"Παγκόσμιος πόλεμος" για μια μάσκα - Πώς η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει εκατομμύρια

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020 09:18 "Παγκόσμιος πόλεμος" για μια μάσκα - Πώς η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει εκατομμύρια

8.500.000 μάσκες βρίσκονται από χθες έτοιμες προς χρήση από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σε έναν αγώνα δρόμου δίχως τέλος έχει επιδοθεί η κυβέρνηση ώστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να διαθέτει επάρκεια αναλώσιμων υλικών (γάντια, μάσκες, στολές, ειδικές στολές, αναπνευστήρες κ.α) για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών λόγω του κορωνοιού.

Η πανδημία έχει δημιουργήσει προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την υφήλιο με συνέπεια παραγγελίες που έχουν "κλείσει" τελευταία στιγμή να ακυρώνονται.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δεν έκρυψε τα λόγια του χθες στη Βουλή. Αναφερόμενος στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για να μην υπάρξουν ελλείψεις στα νοσοκομεία έκανε λόγο για "παγκόσμιο πόλεμο".

"Τα υλικά δεν είναι πολύ εύκολο να βρεθούν. Στην αρχή της κρίσης, το ΕΣΥ είχε επάρκεια υλικού. Αυτή τη στιγμή εφοδιάζουμε τα νοσοκομεία μας και τις δομές υγείας, προκειμένου να προστατέψουμε με μέσα ατομικής προστασίας το προσωπικό και τον κόσμο, ο οποίος προσέρχεται. Όμως ο εφοδιασμός αυτός πρέπει να γίνεται προσεκτικά, ορθολογικά, με φειδώ και αυτό κάνουμε" δήλωσε ο υφυπουργός.

Θέλοντας δε να δώσει στους βουλευτές μια εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί παρέθεσε εντυπωσιακά στοιχεία για τον αγώνα που γίνεται για να είναι τα νοσοκομεία μας "θωρακισμένα" στον τομέα αυτό.

Αποκάλυψε ότι η Ά υγειονομική περιφέρεια σε διαγωνισμό που προκήρυξε για υλικά αξίας 5,3 εκατ. ευρώ, κατάφερε να διασφαλίσει μόνο προμήθειες 2500 ευρώ και συνολικά, τα δημόσια νοσοκομεία από τους διαγωνισμούς οι οποίοι προκηρύχθηκαν, συγκέντρωσαν υλικό αξίας 150.000 ευρώ.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ενημέρωσε ότι κομβικό ρόλο στην ενίσχυση του "οπλοστασίου" στα νοσοκομεία μας διαδραματίζουν οι δωρεές ιδιωτών.

"Ελληνικά αεροπλάνα πηγαίνουν στην Κίνα και φέρνουν εξοπλισμό ή έρχεται επιπλέον εξοπλισμός με δωρεά είτε κυβερνήσεων είτε ιδιωτών και όλα αυτά, είναι πληρωμένα από δωρεές" είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε "ελληνική αεροπορική εταιρεία έχει διαθέσει τα αεροπλάνα και τα "Ελληνικά Πετρέλαια" καλύπτουν το κόστος της μετάβασης στην Κίνα, προκειμένου να έχουμε στη διάθεσή μας αυτά τα υλικά. Λέτε να είχαμε υλικά και να μην τα δίναμε; Βεβαίως, πρέπει να τα δώσουμε συγκροτημένα, συντεταγμένα και ορθολογικά. Βλέπουμε όλοι, τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Οι δωρεές, οι οποίες δίνονται αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ, θα μας διασφαλίσουν την επάρκεια σε εξοπλισμό και υλικά, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό και βεβαίως, να χτίσουμε ένα διαφορετικό σύστημα υγείας την επόμενη ημέρα".

Την ώρα που ο υφυπουργός Υγείας μιλούσε στη Βουλή, στον "Ελευθέριο Βενιζέλο" προσγειώνονταν αεροσκάφος με ιατρικές προμήθειες. Το υποδέχθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Μαζί τους ήταν και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου καθώς το Ίδρυμα έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να φτάσει το πολύτιμο φορτίο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Protagon.gr" το Ίδρυμα όχι μόνο κατέβαλε το κόστος του φορτίου (7,7 εκατομμύρια ευρώ) αλλά έπειτα από επαφές και διαπραγματεύσεις με κινεζικές εταιρίες παρέκαμψε τους διεθνείς διαγωνισμούς και 8.500.000 μάσκες βρίσκονται από χθες έτοιμες προς χρήση από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας, αλλά και από όσους άλλους τις χρειαστούν. Οι 8,5 εκατομμύρια μάσκες είναι ένα κομμάτι από το σύνολο των 13,5 εκατομμυρίων μασκών που είναι η συνολική παραγγελία. Άλλες 1.700.000 έφτασαν την Δευτέρα με ειδική πτήση της Aegean.

Με την ίδια πτήση ήρθε στη χώρα μας υγειονομικός εξοπλισμός δωρεά του Ιδρύματος Λασκαρίδη και της κινεζικής Πρεσβείας.

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ έως την τελευταία στιγμή υπήρχε μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση για την ματαίωση ή της αποστολής, λόγω της υπέρογκης ζήτησης. Οι φόβοι κάθε άλλο παρά υπερβολικοί ήταν. Πριν λίγες ημέρες ακυρώθηκε προμήθεια εκατομμυρίων μασκών από την Σαουδική Αραβία λόγω της επιδημίας που ξέσπασε στην Μέκκα. Για να μην υπάρξουν δυσάρεστα απρόοπτα τα αεροσκάφη από την Κίνα πέταξαν χωρίς ανεφοδιασμό σε χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν στη δέσμευση του υλικού για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση τονίζοντας ότι το υγειονομικό υλικό είναι απαραίτητο για να αισθάνονται ότι "πηγαίνουν στον πόλεμο με τα απαραίτητα πολεμοφόδια" ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Συγκινητική χαρακτήρισε όμως και την πρωτοβουλία μιας γυναίκας από τα Γρεβενά που έραψε μάσκες.

Για την ανταπόκριση πολιτών, οργανισμών, ιδιωτών, φορέων και επιχειρήσεων μίλησε και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης στη Βουλή. Εξήγησε ότι έχει συγκεντρωθεί ένα τεράστιο ποσόν, το οποίο θα διατεθεί για την αναβάθμιση υπάρχοντος εξοπλισμού, για την αγορά νέου εξοπλισμού και "βέβαια, όλα αυτά υπό την επίβλεψη μιας επιτροπής που αποτελείται από άτομα εγνωσμένου κύρους και η οποία θα διαχειριστεί αυτές τις δωρεές".

Πράγματι όπως έχει αναφέρει το "ΤheΤΟC" η προσφορά πολιτών, φορέων και επιχειρήσεων είναι μεγάλη.

Χαρακτηριστική είναι η προσφορά tablet ιδιωτών στο νοσοκομείο Πτολεμαίδας σε ασθενείς με κορωνοιό προκειμένου να επικοινωνούν με τους συγγενείς και τους οικείους τους ή η δωρεά 2.000 ευρώ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας στο νοσοκομείο της Λάρισσας.

Την ίδια στιγμή επιχειρήσεις όπως η "Παπαστράτος" και ο "Μytilineos" έχουν ήδη προσφέρει 50 και 65 σύγχρονους αναπνευστήρες αντίστοιχα για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων μας. Η ΔΕΗ έχει δωρίσει 1.500.000 μάσκες. 75.000 ειδικές στολές και 50.000 ειδικά υποδήματα. Μεγάλη είναι και η προσφορά των τραπεζικών ιδρυμάτων, του Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κα. Ο σχετικός κατάλογος είναι μακρύς και ανανεώνεται κάθε ημέρα.

Πηγές: thetoc.gr, ptotagon.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση