Οι 52 κρίσιμες ώρες του Πάσχα: Μπλόκα στους δρόμους και παρακολούθηση με drones σε κήπους και ταράτσες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020 09:10 Οι 52 κρίσιμες ώρες του Πάσχα: Μπλόκα στους δρόμους και παρακολούθηση με drones σε κήπους και ταράτσες

Στο τραπέζι των κυβερνητικών συζητήσεων έχουν πέσει τρεις εναλλακτικές προτάσεις για την εφαρμογή του μέτρου της ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

"Σφράγισμα" μεγάλων οδικών αξόνων που οδηγούν σε περιφερειακά… εξοχικά της Αττικής, μπλόκα για… αναστροφή στην Αττική Οδό, επιτήρηση Ιερών Ναών υπό τον φόβο περιφορών Επιταφίων και αφής Αγίου Φωτός, επιτήρηση… αυλής, πυλωτής και ταράτσας, με DRONES, ελικόπτερα και "διάλυση" μεγάλων οικογενειακών-φιλικών συναθροίσεων με… τηλεβόα ή με πρόστιμα και συλλήψεις.

Τα παραπάνω ανεξαρτήτως πολιτικής απόφασης για γενικευμένο lockdown, αποτελούν μερικές από τις ενέργειες που ενδέχεται να εξελιχθούν τις… 52 κρίσιμες ώρες του "Γολγοθά" για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική από ακραίες συμπεριφορές, με την αντίστροφη μέτρηση για την Ελληνική Αστυνομία να ξεκινά από τις 14:00 το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής μέχρι και τις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα.

Μπλόκα σε οδικά στόμια προς εξοχικά

Το αστυνομικό σχέδιο για την αποτροπή μετακινήσεων για μαζικά οικογενειακά τραπέζια, σε εξοχικά και φιλικά σπίτια, περιαστικά της Αττικής, θα επιδιώξει να κλείσει τις… στρόφιγγες σε κομβικά οδικά σημεία της Αττικής. Τα αστυνομικά μπλόκα θα στηθούν σε Λεωφόρο Μαραθώνος, Μεσογείων, Μαρκοπούλου, Βάρης-Κορωπίου, Αθηνών-Σουνίου, Λεωφόρο Πεντέλης, Φυσικά στις Εθνικές Οδούς Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Κορίνθου ήδη εξελίσσονται εντατικοί έλεγχοι.

Σχέδιο Αττικής Οδού-Μπλόκα για… αναστροφή

Ειδικότερος είναι ο σχεδιασμός για την επιτήρηση και τους ελέγχους στην Αττική Οδό. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί με ή χωρίς ολική απαγόρευση, περιμένουν αύξηση της κίνησης στην Αττική Οδό. Ανησυχούν στην δημιουργία ουρών οχημάτων προς έλεγχο, κάτι που θα δημιουργήσει εκνευρισμό και πεδίο αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων ανάμεσα σε αστυνομικούς και πολίτες.

Εκνευρισμός που θα μεγαλώνει όταν οι αστυνομικοί θα είναι υποχρεωμένοι να βεβαιώσουν παραβάσεις, να αφαιρέσουν άδειες και πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων και να υποχρεώσουν σε αναστροφή τους επιβάτες. Γι αυτό το λόγο τα μπλόκα θα στηθούν κοντά σε εξόδους της Αττικής Οδού, προκειμένου να αποφευχθεί το μποτιλιάρισμα και να υπάρχει η δυνατότητα αναστροφής προς το άλλο ρεύμα κυκλοφορίας.

STOP μετακίνησης με… lock down

Στο τραπέζι των κυβερνητικών συζητήσεων έχουν πέσει τρεις εναλλακτικές προτάσεις για την εφαρμογή του μέτρου της ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενός γενικευμένου lock down δηλαδή. Οι δύο πρώτες έχουν σκληρό χαρακτήρα. Η πρώτη, την απαγόρευση κίνησης οχημάτων χωρίς δικαιολογημένη αιτία και προορισμό, η δεύτερη πέρα από τα οχήματα, περιλαμβάνει την αναστολή λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και απαγόρευσης κίνησης των ταξί, από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου έως και την Τρίτη μετά το Πάσχα. Η πιο light πρόταση-εκδοχή περιλαμβάνει της απαγόρευση αναίτιας κυκλοφορίας οχημάτων, αλλά την λειτουργία ΜΜΜ και ταξί, με λήξη όμως την Δευτέρα του Πάσχα.

Τα παραπάνω είναι δύσκολα να περιφρουρηθούν αστυνομικά σε όλη την Αττική, ωστόσο μπορεί να μειώσουν το μέγεθος μιας πιθανής μαζικής μετακίνησης σε συνδυασμό με την βεβαίωση των αυστηρών διοικητικών προστίμων.

Την απόφαση για την λήψη κάποιων από τα παραπάνω μέτρα αυστηρής απαγόρευσης κίνησης, θα λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεκτιμώντας τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της Αττικής και τις τάσεις-προθέσεις των πολιτών που πληροφορούνται ή διαπιστώνουν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και Ελληνικής Αστυνομίας. Όποια πρόταση και αν αποφασιστεί να υλοποιηθεί θα πρέπει να υπάρχουν και επεξηγήσεις των περιπτώσεων που εξαιρούνται από αυτή και μπορούν να μετακινηθούν.

"Φέτος το Πάσχα είναι διαφορετικό. Μην κάνουμε τέτοια σχέδια. Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε φίλους, γείτονες και συγγενείς για Ανάσταση ή Κυριακή του Πάσχα. Μην μαζευτεί η γειτονιά σε ταράτσες και πυλωτές. Αν θέλουν κάποιοι να ρισκάρουν ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το κράτος είναι εδώ. Μην καταστρέψουμε σε λίγες ώρες όλα αυτά που έχουμε καταφέρει με πολλές στερήσεις τόσες εβδομάδες. Οι επιλογές μας τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν το πόσο γρήγορα και αν θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Να μην αφήσουμε την ανυπομονησία να μας θερίσει ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα" τόνισε με έμφαση μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Επιτάφιος-Άγιο Φως-Γιορτινό τραπέζι

Όπως και να έχει οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας φοβούνται παράξενες συμπεριφορές έξω από Ιερούς Ναούς. Την Μεγάλη Παρασκευή ανησυχούν για την πιθανότητα περιφορών Επιταφίων εκτός ναών, και το Σάββατο της Ανάστασης την αφή του Αγίου Φωτός εξωτερικά. Και φυσικά το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα για όσους επιδιώξουν να μετακινηθούν προκειμένου να παραβρεθούν στο οικογενειακό ή φιλικό γιορτινό τραπέζι. 

Επιτήρηση… γειτονιών

Η επιτήρηση περιοχών και γειτονιών της Αττικής θα γίνεται με εντατικές και συχνές περιπολίες για τον εντοπισμό μεγάλων συναθροίσεων σε αυλές, πυλωτές και ταράτσες. Στον εντοπισμό τέτοιων υπερβολικών καταστάσεων θα χρησιμοποιηθούν DRONES και ελικόπτερα, που θα ειδοποιούν τις επίγειες αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες θα κάνουν αρχικά συστάσεις με τηλεβόα ή ακόμη και δια ζώσης και στην περίπτωση μη συμμόρφωσης θα βεβαιώνουν πρόστιμα ενώ σε ακραίες περιπτώσεις θα προβαίνουν και σε συλλήψεις.

Σε κλοιό και τα… νεκροταφεία

Μετά τις αποφάσεις των δήμων για κλείσιμο των νεκροταφείων στους τόπους ευθύνης τους, η Ελληνική Αστυνομία καλείται να περιφρουρήσει και αυτή τη διαδικασία, κυρίως την Μεγάλη Παρασκευή, όπου πολλοί πολίτες βρίσκονταν σε αυτά για να τιμήσουν τους ανθρώπους που έχασαν. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πως δεν θα υπάρξουν ακραίες συμπεριφορές, ωστόσο θα έχουν υπό διακριτική επιτήρηση, κυρίως περιφερειακά νεκροταφεία της Αττικής.

289 πρόστιμα των 300 ευρώ-38.672 των 150 ευρώ

Οι έλεγχοι για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Την Μεγάλη Δευτέρα βεβαιώθηκαν 98 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων 31 στην Αττική, 21 στην Κεντρική Μακεδονία και 14 στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες καταλαμβάνουν τις τρεις "πρώτες θέσεις". Από τις 06:00 έως και τις 15:00 το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης βεβαιώθηκαν ακόμη 32 παραβάσεις.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 289 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 181 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Για άσκοπες μετακινήσεις τη Μεγάλη Δευτέρα βεβαιώθηκαν 1.998 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ και την "μισή" Μεγάλη Τρίτη επιπλέον 801. Από τις 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 38.672 παραβάσεις. Για λειτουργία καταστημάτων παρά την σχετική απαγόρευση, βεβαιώθηκαν 9 παραβάσεις και συνελήφθησαν 12 άτομα. Συνολικά έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 425 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 413 άτομα.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση