Υπουργείο Υγείας: Έχουν ήδη προσληφθεί 3.285 γιατροί και νοσηλευτές λόγω κορωνοϊού

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 12:18 Υπουργείο Υγείας: Έχουν ήδη προσληφθεί 3.285 γιατροί και νοσηλευτές λόγω κορωνοϊού

Προσπάθεια για αύξηση του προσωπικού και επάρκεια εξοπλισμού.

Τις 3.285 έφτασαν οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, σύμφωνα με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Ο υφυπουργός Υγείας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την αύξηση του προσωπικού και την επάρκεια εξοπλισμού και υλικών για την αντιμετώπιση του κορωνοιού.

Συγκεκριμένα επισήμανε ότι:

- αντί για 2.000 προσλήψεις που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη προσχωρήσει στην πρόσληψη 3.285.

- το Εθνικό Σύστημα Υγείας προμηθεύεται φάρμακα, αναπνευστήρες, μόνιτορ και αναλώσιμα και γίνεται κεντρικός έλεγχος για την ορθολογική χρήση

- Οι 123 τόνοι αιθυλικής αλκοόλης που κατάσχεσαν υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται ήδη σε εργαστήρια του Στρατού και σε ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες για δωρεάν παρασκευή αντισηπτικών.

- Οι διαγνώσεις τεστ κορωνοϊού θα γίνονται και από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καθώς έχει την δυνατότητα για 7.500 διαγνώσεις την εβδομάδα

- Ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτήθηκε με 30 εκατ. ευρώ για να χρησιμοποιηθούν εαν απαιτηθεί

- Τα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα θα πραγματοποιούν τεστ σε ασφαλισμένους σε καθορισμένη τιμή και όχι ε τις εξωφρενικές τιμές των 200 και 300 ευρώ.

- Το υπουργείο Υγείας είχε ήδη "δεσμεύσει” 80 κλίνες ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών σε παλαιές τιμές (και όχι με 1.600 ευρώ που καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ) προκειμένου εκεί να μεταφέρονται άλλα επείγοντα περιστατικά ώστε το ΕΣΥ να αφιερωθεί στον κορωνοϊό.

- Εφόσον απαιτηθεί θα τοποθετηθούν στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ το σύνολο της ιατρικής κοινότητας (ιδιώτες ιατροί, νοσηλευτές κλπ)

Οι προμήθειες ιατρικού και υγειονομικού υλικού

Πιο αναλυτικά, ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε ερώτηση του κ. Ανδρέα Πουλά (ΚΙΝΑΛ) είπε:

"Η ζήτηση είναι πολύ αυξημένη και θα πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός για την επάρκεια. Η κρίση μας βρήκε με επάρκεια και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τα αποθέματα του δημοσίου συστήματος υγείας. Υπάρχει επάρκεια αλλά κάνουμε ορθολογική χρήση. Έχουμε κάνει παραγγελίες και ήδη κάποιες έχουν έρθει ενώ είναι σε εξέλιξη και άλλες . Βλέπουμε ότι ξανά έχει αρχίσει και λειτουργεί η αγορά και τα εργοστάσια της Κίνας. Δεν είναι μόνο τα μέσα προστασίας αλλά και ο εξοπλισμός. Έρχονται αναπνευστήρες, μόνιτορ και κρεβάτια για εξασφάλιση λειτουργίας των ΜΕΘ. Έχουμε προχωρήσει σε απαιτούμενες ενέργειες για ομαλό εφοδιασμό αγοράς και νοσοκομείων. Γίνεται κεντρική διαχείριση” και πρόσθεσε "Οι 123 τόνοι αιθυλικής αλκοόλης που κατασχέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών είναι ήδη είναι σε εργαστήρια στρατού και σε μονάδες ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για δωρεάν παρασκευή αντισηπτικού”.

"Εγκρίναμε 3.285 προσλήψεις προσωπικού για το ΕΣΥ. Είχαμε μιλήσει για 2 χιλ και προχωρήσαμε σε περισσότερες. Ο ΕΟΔΥ δίνει μεγάλη μάχη και είναι μπροστάρης στον αγώνα δημόσιας υγείας

Έχουμε ρυθμίσει θέματα ευπαθών ομάδων όπως νεφροπαθών με ανανέωση συνταγών” είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει " Μπαίνει στο παιχνίδι για τα τεστ κορωνοϊού και το εθνικό κέντρο αιμοδοσίας που μαζί με το ΑΧΕΠΑ έχει κατάλληλο εξοπλισμό επεξεργασίας δειγμάτων.

Υπάρχει τρομερή δυνατότητα από το κέντρο αιμοδοσίας μπορεί να κάνει έως 7,5 χιλ διαγνώσεις την εβδομάδα”.

"Εφόσον χρειαστεί υπάρχει σχέδιο να πάνε άνθρωποι στην πρώτη γραμμή από το σύνολο της ιατρικής κοινότητας” εξήγησε ο υφυπουργός για να συμπληρώσει "Αυτή την στιγμή καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου το σχέδιο να υλοποιηθεί εύρυθμα. Αναφερθήκατε σε 30 εκατ προς ιδιώτες. Είναι χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ ώστε να το χρησιμοποιήσει σε ανάγκες που τυχόν προκύψουν. Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για τεστ έρχονται να βοηθήσουν και το κάνουν σε ελεγχόμενη τιμή και όχι στην τιμή που ισχύει αν πάει κάποιος ιδιώτης μόνος του. Αν δηλαδή συμβληθεί το ιδιωτικό κέντρο με τον ΕΟΠΥΥ θα το κάνει σε άλλες τιμές”.

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε και σε καταγγελίες της αντιπολίτευσης για τις ιδιωτικές ΜΕΘ λέγοντας "Προετοιμαστήκαμε εγκαίρως. Πήραμε 80 κλίνες από ιδιωτικό τομέα στην τιμή που προβλεπόταν τότε. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να διασφαλίσουμε την δημόσια υγεία”

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση