Κορωνοϊός - Νέα μέτρα για το Πάσχα: Χωρίς δικαίωμα επιστροφής το πέρασμα από τα διόδια

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 09:22 Κορωνοϊός - Νέα μέτρα για το Πάσχα: Χωρίς δικαίωμα επιστροφής το πέρασμα από τα διόδια

Η μοναδική ίσως δικαιολογημένη μετακίνηση από νομό σε νομό, θα είναι η παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους γονείς και συγγενείς.

Το πέρασμα από τα διόδια δεν θα έχει επιστροφή έως την κλιμακούμενη λήξη των μέτρων.

Η μοναδική ίσως δικαιολογημένη μετακίνηση από νομό σε νομό, θα είναι η παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους γονείς και συγγενείς κάτω από προϋποθέσεις, στην περίπτωση δηλαδή που αυτό δεν μπορεί να γίνει από τις επίσημες δομές υγείας και την βοήθεια στο σπίτι.

Όσοι θα έχουν αυτή την αιτιολογία για την μετακίνησή τους θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τις κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου να πιστοποιήσουν την ανάγκη διέλευσής τους από τα διόδια με προορισμό άλλο νομό από αυτόν της διαμονής τους.

Δήλωση Ε1-διπλασιασμός προστίμου άσκοπης μετακίνησης

Η δεύτερη αιτιολογία μετακίνησης σε άλλο νομό θα πιστοποιείται μόνο με την επίδειξη του Ε1 της φορολογικής δήλωσης, που δηλώνεται η μόνιμη κατοικία στον νόμο προορισμού του ταξιδιώτη. Βέβαια αυτός ο αριθμός, σύμφωνα με επίσημες κυβερνητικές πηγές, είναι σχετικά μικρός, καθώς είναι λίγοι εκείνοι που βρίσκονται σε άλλο νομό από αυτόν που διαμένουν μόνιμα και κυρίως αφορά εργαζόμενους σε διάφορα είδη επιχειρήσεων που είχε απαιτηθεί η μετακίνησή τους πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ισχυρότερα ενδεχόμενα "εξαιρέσεων" μετακίνησης που μπορεί να εφαρμοστούν το Πάσχα, προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη το δυνατόν ανάσχεση μετακίνησης πολιτών, ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Αστυνομικές πηγές, επισημαίνουν πως η μετακίνηση πολιτών από νομό σε νομό, ακόμη και με αυτά τα "δικαιολογητικά" θα είναι δύσκολη, με αρκετή ταλαιπωρία. Τα αστυνομικά μέτρα στα εθνικά οδικά δίκτυα και σε παράπλευρες οδούς θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά με σαρωτικούς ελέγχους, σε όλο το μήκος τους.

Την ώρα που βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο απαγόρευσης άσκοπων μετακινήσεων, εξετάζεται το ενδεχόμενο στην περίπτωση που διαπιστώνεται ή υπάρχει πρόβλεψη απόπειρας μαζικής εξόδου πολιτών, να αυξηθεί το πρόστιμο των 150 ευρώ, ακόμη και στο διπλάσιο, για όσους εντοπιστούν να κινούνται στα εθνικά και περιφερειακά οδικά δίκτυα χωρίς σαφή αιτία και προορισμό.

Στο μεταξύ ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ανάφερε πως εξετάζεται η απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων κατοίκων των νησιών, από το ένα νησί στο άλλο, που είχαν παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, από τις οποίες θα εξαιρούνται αυτές για θέματα υγείας και εργασίας.

Άσκηση-βόλτα κατοικίδιου στην Πανεπιστημιούπολη

Οι εικόνες της νέας παραλίας στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή της μεγάλης συγκέντρωσης πολιτών σε κοντινή απόσταση, που προκάλεσε την απαγόρευση κίνησης, φαίνεται ότι καταγράφονται σε μικρότερο βαθμό σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς "βομβαρδίζεται" καθημερινά από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες βουλευτών, περιφερειαρχών, δημάρχων, οι οποίοι αναφέρουν τα δικά τους τοπικά χαρακτηριστικά σημεία συνωστισμού πολιτών σε άλση, πάρκα, πλακόστρωτα και παραλίες.

Όλες αυτές οι αναφορές εξετάζονται και δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλες απαγορεύσεις κίνησης πολιτών σε διάφορα σημεία περιφερειών της χώρας.

Εντύπωση προκάλεσαν οι επικοινωνίες δημοτικών και πρυτανικών αρχών για τον συνωστισμό πολιτών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και σε γήπεδο που βρίσκεται εσωτερικά της. Οι σχετικές αναφορές έκαναν λόγο για μία ιδιότυπη εκμετάλλευση του λεγόμενου… άβατου στην Πανεπιστημιούπολη, για άσκοπες και μαζικές μετακινήσεις πολιτών με αφορμή την σωματική άσκηση και βόλτα κατοικίδιου.

Στις 29 Μαρτίου, καταγράφηκε αστυνομική παρέμβαση εσωτερικά της Πανεπιστημιούπολης, με τους αστυνομικούς να απομακρύνουν πολίτες που θεωρούσαν ότι βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Πολίτες στους οποίους έγιναν συστάσεις αναφέρουν από την μεριά τους πως πρόκειται για έναν τεράστιο ανοιχτό χώρος που όσο και μεγάλος να είναι ο αριθμός των ατόμων, τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.

"Φέτος ας σουβλίσουμε τον κορωνοϊό"

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επεσήμανε πως "μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη φάση του πολέμου κατά του κορωνοϊού. Πάμε καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός".

Επαίνεσε την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών, και επεσήμανε τις ενέργειες των ελάχιστων που κάνουν κατάχρηση των δυνατοτήτων που δίδονται. Επίσης ο κ. Πέτσας είπε χαρακτηριστικά "φέτος ας σουβλίσουμε τον κορωνοϊό, μένοντας σπίτι, προστατεύοντας έτσι τη ζωή όλων ημών και των αγαπημένων μας προσώπων", ενώ χαρακτήρισε "υπεύθυνη και μετρημένη" την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

15.741 παραβάσεις μετακίνησης

Οι έλεγχοι των αστυνομικών για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Την Τετάρτη 1η Απριλίου βεβαιώθηκαν 1.916 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, των 150 ευρώ. Τις πρώτες "τρεις θέσεις" κατέλαβαν η Αττική με 824, τα Ιόνια Νησιά με 140 και 139 στην Κρήτη. Για λειτουργία καταστημάτων παρά την σχετική απαγόρευση συνελήφθησαν δύο άτομα, ανεβάζοντας τον αριθμό των παραβάσεων από την έναρξη του μέτρου, σε 320 παραβάσεις και 328 συλλήψεις.

Την Πέμπτη από τις 06:00 έως 15:00 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 630 παραβάσεις, εκ των οποίων 245 στην Αττική, 62 στα Ιόνια Νησιά και 52 στην Κρήτη, που βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις.

Από την έναρξη του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 15.741 παραβάσεις. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, την περασμένη Τρίτη καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός παραβάσεων, με 2.561.

Πηγή: thetoc,gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com