"Βροχή" από σήμερα τα πρόστιμα - Χθες 33 έσπασαν την απαγόρευση και 17 την καραντίνα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 09:26 "Βροχή" από σήμερα τα πρόστιμα - Χθες 33 έσπασαν την απαγόρευση και 17 την καραντίνα

Τέρμα από σήμερα οι συστάσεις - Εντατικοποίηση ελέγχων και "καμπάνες" 150 ευρώ στους παραβάτες της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Τριάντα τρεις πολίτες σε όλη την επικράτεια, πήραν πρόστιμα γιατί κινούνταν αδικαιολόγητα χωρίς προφανή αιτία, ενώ το… 99,8%, των πολιτών, σύμφωνα με στελέχη της αστυνομίας, εναρμονίστηκαν με το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης, την πρώτη μέρα εφαρμογής του.

Τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν και τα πρώτα παράπονα ήρθαν από τις ουρές χιλιομέτρων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, εξαιτίας των αστυνομικών ελέγχων σε οδηγούς οχημάτων, αλλά και ο τρόπος, που αρχικά γινόταν, με την παραλαβή ταυτότητας και βεβαίωσης μετακίνησης με τα… χέρια των αστυνομικών, κάτι που άλλαξε γρήγορα με την απομακρυσμένη επίδειξή τους από τους πολίτες.

Ενδεικτικά στα διόδια Αφιδνών, ήταν ελάχιστες η υποχρεωτικές αναστροφές και επιστροφές οχημάτων, που είτε δεν είχαν ιδιόχειρη βεβαίωση κίνησης, είτε δεν υπήρχε σοβαρή δικαιολογία για την διέλευσή τους. Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας επισημάνθηκε πως οι χθεσινοί έλεγχοι είχαν κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα και παροχής συστάσεων, και από σήμερα αυτοί θα εντατικοποιηθούν και σε περίπτωση που διαπιστώνεται παράβαση θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις των 150 ευρώ.

Δηλαδή η παράβαση θα καταγράφεται κανονικά στα μπλοκ των τροχονόμων με την σημείωση της παράβασης βάση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Διευκρινίζεται ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις παραβάσεων οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν ένσταση εντός τριών ημερών ηλεκτρονικά ή με τηλεφωνικό ραντεβού.

Τα πρώτα πρόστιμα

Στη Χίο, Λέσβο, Πάτρα, Κατερίνη έπεσαν τα πρώτα πέντε πρόστιμα για εντελώς άσκοπη και αδικαιολόγητη κυκλοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για δύο πολίτες που εντοπίστηκαν στη διάρκεια αστυνομικών ελέγχων το πρωί της Δευτέρας να κυκλοφορούν στους δρόμους της Χίου χωρίς να έχουν μαζί τους την απαραίτητη έγγραφη βεβαίωση μετάβασης ή την ηλεκτρονική έγκριση μέσω SMS για τη μετακίνησή τους σε κάποιον συγκεκριμένο προορισμό. Ο πρώτος ήταν πεζός και ο δεύτερος οδηγούσε αυτοκίνητο.

Ένας ακόμη οδηγός εντοπίστηκε στην Μυτιλήνη να κυκλοφορεί αδικαιολόγητα με το αυτοκίνητό του χωρίς να έχει στην κατοχή του τα απαιτούμενα έγγραφα. Δύο άτομα κινούνταν αδικαιολόγητα με αυτοκίνητο στην Πάτρα και ένας ακόμη πεζός στην Κατερίνη. Και στις πέντε περιπτώσεις βεβαιώθηκαν τα πρόστιμα των 150 ευρώ.

Οι παραβάτες της καραντίνας

Δεκαεπτά πολίτες από τους συνολικά 427 που έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι το προηγούμενο 48ωρο για την τήρηση της 14ήμερης καραντίνας που τους είχε επιβληθεί, την είχαν παραβιάσει. Τους επιβλήθηκαν πρόστιμα 5.000 ευρώ έκαστος, συνοδευόμενα από τις ποινικές διώξεις.

Ενδεικτικά χθες έγιναν 34 έλεγχοι επιβεβαιωμένων και ασυμπτωματικών πλέον κρουσμάτων που όλοι ήταν σπίτια τους, αλλά σε έλεγχο 176 επαφών τους οι 4 έκαναν βόλτες. Επίσης, τις τελευταίες οκτώ ημέρες το κέντρο ιχνηλάτησης πτήσεων στο Χαλάνδρι έχουν ερευνηθεί περίπου 120 αεροπορικές πτήσεις και ιχνηλατηθεί περισσότεροι από 18.000 επιβάτες. Από αυτές προέκυψαν συνολικά 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, με νοσούντες και συνεπιβάτες να μπαίνουν όλοι σε 14ήμερη καραντίνα.

Χθες είχαν φθάσει δύο πτήσεις από Ισπανία, και συγκεκριμένα η μία από Μαδρίτη και η άλλη από Βαρκελώνη. Σε αυτή της Μαδρίτης επιβεβαιώθηκαν τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού. Οι 266 επιβάτες αυτών των πτήσεων μεταφέρθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο, και βρίσκονται σε καραντίνα μέχρι να γίνουν τα τεστ από τρία εργαστήρια του ΕΟΔΥ.

Το κέντρο ιχνηλάτησης επαφών στη ΓΑΔΑ, προβαίνει στις ιχνηλατήσεις των επαφών των 165 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του προηγούμενου 48ώρου.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση