Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίδομα 800€ σε πάνω από ένα εκατ. εργαζόμενους - Τι θα γίνει με το δώρο Πάσχα - Σήμερα οι ανακοινώσεις

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 09:04 Επίδομα 800€ σε πάνω από ένα εκατ. εργαζόμενους - Τι θα γίνει με το δώρο Πάσχα - Σήμερα οι ανακοινώσεις

Στις 10:30 σήμερα το πρωί θα εξειδικεύσουν οι τρεις αρμόδιοι υπουργοί θα εξειδικεύσουν τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

Στις 10:30 σήμερα το πρωί θα εξειδικεύσουν οι τρεις αρμόδιοι υπουργοί Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης τα νέα οικονομικά μέτρα στήριξης μετά και τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Αναμένεται να ανακοινώσουν τη διεύρυνση των δικαιούχων του έκτακτου επιδόματος κατά εκατοντάδες χιλιάδες καθώς ουσιαστικά θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο οι πληττόμενοι αυτοαπασχολούμενοι αλλά και οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων στις οποίες παρατηρείται κατακόρυφη μείωση του κύκλου εργασιών.

Όσον αφορά στους εργοδότες, αναμένεται να τους δοθεί η δυνατότητα –εφόσον ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους- να μεταθέσουν την καταβολή του δώρου Πάσχα για χρονικό διάστημα δύο μηνών χωρίς να αντιμετωπίζουν τις ποινικές ευθύνες που προβλέπει σήμερα η νομοθεσία.

Ουσιαστικά, οι τρεις υπουργοί θα δώσουν τις λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθούν τα 10 δις. ευρώ στα οποία αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός και τα οποία αναλύονται ως εξής:

1. Δύο δις. ευρώ είναι το πρώτο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε την Τετάρτη και περιλαμβάνει την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ σε εργαζομένους επιχειρήσεων που έκλεισαν, περίπου 500.000 στον αριθμό) με ταυτόχρονη κάλυψη των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Επίσης, περιλαμβάνονται οι άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές στους εργαζόμενους, (και πάλι με κάλυψη ασφαλιστικών δικαιωμάτων) αλλά και οι ανάγκες του συστήματος υγείας.

2. 1,8 δις. ευρώ είναι τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας της οικονομίας με τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων απευθείας από το κράτος μέχρι του συνολικού ύψους του ενός δις. ευρώ.

3. Τρία δις. ευρώ επιπλέον θα δοθούν από τον προϋπολογισμό σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Με αυτά τα χρήματα θα επεκταθεί το επίδομα των 800 ευρώ και σε αυτούς που εργάζονται σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση.

Θα καλυφθούν πάνω από ένα εκατ. εργαζόμενοι

Οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές σε λίγη ώρα αλλά ουσιαστικά θα καλυφθεί πολύ μεγάλος αριθμός από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι εκτιμώνται κοντά στα 2,2 εκατομμύρια. Συνολικά αναμένεται να καλυφθούν πάνω από ένα εκατ. εργαζόμενοι. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει και τις ασφαλιστικές τους εισφορές για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Είναι ένα μέτρο με προφανή στόχο να ανασχέσει τις απολύσεις. Μένει να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς θα προβλέπεται για την υποχρέωση καταβολής της μισθοδοσίας αυτών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που δεν κλείνουν. Στα τρία δις. ευρώ συμπεριλαμβάνεται και το κόστος για την καταβολή έκτακτου δώρου Πάσχα στο υγειονομικό προσωπικό.

Επίσης, συμπεριλαμβάνεται η καταβολή επιδόματος και στους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους θα ανασταλεί η υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών. Τα 800 ευρώ θα δοθούν σε όσους απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου μέχρι και τις 18 Μαρτίου.

4. Τρία δις. ευρώ θα πέσουν στην αγορά μέσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ. Το πακέτο θα περιλαμβάνει δάνεια σε επιχειρήσεις και επιδοτήσεις προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα της οικονομίας.

Το επίδομα των 800 ευρώ θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο και θα καταβληθεί μέσα στον Απρίλιο όπως αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς.

Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει προς το παρόν αναπάντητο είναι το τι θα γίνει με την μισθοδοσία των επιχειρήσεων που έχουν μεγάλη πτώση κύκλου εργασιών αλλά δεν έχουν κλείσει.

Θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να τους δοθούν ισχυρά κίνητρα για να μην απολύσουν. Πρώτον, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και δεύτερον η μετάθεση της υποχρέωσης να πληρωθεί το δώρο Πάσχα μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη ώστε να μην προκύψει πρόβλημα ρευστότητας.

Πηγή: thetoc.gr