρούνται του στόχου. Με πολύ μετριοπαθείς υπολογισμούς, ένα κονδύλι τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2 δισ., θα χρειαστεί, σε περίπτωση που η κρίση τελειώσει σχετικά σύντομα.

2. Ο στόχος του πλεονάσματος - μετά και την εξαίρεση όλων των δαπανών για τον κορονοϊό - να μειωθεί από φέτος στο 2%. Στην περίπτωση που η κρίση διαρκέσει καιρό, ο στόχος αυτός θα πρέπει να μειωθεί ακόμα περισσότερο.

3. Άμεση λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕ. Για να είναι μεγαλύτερη η ενίσχυση αυτή, είναι αναγκαία η τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης (EUSF) ώστε να καλύπτει και πανδημίες, καθώς και η αύξηση των πόρων του ταμείου.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση