Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Ανάσα" από την ΕΚΤ: Θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 20:02 "Ανάσα" από την ΕΚΤ: Θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο

Στο πλαίσιο των αποφάσεων που πήρε για διευκόλυνση της χρηματοδότησης λόγω κορωνοϊού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δέχεται πλέον τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο.

Σημαντική ανάσα στις τράπεζες αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών δίνει η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο.

 

Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα ότι υιοθέτησε την εξαίρεση (waiver) της ελάχιστης απαίτησης πιστωτικής ποιότητας για εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει η Ελλάδα για αποδοχή ως ασφάλεια για πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος.

Η απόφαση της ΕΚΤ παρέχει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση στα κεφάλαια της με μηδενικά επιτόκια, ενώ την ίδια στιγμή το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να πουλάει με μεγαλύτερη ευχέρεια ομόλογα στις τράπεζες. Η παραπάνω απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου προσωρινών μέτρων για τη χαλάρωση των απαιτήσεων στις εγγυήσεις που ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού.

Αναλυτικά, τρία είναι τα κύρια στοιχεία του έκτακτου πακέτου μέτρων σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Πρώτον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε μια σειρά μέτρων για τα ενέχυρα ώστε να διευκολύνει την αύξηση της τραπεζικής χρηματοδότησης για την παροχή δανείων σε εταιρείες και νοικοκυριά.

Δεύτερον, το Διοικητικό Συμβούλιο υιοθέτησε τα παρακάτω προσωρινά μέτρα:

*ένα waiver (εξαίρεση) για το σύνολο του χρέους του ελληνικού δημοσίου όσον αφορά τα κριτήρια για τη χαμηλότερη δυνατή πιστοληπτική ικανότητα των χρεογράφων που μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως ενέχυρα.

*μείωση του επιπέδου του ελάχιστου ορίου για εγχώριες πιστωτικές απαιτήσεις σε 0 ευρώ από 25.000 ευρώ προηγουμένως για τη διευκόλυνση της κινητοποίησης δανείων από μικρές εταιρικές οντότητες ως ενέχυρων.

*μια αύξηση, από 2,5% στο 10%, του μέγιστου μεριδίου των μη εξασφαλισμένων χρεογράφων που εκδίδονται από κάθε άλλο τραπεζικό όμιλο στη δεξαμενή ενεχύρων ενός πιστωτικού ιδρύματος. Αυτό θα επιτρέψει να κινητοποιηθεί μεγαλύτερο μερίδιο αυτών των στοιχείων ενεργητικού.

Τρίτον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει προσωρινά τα επίπεδα ανοχής ρίσκου στο ευρωσύστημα μέσω μιας γενικής μείωσης του επιπέδου του κουρέματος επί της αξίας σε ένα ενέχυρο κατά 20%.

πηγή: news247.gr