Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Σωτήρης Τσιόδρας και μια άγνωστη αντιρατσιστική ιστορία

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 22 Μαρτίου 2020 10:00 Ο Σωτήρης Τσιόδρας και μια άγνωστη αντιρατσιστική ιστορία

Ένας γιατρός που δουλεύει ασταμάτητα για το καλό μας. Μια ιστορία πριν από τον κορωνοϊό δείχνει ότι το έκανε και παλαιότερα.

Πένθιμες ημέρες, όχι μόνο αγωνίας. Ο COVID-19 ντύνει με μαύρο πέπλο όλο τον πλανήτη και τρομοκρατεί. Μόνος του απέναντι σε όλους μας. Μας θυμίζει πόσο μικροί είμαστε και ότι η αλληλεγγύη που θα επιδείξουμε τώρα “εξαργυρώνεται” σε ανθρώπινες ζωές. Οι περισσότεροι, αυτοί που εκμεταλλευόμαστε την πολυτέλεια της τηλεργασίας και όσοι μπορούμε να μείνουμε μέσα, καλούμαστε να διαχειριστούμε μια παράξενη αλλά αναγκαία συνθήκη. Είμαστε χρήσιμοι, μόνο αν δεν κάνουμε κάτι.

Αν εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού και δεν ταλαιπωρήσουμε ως ατίθασοι ανεύθυνοι τους ανθρώπους που εργάζονται αυτές τις ημέρες για όλους εμάς. Εμπροσθοφυλακή σε αυτή τη θανατηφόρα μάχη είναι η επιστήμη της ιατρικής και όσοι την υπηρετούν για την ανθρωπότητα, όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Η ιατρική, η δεοντολογία της και οι αρχές της είναι δύο παράλληλες γραμμές με το ρατσισμό. Πρέπει να υπηρετείται με αυταπάρνηση χωρίς διακρίσεις φύλου, φυλετικές και οικονομικές.

Στο πρόσωπο αυτής της ιατρικής τιμούμε τον Σωτήρη Τσιόδρα. Την υπηρετεί με ηθική και θάρρος, όχι τώρα. Πάντα. Έχει διδάξει για τις “αρχές δεοντολογίας στην άσκηση της ιατρικής” και για “τον ιατρό μπροστά στον πάσχοντα από AIDS” και σέβεται τις αξίες και τους κανόνες της βιοηθικής.

Θα έχεις παρατηρήσει αυτές τις ημέρες ότι αρνείται πεισματικά να δώσει αναλυτικά στοιχεία υπό το φόβο του στιγματισμού των ασθενών. Δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για το νησί, όπου βρίσκεται κρούσμα, το οποίο μετέβη εκεί από την Αθήνα. Απέφυγε να πει πολλά για τον 40χρονο που νοσηλεύεται. Εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι έχει επιπλέον κιλά και ίσως αυτός να είναι ένας λόγος που ταλαιπωρείται. Επεσήμανε ότι δεν ήθελε να επεκταθεί ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και οι δημοσιογράφοι, επειδή θέλει να αποφευχθεί το κοινωνικό στίγμα. Υπηρετεί τον άνθρωπο, όποιος κι αν είναι αυτός.

Στον τομέα της υγείας, στο αρμόδιο υπουργείο συζητούν και για τον κοινωνικό ρατσισμό που έχει προκαλέσει ο COVID-19, ενώ ο ιός μας αναγκάζει να επεξεργαστούμε εκ νέου ακόμη και όσα έχουν ειπωθεί για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην υπηρεσία της οικονομίας, αλλά όχι της ανθρώπινης ζωής. Ευάλωτοι μεν, ικανοί για εργασία μέχρι τα 70 δε. Για τον Μπόρις Τζόνσον αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι τόσο σημαντικοί, όταν ανεβαίνουν στην ίδια ζυγαριά με οικονομικούς όρους. Δοκίμασε να προστατέψει την οικονομία και όχι τις ζωές. Αναδιπλώθηκε.

Λογική, ευτυχώς εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή του 54χρονου καθηγητή λοιμωξιολόγου που έχει αναλάβει την εκπόνηση των επιχειρησιακών σχεδίων ελέγχου του κορωνοϊού στη χώρα μας και το ρόλο του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας. Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ένας μάχιμος γιατρός που δεν κάνει διακρίσεις στους ασθενείς. Είχα την τύχη και την τιμή να μιλήσω μαζί του, πέρυσι τον Νοέμβριο, όταν ένα οκτάχρονο αγόρι έχασε τη ζωή του από το βακτήριο της διφθερίτιδας. Στο υπερφορτωμένο πρόγραμμά του βρήκε λίγο χρόνο για να μας ενημερώσει, στον Επικοινωνία FM. “Εκείνη την ώρα θα κάνω μάθημα στους φοιτητές μου. Μπορείτε να με καλέσετε λίγο νωρίτερα;”, με ρώτησε ο ευγενής επιστήμονας, όταν μιλήσαμε.

Εξήγησα ότι το κοινό της εκπομπής είναι κυρίως γονείς και παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Ο κ. Τσιόδρας δέχθηκε διότι πρέπει να είναι ενημερωμένος ο κόσμος και να μπει “φρένο” στο επικίνδυνο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Αυτό το αντιλαμβανόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά τώρα, που ελπίζουμε σε ένα σωτήριο εμβόλιο για το θανατηφόρο κορωνοϊό.

Μίλησε για τα δεδομένα της περίπτωσης με το αγοράκι και επειδή υπήρχαν κι αυτοί που συνέδεσαν το κρούσμα με τους πρόσφυγες, αλλά και με την έξαρση της ασθένειας στην Υεμένη έγινε on air σχετική ερώτηση, αν και γνώριζα εκ των προτέρων τι θα απαντήσει. Εξήγησε με απόλυτο τρόπο ότι δεν κινδυνεύουμε από τους πρόσφυγες, αλλά από το γεγονός ότι δεν εμβολιαζόμαστε. “Το εμβόλιο της διφθερίτιδας πρέπει να επαναλαμβάνεται και το κάνουμε σε συνεννόηση με το γιατρό μας”.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας με τον οποίο δίνουμε ραντεβού κάθε μέρα στις 6.00 μ.μ. το απόγευμα για να μας ενημερώσει για τον κορωνοϊό, την εξέλιξή του στην Ελλάδα και παγκοσμίως εξήγησε ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τον εμβολιασμό στα προσφυγόπουλα, “για να τα προστατέψουμε, επειδή είναι ευάλωτα” σε πολλές ασθένειες. Τόσο ξεκάθαρα. Είναι εδώ για όλους τους ανθρώπους, όπως ορίζει η επιστήμη του. Επεσήμανε ότι είχαμε ξεχάσει τη διφθερίτιδα και άλλες αρρώστιες στην Ευρώπη, επειδή εμβολιαζόμαστε. Γι’ αυτό υπάρχουν λίγα κρούσματα στην ήπειρό μας.

Στην Αφρική οι εθελοντές -Ευρωπαίοι και μη- γιατροί έρχονται αντιμέτωποι με ασθένειες, που δεν έχουν γνωρίσει σε εμπειρικό επίπεδο, παρά μόνο μέσω της βιβλιογραφίας. Για παράδειγμα η λεϊσμανίαση -σε μια άλλη μορφή από αυτή που την ξέρουμε στα ζώα-, εκθέτει στον κίνδυνο του θανάτου τον άνθρωπο στην εν λόγω ήπειρο. Επειδή δεν γίνεται εμβολιασμός. Αυτοί οι γιατροί είναι το μεγαλύτερο σύμβολο κατά του ρατσισμού! Είναι εδώ για την ανθρωπότητα. Δεν είναι μόνο γιατροί, αλλά και δάσκαλοι όλων μας.

Πηγή: oneman.gr