Το παρασκήνιο της Ιεράς Συνόδου και της απόφασης Μητσοτάκη για το κλείσιμο των εκκλησιών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 10:22 Το παρασκήνιο της Ιεράς Συνόδου και της απόφασης Μητσοτάκη για το κλείσιμο των εκκλησιών

Ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχείρησε στη συνεδρίαση να ισορροπήσει την κατάσταση που επικρατούσε. Η Σύνοδος ήταν απόλυτα διχασμένη.

Μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση στη Μονή Πετράκη και κατόπιν πολλών παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, η Ιερά Σύνοδος, σε διευρυμένη μορφή, δεν κατάφερε να εναρμονιστεί με τις προτροπές της κυβέρνησης και των επιστημόνων και να ισορροπήσει το εκκλησιαστικό "γράμμα" με την ανάγκη για την προστασία των πολιτών μπροστά στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Ήταν γνωστό στους ιεράρχες -όπως και στον ίδιο των Αρχιεπίσκοπο- ότι η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να μην εξαιρεθούν οι ναοί από τα μέτρα που ισχύουν για όλη την κοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την επικοινωνία του ίδιου του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, παράγοντες του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είχαν διαμηνύσει στην Αρχιεπισκοπή ότι το ζητούμενο δεν είναι τίποτα άλλο από μια "καθαρή απόφαση", κάτι στο οποίο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν μπόρεσε να καταλήξει.

Έτσι κατά τη δεύτερη συνεδρίασή της, μέσα σε λίγες μέρες για το ίδιο θέμα, η Σύνοδος χωρίστηκε στα δύο.

Οι... "επαναστάτες" ιεράρχες

"Οι ναοί δεν έκλεισαν ούτε μια στιγμή στη μακραίωνη ιστορία της Εκκλησίας μας. Δεν έκλεισαν ούτε επί Τουρκοκρατίας, παρά τις διώξεις των Χριστιανών", ανέφερε Μητροπολίτης ζητώντας να εξαιρεθούν οι ναοί και οι λατρευτικές τελετές από τα μέτρα για τον κορονοϊό. Άλλοι Μητροπολίτες επιχειρηματούσαν ότι η θεία κοινωνία δεν μεταφέρει ιούς και μικρόβια "απόδειξη η κατάλυση της θείας κοινωνίας στο τέλος από τους ιερείς που δεν ασθενούν εξαιτίας της", ανέφεραν. Ο Αρχιεπίσκοπος πριν από την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου κάλεσε τους 11 Μητροπολίτες της Αττικής για να ακούσει τις απόψεις τους, αλλά και να ενημερωθούν όλοι από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα. Μόλις αποχώρησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας άρχισαν τα όργανα στο Συνοδικό Μέγαρο.

Επικρίσεις δέχθηκαν ιεράρχες που το τελευταίο διάστημα είχαν υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική θέση. Τα βέλη στράφηκαν κατά του Μητροπολίτη Μεσογαίας ο οποίος ήταν ο πρώτος που μείωσε τις ακολουθίες αλλά και κατά του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως που συρρίκνωσε την κυριακάτικη λειτουργία χωρίς να περιμένει την απόφαση της ΔΙΣ.

Αρκετοί Μητροπολίτες αποχωρώντας από την Μονή Πετράκη, όπως ο Μητροπολίτης Πειραιώς, κατηγορούσαν την κυβέρνηση πως θέλει να κλείσει τις εκκλησίες ενώ αφήνει ανοιχτά τα τζαμιά. Ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ υποστήριξε "Είμασταν 25 Ιεράρχες και είπαμε 25 διαφορετικά πράγματα".

Μητροπολίτης έλεγε τόσο εντός όσο και εκτός της συνεδρίασης ότι με δεδομένη την κατάσταση, το κράτος θα προχωρήσει στο κλείσιμο των ναών και ζητούσε οι ναοί να κλείσουν με πρωτοβουλία της εκκλησίας και με όρους που εκείνη θα έθετε.

Η στάση του Αρχιεπισκόπου

Ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχείρησε στη συνεδρίαση να ισορροπήσει την κατάσταση που επικρατούσε. Η Σύνοδος ήταν απόλυτα διχασμένη. Ο κ. Ιερώνυμος είχε πάρει πολλαπλά μηνύματα από την κυβέρνηση ότι μια μεσοβέζικη απόφαση δεν θα γινόταν δεκτή και ότι εκείνο που η κυβέρνηση ανέμενε και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό την περασμένη Παρασκευή, ήταν ότι η Ιερά Σύνοδος θα κατέληγε σε μια απόφαση αναστολής λειτουργίας των ιερών ναών, ώστε να προστατευτούν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες οι οποίες, παρά τις συστάσεις που προηγήθηκαν, συνέχισαν να προσέρχονται τις δύο τελευταίες Κυριακές στις εκκλησίες.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η απόφαση με την οποία ματαιώνονται οι λειτουργίες εκτός της Κυριακής που θα έχει διάρκεια μία ώρα αλλά θα είναι ανοιχτή προς τους πιστούς, θα ικανοποιούσε εν μέρει και τους ιεράρχες και το "κοινό αίσθημα". Η διατύπωση "μέ αἴσθημα ποιμαντικῆς εὐθύνης λοιπόν ὑποδεικνύει τήν λιτή τέλεση τῆς Θείας Λειτουργίας ἀπό τήν ἐρχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι τοῦ Σαββάτου τοῦ Λαζάρου (11.4.2020), ἀπό 7:00 μέ 8:00 π.μ. ὡς καί κατά τήν ἑορτή τοῦ Εὐαγγελισμοῦ", ικανοποιούσε την πλειοψηφία της ιεραρχίας.

Κυβερνητικές πηγές: "μη απόφαση"

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση αποφάσισε να "κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει η ιεραρχία", να περιορίσει δηλαδή την παρουσία των πιστών στις θρησκευτικές τελετές. Στο Μαξίμου επικράτησε έντονη ενόχληση από την απόφαση της ΔΙΣ και οι ίδιες πηγές τονιζαν ότι αυτό στο οποίο κατέληξαν ήταν "μη Απόφαση". Στην πραγματικότητα εξηγούσαν ότι οι ιεράρχες πέταξαν το μπαλάκι στην κυβέρνηση και ότι επιδόθηκαν σε ένα παιχνίδι με τις λέξεις χωρίς να υπολογίσουν ότι παίζουν με τις ζωές των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Μετά τη "μη απόφαση" η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εξέδωσε μια συγκεκριμένη, πλέον, απόφαση : "αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας", με εξαίρεση α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας). Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.

Η απόφαση για καμία λειτουργία ούτε τις Κυριακής, καθόλου γάμοι και βαφτίσια ούτε κατ' εξαίρεση ισχύει για όλα τα δόγματα και τις θρησκευτικές κοινότητες δηλαδή για τους παλαιοημερολογίτες, τους ινδουιστές, τους Ιεχωβάδες και τα τζαμιά.

"Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις" ανέφερε η ανάρτηση του πρωθυπουργού στο twitter.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση