Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε να μην πάρει πιο αυστηρά μέτρα το Πάσχα - Καμία χαλάρωση ως τα τέλη Απριλίου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020 09:24 Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε να μην πάρει πιο αυστηρά μέτρα το Πάσχα - Καμία χαλάρωση ως τα τέλη Απριλίου

Επέλεξε τελικά να μην προχωρήσει στην λήψη νέων μέτρων που θα βάρυναν ακόμη περισσότερο την ψυχολογία των πολιτών ιδίως αυτές τις ημέρες.

Ο πρωθυπουργός ζύγισε όλα τα δεδομένα τα τελευταία 24ωρα, άκουσε τις εισηγήσεις των ειδικών, είδε την κάμψη που παρουσιάζει η πανδημία στην χώρα μας και αποφάσισε να μην προχωρήσει στην απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων την ημέρα του Πάσχα.

"Ισχύουν, λοιπόν, όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει στο ακέραιο" τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς βάζοντας ουσιαστικά τέλος στα σενάρια που ήθελαν να αποφασίζονται νέα επιπρόσθετα μέτρα για το επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνο που βάρυνε περισσότερο την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία, που από την πρώτη στιγμή η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τήρησε τα μέτρα που πήρε κυβέρνηση και είναι ο βασικός λόγος που "φρέναρε" σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση της φονικής νόσου.

Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός και την υπευθυνότητα που έχει δείξει σε σχέση με την στάση άλλων ευρωπαίων χωρών. Γι’ αυτό και επέλεξε τελικά να μην προχωρήσει στην λήψη νέων μέτρων που θα βάρυναν ακόμη περισσότερο την ψυχολογία των πολιτών ιδίως αυτές τις ημέρες που βρίσκονται ουσιαστικά μέσα στα σπίτια τους για περίπου ένα μήνα.

Κανένας εφησυχασμός για 11 ημέρες

Ωστόσο εκείνο που τονίζεται κατηγορηματικά τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας, είναι πως δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση από τους πολίτες για τις επόμενες 11 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 27 Απριλίου που διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα.

Οι έλεγχοι θα ενταθούν ακόμη περισσότερο όσο θα πλησιάζουμε στο Πάσχα και τα πρόστιμα θα πέφτουν "βροχή" καθώς στόχος είναι να μην υπάρξουν μετακινήσεις ή συγκεντρώσεις σε σπίτια φίλων και συγγενών στο γιορτινό τραπέζι της Κυριακής.

Στο υπουργείο Υγείας χαρακτηρίζουν ιδιαιτέρως κρίσιμο το συγκεκριμένο διάστημα καθώς η πορεία που θα έχει ο Κορωνοϊός τις επόμενες τρεις ημέρες, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την κλίμακα της άρσης των περιοριστικών μέτρων.

"Δεν έχουμε ξεπεράσει τίποτα. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Για αυτό λέμε μέχρι τις 27 Απριλίου. Εάν μέσα στο επόμενο τριήμερο δεν είμαστε υπεύθυνοι και σοβαροί, όπως ήμασταν συντριπτικά όλο αυτόν τον καιρό, μπορεί να βρεθούμε προ απροόπτου" τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ιδιαιτέρως προσεκτικός στην τοποθέτηση του ήταν και ο Σωτήρης Τσιόδρας που έκρουσε για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τις επόμενες ημέρες μέχρι την λήξη της καραντίνας.

"Η κύρια προτεραιότητά μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Νομίζω αυτό είναι το βασικό. Δεν είναι η άρση των μέτρων, ούτε να ανακοινωθεί κάτι ως τις 27 Απριλίου. Είναι η παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας και οι αποφάσεις μας ανάλογα με τα δεδομένα".

Το Πάσχα θα μείνουμε σπίτι δηλώνουν οι 9 στους 10

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχε στην δημοσκόπηση της Marc που παρουσίασε ο Alpha τονίζει σε ποσοστό 91,6% πως το Πάσχα θα το περάσει στο σπίτι, ενώ μόλις το 6% δηλώνει πως θα είναι μόνο με στενούς συγγενείς. Το 90,2% των ερωτώμενων απαντά πως δεν θα εκκλησιαστεί τη Μεγάλη Εβδομάδα και το 80,4% θεωρεί αναγκαία τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Σπάνε τα ρεκόρ Τσιόδρας και Χαρδαλιάς

Τα δημοσκοπικά κοντέρ της δημοτικότητας εξακολουθούν να σπάνε σε κάθε δημοσκόπηση ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς που κερδίζουν διαρκώς τις θετικές γνώμες και την εμπιστοσύνη των πολιτών από οποιαδήποτε πολιτικό χώρο και αν προέρχονται. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας συγκεντρώνει την αποδοχή του 94,6% των ερωτώμενων (θετικές και μάλλον θετικές γνώμες) ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας φτάνει συνολικά το 84,3%.

Μπροστά η ΝΔ με 23 μονάδες - Χαώδης η διαφορά Μητσοτάκη – Τσίπρα

Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στην πανδημία κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών εκτοξεύοντας την διαφορά του από τον Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 63,1%, ο Αλέξης Τσίπρας 17,8% ενώ το 19,1% απαντά "κανένας από τους δύο".

Στην πρόθεση ψήφου, το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει πλέον στις 23,3 ποσοστιαίες μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, τον Φεβρουάριο ήταν 14,1%.

Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει 43,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,3%, το ΚΙΝΑΛ 5,4%, το ΚΚΕ 4,8%, η Ελληνική Λύση 3,1% και το ΜέΡΑ 25 βρίσκεται στο 2%.

Πηγή: thetoc.gr