Επίδομα 800 ευρώ: Αρχίζει η πληρωμή σε μισθωτούς – Ανοίγει η πλατφόρμα και για επαγγελματίες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020 09:39 Επίδομα 800 ευρώ: Αρχίζει η πληρωμή σε μισθωτούς – Ανοίγει η πλατφόρμα και για επαγγελματίες

Θέμα ωρών είναι πλέον η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ και στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας. Η υπουργική απόφαση υπεγράφη χθες και μεταξύ των άλλων προβλέπει να επεκταθεί το επίδομα των 800 ευρώ στους πληττόμενους επαγγελματίες με προσωπικό έως 20 ατόμων, αντί έως 5 που ίσχυε ως τώρα.

Είναι πλέον ορθάνοικτος ο δρόμος για να ενεργοποιηθεί και ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ – σήμερα ή αύριο – μέσω της οποίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενου και οι ιδιοκτήτες ατομικής επιχείρησης θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για να λάβουν το έκτακτο επίδομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική κοινή υπουργική απόφαση έλαβε χθες τις υπογραφές και σήμερα – εκτός απρόοπτου- αναμένεται η έκδοσή της προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων για το επίδομα των 800 ευρώ.

Μεταξύ άλλων η απόφαση θα προβλέπει:

  • Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, η αποζημίωση των 800 ευρώ θα καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερών.
  • Δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και  επιχειρήσεις με τη μορφή Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε. και I.K.E., οι οποίες δεν απασχολούν ή απασχολούν μέχρι και 20 εργαζομένους. Εξαιρούνται μόνο οι ανώνυμες εταιρείες.
  • Δεν θα καταβληθεί επίδομα 800 ευρώ σε όσους επαγγελματίες ή επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ κατά τους τελευταίους έξι μήνες.
  • Σε περίπτωση εταιρείας, το επίδομα των 800 ευρώ  καταβάλλεται στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό του νομικού προσώπου. Αυτό σημαίνει ότι σε μια ομόρρυθμη εταιρεία, ή σε μια ετερόρρυθμη εταιρεία, δεν θα δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ για κάθε εταίρο χωριστά αλλά μια φορά στο όνομα της επιχείρησης ανεξαρτήτως αν η ΟΕ, η ΕΕ και η ΙΚΕ έχουν περισσότερους από έναν εταίρους ή μετόχους. 
  • Για τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται πρόγραμμα τηλε-κατάρτισης, διάρκειας 30 ημερών, με αμοιβή 600 ευρώ η οποία επίσης θα καταβληθεί σε δύο δόσεις μέσα στον Απρίλιο με το ποσό των 400 ευρώ να δίνεται προκαταβολικά.

Επίδομα 800 ευρώ: Ξεκινούν οι πληρωμές για τους μισθωτούς

Ξεκινά σήμερα (15.04.2020) και θα ολοκληρωθεί την Μ. Παρασκευή η καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ στους εργαζόμενους, που η σύμβαση εργασίας τους τελεί σε αναστολή.

Σύμφωνα λοιπόν, με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η πρώτη καταβολή των 800 ευρώ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από σήμερα, 15 Απριλίου έως και τις 17 Απριλίου.

Έπειτα, θα ακολουθήσουν άλλες δύο φάσεις πληρωμών, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Β΄ φάση: από τις 27 Απριλίου έως και τις 30 Απριλίου
  • Γ΄ φάση: από τις 5 Μαΐου έως και τις 10 Μαΐου

Υπενθυμίζεται πως, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό, οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τελεί σε αναστολή και έχουν λάβει γνωστοποίηση της αναστολής από τις επιχειρήσεις-εργοδότες τους, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής των ανωτέρω δηλώσεων σε τρεις φάσεις των 10 ημερών, όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει το υπουργείο Εργασίας.

Πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση