Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει η πλατφόρμα - Τι θα αλλάξει φέτος στο χρονοδιάγραμμα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020 09:19 Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει η πλατφόρμα - Τι θα αλλάξει φέτος στο χρονοδιάγραμμα

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα ενεργοποιηθεί σήμερα.

Μέχρι τώρα, η είδηση για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα καταλάμβανε μια από τις πρώτες θέσεις στην επικαιρότητα. Εν μέσω πανδημίας, αλλά και πλήρους κινητοποίησης όλου του μηχανισμού –κρατικού και ιδιωτικού- προκειμένου να δοθούν οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις- ενδεχομένως και να περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Αν και όχι για όλους. Για ένα εκατομμύριο φορολογούμενους –παντρεμένους και μη- η έγκαιρη υποβολή της φορολογικής δήλωσης συνιστά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια επιστροφή φόρου. Συνολικά, οι δικαιούχοι επιστροφών εκτιμάται ότι θα εισπράξουν φέτος πάνω από 350-400 εκατ. ευρώ ενώ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ούτως ή άλλως στόχο να γυρίζει τα χρήματα στους δικαιούχους με διαδικασίες εξπρές προκειμένου να αποτελέσουν και αυτά μια σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Εκτός απροόπτου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα ενεργοποιηθεί σήμερα. Προς το παρόν, δεν έχει επέλθει καμία αλλαγή στους "κανόνες". Δηλαδή:

1. Οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου από όλους τους φορολογούμενους.

2. Ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις: η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη δόση έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η 3η έως το τέλος Νοεμβρίου.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν μπορεί να ισχύσει κάτι που το γνωρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Βέβαια, δεν είναι της παρούσης να ληφθούν αποφάσεις καθώς το οικονομικό επιτελείο θέλει να στηριχτεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα:

1. Με το πόσοι θα κάνουν χρήση του δικαιώματος να μεταθέσουν φορολογικές υποχρεώσεις του Μαρτίου, του Απριλίου και (ενδεχομένως) του Μαΐου για αργότερα. Όσο περισσότερες είναι οι μεταθέσεις πληρωμών (σ.σ κάτι που τον Μάρτιο δεν φάνηκε καθώς τα έσοδα η πορεία των οποίων θα ανακοινωθεί σήμερα έχουν πάει ικανοποιητικά) τόσο μεγαλύτερες "διευκολύνσεις" θα χρειαστούν το καλοκαίρι για να αποφευχθεί η υπερσυγκέντρωση φορολογικών υποχρεώσεων.

2. Με την χρονική διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκειά τους τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουμε επανάληψη των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης άρα ανάλογα θα πολλαπλασιαστεί και ο χρόνος απασχόλησης του λογιστικού κόσμου με άλλα θέματα. Ήδη ο Μάιος θεωρείται σε πολύ μεγάλο βαθμό χαμένος όσον αφορά στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς και τον Μάιο θα γίνονται δηλώσεις για τα 800 ευρώ (και από μισθωτούς και από ελεύθερους επαγγελματίες) αλλά και για την επιστρεπτέα προκαταβολής. Η παράταση στην περίοδο υποβολής και για τον Ιούλιο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη (σ.σ εδώ δόθηκε πέρυσι που δεν υπήρχε κορωνοϊος) και… βλέπουμε

Και φέτος, η εκκαθάριση των δηλώσεων θα γίνει ατομικά ανεξάρτητα αν οι παντρεμένοι θα κάνουν κοινή φορολογική δήλωση. Αυτό σημαίνει ότι θα εκδοθούν περίπου 9 εκατομμύρια εκκαθαριστικά. Από αυτά, τα πέντε εκατομμύρια θα είναι μηδενικά, το ένα εκατομμύριο θα είναι πιστωτικά (δηλαδή ο φορολογούμενος θα πρέπει να πάρει πίσω χρήματα) ενώ τα τρία εκατομμύρια θα είναι χρεωστικά και ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον χρήματα.

Ενδιαφέρον για άμεση υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αναμένεται να εκδηλωθεί κυρίως από αυτούς που έχουν λαμβάνειν επιστροφή φόρου. Σε περιπτώσεις παντρεμένων, αν ο ένας εκ των δύο δικαιούται επιστροφή και ο άλλος οφείλει να πληρώσει, δεν θα γίνεται συμψηφισμός. Τα χρήματα της επιστροφής θα πιστώνονται κανονικά και οι πληρωμές από τον άλλο σύζυγο θα γίνονται στον προγραμματισμένο χρόνο.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση