Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πανελλαδικές: Σε ποια ύλη και πότε θα δώσουν εξετάσεις οι μαθητές

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 16:12 Πανελλαδικές: Σε ποια ύλη και πότε θα δώσουν εξετάσεις οι μαθητές

Μείωση της ύλης, όποτε κι αν ανοίξουν τα σχολεία - Εκτιμήσεις για μείωση της τάξης του 20% - Μάχη να μην γίνουν οι εξετάσεις τον Σεπτέμβριο - Δηλώσεις Ν. Κεραμέως.

Το μεγάλο στοίχημα των πανελλαδικών εξετάσεων κρίνεται το επόμενο διάστημα με όλα τα "όπλα" στο τραπέζι:

Μείωση της εξεταστέας ύλης και παράταση του σχολικού έτους είναι τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμοστούν ώστε η χρονιά να μην χαθεί και οι πανελλαδικές να μην πάνε για τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η υπουργός Παιδείας ανέφερε: "Η χρονιά δεν θα χαθεί. Οι πανελλαδικές θα γίνουν όσο πιο κοντά γίνεται στην καθιερωμένη ημερομηνία έναρξης, δηλαδή αρχές Ιουνίου. Θα γίνουν Ιούνιο; Θα γίνουν Ιούλιο; Η προσπάθειά μας είναι να μην γίνουν Σεπτέμβριο. Ποια είναι η περίπτωση στην οποία μπορεί να γίνουν Σεπτέμβριο; Μόνο αν οι ειδικοί μας απαγορεύσουν να βρίσκονται οι υποψήφιοι μέσα στην ίδια αίθουσα το καλοκαίρι".

Μείωση της ύλης, όποτε κι αν ανοίξουν τα σχολεία

"Όποτε κι αν ανοίξουν τα σχολεία, είτε ανοίξουν τέλος Απριλίου είτε Μάιο είτε ανοίξουν αργότερα, όπως και να έχει, θα προχωρήσουμε σε μια μείωση της ύλης και σε μια ενδεχόμενη επέκταση του σχολικού έτους, προκειμένου να μπορέσουν οι πανελλαδικές να γίνουν μέχρι τον Ιούλιο", ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Στόχος του υπουργείου είναι, ακόμη κι αν τα σχολεία ανοίξουν τον Μάιο, οι πανελλαδικές να γίνουν είτε τον Ιούνιο -σενάριο μάλλον δύσκολο - είτε τον Ιούλιο. Το αγκάθι είναι η ύλη στην οποία οι υποψήφιοι θα εξεταστούν, καθώς όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία η ύλη πρέπει να μειωθεί ακόμη κι αν ένα Λύκειο δεν έχει προλάβει να την καλύψει.

Εκτιμήσεις για μείωση ύλης της τάξης του 20%

Η υπουργός ανέφερε ότι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στην ύλη "που έχουν διδαχθεί στην κανονική φυσική τάξη" . Παράλληλα, σημείωσε ότι "τρέχει το πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης σε τρεις άξονες: σύγχρονη (ζωντανή διδασκαλία μέσω πλατφόρμας), ασύγχρονη (εκπαιδευτικό υλικό στις πλατφόρμες) και από σήμερα η εκπαιδευτική τηλεόραση για μαθητές Δ', Ε', ΣΤ' Δημοτικού".

Επομένως, η ύλη που θα καλυφθεί μέσω της σύγχρονης ή ασύγχρονης εκπαίδευσης θα είναι εκτός της εξεταστέας.

Στελέχη της εκπαίδευσης εκτιμούν πώς με δεδομένο ότι οι πιο παραγωγικοί μήνες για την κάλυψη της ύλης της Γ' Λυκείου είναι το πρώτο τρίμηνο της σχολικής χρονιάς, δηλαδή έως τα Χριστούγεννα και με δεδομένες τις απώλειες από το "λουκέτο" στα σχολεία λόγω του κορωνοϊού, θα πρέπει οι μαθητές να αναμένουν μια μείωση της ύλης της τάξης του 20%.

Ακόμη κι αν τα σχολεία ανοίξουν μετά το Πάσχα, θεωρείται απίθανο η ύλη αυτή να καλυφθεί.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς το υπουργείο αναμένει από τον ΕΟΔΥ να δώσει το πράσινο φως για το "πότε μπορούν οι υποψήφιοι να βρεθούν σε μια αίθουσα από κοινού, ακόμα και με μικρότερο αριθμό υποψηφίων ανά αίθουσα", όπως είπε η κ. Κεραμέως.

Δείτε τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

πηγή: thetoc.gr