Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μόσιαλος: Πιο δύσκολη από την απομόνωση η επιστροφή στην εργασία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 22:58 Μόσιαλος: Πιο δύσκολη από την απομόνωση η επιστροφή στην εργασία

Στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στην ανάσχεση του ιού, η Ελλάδα

"Η Ελλάδα, παρουσιάζει μια από τις καλύτερες επιδόσεις στη μάχη για την ανάσχεση του κορωνοϊού, μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης", τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, και εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον κορονοϊό στους Διεθνείς Οργανισμούς. Πρόσθεσε δε, ότι "εάν δεν είχαν ληφθεί έγκαιρα τα μέτρα θα μιλούσαμε σήμερα για χιλιάδες νεκρούς στη χώρας μας.

"Ξεκινήσαμε πολύ νωρίς στην Ελλάδα τη λήψη μέτρων, είπε ο κ. Μόσιαλος, λαμβάνοντας υπόψη και τις αντοχές του συστήματος υγείας, που δεν ήταν κατ΄ανάγκη, συγκριτικά θα έλεγα εξίσου καλές, με το σύστημα υγείας της Βόρειας Ιταλίας ή και των συστημάτων που υπάρχουν στην Ισπανία όπως για παράδειγμα στη Μαδρίτη".

Η επόμενη μέρα του lockdown

Απαντώντας στο ερώτημα για την επόμενη μέρα του lockdown ο κ. Μόσιαλος, είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουμε στην πριν τον νέο κορονοϊό εποχή και έκανε λόγο για επιστροφή σε μια κατάσταση "μερικής κανονικότητας", η οποία θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες για τον έλεγχο της πανδημίας.

"Τα καλά δεδομένα ως προς την πορεία της νόσου", σημείωσε ο κ. Μόσιαλος, "αντανακλούν στη λήψη των μέτρων πριν από 14 με 18 ημέρες. Αν η καλή εικόνα συνεχιστεί και βελτιωθεί ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες και υπάρξει συμμόρφωση στις υποδείξεις του ΕΟΔΥ και την περίοδο του Πάσχα, τότε οι ειδικοί θα εξετάσουν, με βάση και τα επιστημονικά δεδομένα, τα σενάρια αποκλιμάκωσης των μέτρων. Επίσης, η "μερική κανονικότητα" θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που έχει συντελεστεί και στις άλλες χώρες ως προς τον έλεγχο της πανδημίας".

Ξεκαθάρισε δε, ότι "δεν υπάρχει σκέψη μερικής αποκλιμάκωσης των μέτρων μέσα στον Απρίλιο" και πρόσθεσε ότι "στην Ελλάδα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στην αλληλουχία των πράξεων μας, όπως για παράδειγμα ποιοι εργαζόμενοι θα γυρίσουν πρώτοι στην εργασία τους και με τι συνθήκες εργασίας. Πρέπει να προστατεύσουμε τους ίδιους, τις ευπαθείς ομάδας και τους ηλικιωμένους.

Σημείωσε τέλος ότι τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και υγιεινής θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται, ενώ συμπλήρωσε ότι θα γίνονται και περισσότερα τεστ.

πηγή: thetoc.gr