Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορωνοϊός: Αγωνία για τους 16 διασωληνωμένους - 78 νοσηλεύονται, 464 κρούσματα, 6 νεκροί

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 09:20 Κορωνοϊός: Αγωνία για τους 16 διασωληνωμένους - 78 νοσηλεύονται, 464 κρούσματα, 6 νεκροί

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 2.000-3.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό.

Με 464 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 6 νεκρούς και 78 ανθρώπους να νοσηλεύονται, η χώρα έχει μπει στην "καραντίνα" του κορωνοϊού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η Ελλάδα έρχεται και εκείνη να επιβεβαιώσει τα παγκόσμια στοιχεία της ιατρικής κοινότητας που δείχνουν ότι η θνητότητα είναι μεγαλύτερη στους άνδρες, και αφορά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα και πιο συχνά προβλήματα καρδιάς, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες. Σε αυτές τις ομάδες εντός και εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και νοσοκομείων, οι γιατροί στρέφουν τη μεγαλύτερη προσοχή τους.

Μαραθώνιος που συνεχίζεται: Τα μέχρι τώρα στοιχεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα

"Κοιτάμε μπροστά. Ο Μαραθώνιος είναι ήδη στην ένατη εβδομάδα. Ο αγώνας συνεχίζεται…" ήταν τα λόγια του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ολοκληρώνοντας την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, έχουν καταλήξει έξι άνδρες, με το τελευταίο θύμα της πανδημίας να καταγράφεται χθες το πρωί στην Καστοριά.

  • Οι θετικοί στον ιό ασθενείς, που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας είναι 78.
  • Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων είναι τα 68 έτη και των διασωληνωμένων είναι τα 69 έτη.
  • Όλοι τους λαμβάνουν ειδική αντιιική θεραπεία, που χορηγείται και διεθνώς
  • Άλλα 46 επιβεβαιωμένα κρούσματα προστέθηκαν ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε αυτές τις 24 ημέρες που διαρκεί η πανδημία στα 464 κρούσματα.
  • Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 2.000-3.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.
  • Τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονται στην Αττική, ωστόσο εστίες του κορωνοϊού υπάρχουν στη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη, την Ηλεία και την Αχαία.
  • Με απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης είναι 72 ασθενείς που δεν γνωρίζουν πως έχουν εκτεθεί στον ιό και πως έχουν μολυνθεί.
  • Από τους 464 ασθενείς, 78 νοσηλεύονται, σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών. Από αυτούς οι 29 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι 16 είναι διασωληνωμένοι. Όλοι οι νοσηλευόμενοι λαμβάνουν ειδική αντιική θεραπεία.
  • 19 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο σύμπτωμα

Τα συμπτώματα που οδηγούν τους ασθενείς στο νοσοκομείο είναι ο υψηλός πυρετός. Ωστόσο "ο πυρετός είναι μια σημαντική γραμμή άμυνας γι’ αυτόν τον ιό", είπε ο κ. Τσιόδρας. Εκείνο που χτυπά κόκκινο στον κίνδυνο είναι το σύμπτωμα της δύσπνοιας καθώς δείχνει εξέλιξη προς σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία.

Από τους σοβαρά πάσχοντες των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο:

  • Είναι συνολικά 16 οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκης και της Πάτρας
  • Υπάρχει μόνο ένα νεαρός (στην 4η δεκαετία της ζωής του) ασθενής με παχυσαρκία
  • Όλοι τους λαμβάνουν συνδυασμένη θεραπεία με κοκτέιλ φαρμάκων, κάποια από τα οποία είναι μόνο νοσοκομειακά.

"Εφαρμόζουμε τη συνδυαστική θεραπεία αλλά και τριπλά και τετραπλά κοκτέιλ φαρμάκων όπου χρειάζεται. Υπάρχουν όλα τα φάρμακα και θα δοθούν σε όσους ασθενείς θα τα χρειαστούν" είπε ο Σ.Τσιόδρας.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη κλινική μελέτη 44.672 ασθενών-επιβεβαιωμένων περιπτώσεων της νόσου, και είπε πως τα συμπεράσματα για τη θνητότητα αφορούν και τη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη:

  • Ο κορωνοϊός οδήγησε σε θάνατο στο 2% των περιπτώσεων.
  • Οι άνθρωποι άνω των 70 ετών με πνευμονία είχαν πιθανότητες 8% για μοιραία κατάληξη
  • Οι άνω των 80 ετών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από την νόσο που έφτανε το ποσοστό του 15%.

"Παρόμοια με την εικόνα που βλέπουμε και στην πατρίδα μας σιγά-σιγά, είναι ότι τα ποσοστά θανάτων είναι υψηλότερα για τους άνδρες από τις γυναίκες και αφορά κυρίως σε άτομα με καρδιακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κακοήθειες" είπε ο κ. Τσιόδρας.

Πώς επιδρούν στον κορωνοϊό η παχυσαρκία και το κάπνισμα

Σε ΜΕΘ βρίσκεται εκτός από τους ηλικιωμένους και με προβλήματα υγείας, ένας άνδρας που διανύει την τέταρτη δεκαετία της ζωής του. Για τον άνδρα αυτόν πρόβλημα αποτελεί η παχυσαρκία, η οποία είναι παράγοντας κινδύνου για την γρίπη. Ωστόσο ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως δεν έχει ανακοινωθεί ευρέως ότι η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για τη νέα νόσο, σε αντίθεση με το κάπνισμα. Σημειώνεται ότι:

  • Στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, η θνητότητα παραμένει κάτω του 1%, ενώ
  • Στους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη.

πηγή: thetoc.gr