Ο κορωνοϊός βάζει τέλος στη "θηλιά" του πρωτογενούς πλεονάσματος - Ανάσα για την οικονομία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 09:48 Ο κορωνοϊός βάζει τέλος στη "θηλιά" του πρωτογενούς πλεονάσματος - Ανάσα για την οικονομία

Δεν υφίσταται φέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα.

Από τον πρωθυπουργό αναμένεται να ανακοινωθούν –πιθανότατα αύριο- τα μέτρα οικονομικής στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμες τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και τις νομοθετικές διατάξεις και πλέον, μετά τη χθεσινή απόφαση το Eurogroup που αφήνει δημοσιονομικά περιθώρια άνω των δύο δις. ευρώ –δεν υπάρχει πλέον στόχος 3.5% του ΑΕΠ- όπως ξεκαθάρισε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας, προκύπτει και η πηγή χρηματοδότησης.

Αναμένεται ένα ευρύ πλέγμα μέτρων το οποίο θα περιλαμβάνει αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για όλα τα φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες τα οποία είτε έχουν χάσει τη δουλειά τους, είτε έχει κλείσει η επιχείρησή τους είτε έχουν υποστεί μεγάλη πίεση στα έσοδά τους. Ανακοινώσεις αναμένονται από τις τράπεζες σε ότι αφορά στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων –σε πρώτη φάση η κυβέρνηση θα απευθύνει έκκληση προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα- όπου αναμένεται να υπάρξει αναστολή καταβολής δόσεων σε συνεννόηση με τους πελάτες τους.

Για τους μισθωτούς που μένουν χωρίς μισθό θα υπάρξει έκτακτο εφάπαξ επίδομα το οποίο θα κυμαίνεται στα 400-500 ευρώ ενώ για τις επιχειρήσεις προγραμματίζεται ένα πλέγμα μέτρων το οποίο θα περιλαμβάνει εκτός από την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την χορήγηση κεφαλαίου κίνησης με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και ουσιαστικά επιδοτούμενο επιτόκιο από την πλευρά του δημοσίου. Για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων θα προχωρήσει η κυβέρνηση και σε άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Αναλυτικά:

1. Οι φορολογικές υποχρεώσεις θα ανασταλούν για τέσσερις μήνες. Αρχικά, η αναστολή θα αφορά σε όλες τις υποχρεώσεις που καθίστανται ληξιπρόθεσμες στο τέλος Μαρτίου (δόσεις ρυθμίσεις, ΦΠΑ κλπ). Ωστόσο, αν χρειαστεί η αναστολή θα αφορά και στις υποχρεώσεις του Απριλίου που είναι και σαφώς περισσότερες καθώς ΦΠΑ στο τέλος Απριλίου πληρώνουν όλοι οι μικρομεσαίοι. Η αναστολή θα ισχύει και γι’ αυτούς που κλείνουν και γι’ αυτούς που έχουν μεγάλη μείωση εσόδων. Πρακτικά, οι υποχρεώσεις του Μαρτίου θα πληρώνονται στο τέλος Ιουλίου και οι υποχρεώσεις του Απριλίου στο τέλος Αυγούστου.

2. Οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις θα ανασταλούν για τρεις μήνες. Άμεσα πρέπει να υπάρξουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Εργασίας για το τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των αυτοαπασχολουμένων οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν τις εισφορές του Ιανουαρίου μέχρι τις 20 Μαρτίου (σ.σ τα ειδοποιητήρια αναρτήθηκαν από χθες). Η αναστολή των υποχρεώσεων θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει αλλά και όσες υφίστανται μεγάλη πίεση στα έσοδά τους.

3. Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ενεργοποιήσει άμεσα το υπουργείο Εργασίας, θα υποβληθούν αιτήσεις από τους εργαζόμενους που μένουν χωρίς μισθό προκειμένου να εισπράξουν το έκτακτο επίδομα που θα δοθεί και το οποίο αναμένεται να διαμορφώνεται στα 400 ή 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας για τον αριθμό των δικαιούχων αναθεωρούνται συνεχώς και πλέον ο αριθμός μπορεί να φτάσει έως και το ένα εκατομμύριο. Για τους καθηγητές σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών κλπ, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπουν εκτάκτως στο ταμείο ανεργίας όπως δηλαδή συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

4. Θα προχωρήσουν ενέσεις ρευστότητας με διάφορους τρόπους. Μεταξύ των οποίων και με χορηγήσεις κεφαλαίου κίνησης με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους (ακόμη και μηδενικό επιτόκιο) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης. Στο "παιχνίδι" θα μπει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία ανακοίνωσε χθες την απελευθέρωση 40 δις. ευρώ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Άρης Παπαθανασίου

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση